ABD seçimleri son durum: Biden başkanlığa bir adım daha yaklaştı!

3 Kasım’da gerçekleşen ABD seçimleri için oy sayımları devam ediyor. Son gelen verilere göre Trump’ın ipi göğüslediği kritik Georgia ve Pennsylvania eyaletlerinde Biden öne geçti.

abd seçimleri son durum

ABD seçimleri son durum: Biden başkanlığa bir adım daha yaklaştı!

ABD’nin 46. başkanını belirleyecek 59. başkanlık seçimleri tüm dünya tarafından büyük bir merakla izleniyor. Herkes oy sayımının bitmesini ve başkanlık yarışında ipi göğüsleyecek adayın kim olacağını öğrenmek için adeta saatleri sayıyor.


Joe Biden’ın kazanmak için alternatifi fazla

Joe Biden’ın Beyaz Saray için Donald Trump’tan daha çok alternatifi var. Georgia ve Pennsylvania’da Trump ipi göğüslese dahi, Biden Nevada ve Arizona’yı aldığı takdirde başkan seçilecek. Nevada ve Arizona’da Biden üstünlüğünü koruyor. Fakat Arizona’nın Trump’a dönme olasılığı var. Eğer Arizona’da Biden, Trump’a kaybederse, Georgia ya da Pennsylvania’dan birini kazanmak zorunda…

ABD seçimleri son durum: Biden ve Trump’ın oy oranları

abd seçimleri son durum

Georgia eyaletinde Biden öne geçti!

CNN’in son haberine göre; Pennsylvania ve Georgia’da iki aday arasındaki fark Demokrat Joe Biden lehine daralırken, başkanlık için gerekli 270 seçici kurul üyesine ulaşacak isim de ufukta belirmeye başladı.

Trump’ın Georgia’da oy üstünlüğü bulunuyordu ancak postayla kullanılan oylar sisteme girildikçe tablo Biden lehine döndü. Joe Biden, 16 delegenin bulunduğu kritik Georgia eyaletinde öne geçti. Trump söz konusu iki eyaletten birini kaybettiği takdirde ABD’nin yeni başkanı Joe Biden olacak.

ABD seçimleri: Georgia eyaletinde son durum

georgia biden

Güncelleme: 17:00

Joe Biden, Pennsylvania’da öne geçti

Demokrat aday Joe Biden, 20 Seçmenler Kurulu oyu olan Pennsylvania’da öne geçti. Pennsylvania’yı kaybederse Trump’ın tekrar seçilme ihtimali kalmıyor ve Biden, ABD’nin 46. Başkanı olmak için gerekli sayıda Seçmenler Kurulu oyuna ulaşıyor.

Pennsylvania’da mevcut durum şöyle: 

Oyların %98’i sayıldı:
Biden: %49.4- 3 milyon 295 bin 304
Trump: %49.3- 3 milyon 289 bin 717

Pennsylvania biden

Trump’tan art arda açıklamalar

ABD seçimlerinde kritik oy sayımı devam ederken Başkan Donald Trump’tan art arda tweet’ler gelmeye devam ediyor. Trump son paylaşımında “Oy sayımı yasal şekilde yapılırsa ABD başkanlığını kolayca kazanabilirim. Gözlemciler hiçbir şekilde içeri alınmıyor ve işlerini yapmalarına izin verilmiyor. Bu oylar yasal kabul edilmemeli. Yüksek Mahkeme karar vermeli” dedi.

Washington Post’tan Gizli Servis iddiası

Washington Post, konuyla ilgili bilgisi olan iki kişiye dayanarak, gizli servisin eski başkan yardımcısı Joe Biden’ı korumak için bugünden itibaren Deleware’deki Wilmington kentine takviye gönderme kararı aldığını bildirdi. Gizli servise yakın kaynaklara göre, Biden’ın kampanya ekibinin, Demokrat adayın Wilmington Kongre Merkezi’ni en az bir gün daha kullanmaya devam edeceği ve Cuma günü büyük bir konuşma yapabileceği uyarısında bulunmaları üzerine bu karar alındı.

Mahkeme o talebi reddetti

ABD Başkanı Trump’ın Biden karşısındaki üstünlüğünün daraldığı eyaletlerde oy sayımını durdurmak için mahkeme yoluna başvurduğunu duyurmuştuk. Biden’ın alması halinde seçimi kazanacağı Pennsylvania’da federal yargıç Paul Diamond, Trump kampanyasının oy sayımının durdurulması yolundaki talebini reddetti. Trump’ın kurmayları, Cumhuriyetçi gözlemcilerin oy sayımlarını takip etmesine eşit şekilde izin verilmediğini iddia ediyordu.

ABD seçimleri sonrası kaos hali hakim durumda

Pennsylvania’nın Cumhuriyetçi eski senatörlerinen Rick Santorum, ABD Başkanı Donald Trump’ın yorumlarının “tehlikeli” olduğunu savundu. CNN’e konuşan Santorum, “Trump’ın yorumlarını dinlemenin umut kırıcı ve şoke edici” olduğunu vurguladı. Trump’ın yakın müttefiki Kuzey Carolina Senatörü Lindsey Graham ise Pennsylvania ve Nevada’daki oy sayımına güvenmediğini belirterek, “Trump’ın yanında durmalıyız, zira o bizim yanımızda durdu” ifadesini kullandı. Teksas Senatörü Ted Cruz da Trump’ın oy sahteciliği yapıldığına dair iddialarını tekrarladı.


Trump yine suçladı

Başkan Donald Trump seçim kampanya ekibinin yaptığı açıklamanın ardından TSİ sabaha karşı Beyaz Saray’da gazetecilerin karşısına geçti. Rakibi Demokrat aday Joe Biden ve Demokratlara yönelik suçlamalarda bulunan Trump, “Yasal yollarla kullanılmış oyları sayarsınız ben bu seçimi kolaylıkla kazanıyorum! Yasal olmayan ve geç gelen oyları sayarsanız, (Demokratlar) bu seçimi bizden çalabilirler. Bu konuyla ilgileneceğiz” dedi.

Trump: Zafer kazandık

ABD lideri Trump halihazırda Florida, Iowa, Indiana, Ohio gibi önemli eyaletlerde seçimleri kazandıklarını belirterek, “Biz büyük medya, para ve teknoloji şirketlerinin müdahalesine rağmen, bu zaferleri kazandık” değerlendirmesinde bulundu.

‘Yasal’ kelimesine vurgu yaptı

Joe Biden’ın ve Demokratların “tüm oylar sayılmalı” çağrılarına da yanıt veren Trump, “Biz burada ‘yasal’ kelimesini kullanmak durumundayız. Tüm yasal oylar sayılmalı. Biz açıklık ve şeffaflık istiyoruz. Gizli oy sayma odaları, esrarengiz bir şekilde ortaya çıkan oy pusulaları, seçim gününden sonra kullanılmış yasadışı oylar istemiyoruz” yorumunda bulundu.

ABD, sonuçları henüz kesinleşmeyen başkanlık seçimlerine kilitlenirken, Biden, başkan yardımcısı adayı Kamala Harris ile Delaware eyaletinde ikinci kez açıklamalarda bulundu. ABD’de oyun kutsal olduğunu ve her oyun sayılması gerektiğini vurgulayan Biden, “Gidişattan umutluyum, sayım bittiğinde Senatör Harris ile kazanacağımızdan hiç şüphem yok. Bu yüzden herkesten sakin kalmasını istiyorum. Süreç işliyor, sayım tamamlanacak ve çok kısa sürede sonucu öğreneceğiz.” dedi.

Biden’dan itidal ve sabır çağrısı

ABD’de Donald Trump ile Joe Biden’ın yarıştığı 59. başkanlık seçiminde oyların sayımına devam ediliyor. Demokratların başkan Adayı Joe Biden’den oy sayma işlemleri devam ederken Twitter hesabından destekçilerine “Sabırlı olun” çağrısında bulundu.

Trump’ın seçim kampanyası ekibinden eski Nevada Başsavcısı Adam Laxalt, Las Vegas’ta düzenledikleri basın toplantısında, Nevada’nın, seçimlerin kaderini belirleyecek en önemli eyaletlerden biri olduğunun altını çizdi. Laxalt, postayla gönderilen oylarda ciddi usulsüzlükler tespit ettiklerini belirterek, “Bugün bizi imzaları kontrol etmemiz için gözlem heyetine almıyorlar. Son günlerde eyalette kullanılan oylar ile ilgili usulsüzlükler konusunda ihbarlar aldık. Ölü kişilerin ve eyaletten taşınan binlerce kişinin adına oy pusulaları gönderildiğine inanıyoruz.” ifadesini kullandı.

Bazı Cumhuriyetçi seçmenlerin adına daha önce oy kullanıldığını ve bu nedenle oy kullanmalarına izin verilmediğini ileri süren Laxalt, “Biz Las Vegas’taki mahkemede şimdi bir dava açıyoruz. Yargıçlardan bu usulsüzlükler konusunda gerekeni yapmalarını ve oyların sayımının bir süreliğine durdurulmasını istiyoruz.” bilgisini paylaştı. Eski Ulusal İstihbarat Direktör Vekili Richard Grenell de seçmenlerin gerçekten eyalette ikamet edip etmediğini denetlemek için kendilerine erişim sağlanmadığının altını çizerek, “Biz şu an seçim yetkililerinden bir yanıt bekliyoruz ama yanıt yok. Yasa dışı oyları saymaya devam ediyorlar, bu kabul edilemez.” dedi.

AGİT heyetinden Trump’a suçlama

ABD seçimlerini denetleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) heyetinin başkanından Trump’a şok bir suçlama geldi. AGİT seçim gözlemci heyeti ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ı “görevi kötüye kullanmakla’ suçladı. Trump, dün yaptığı açıklamada seçimlerde hile yapıldığını iddia etmiş ve oy sayımının durdurulmasını talep etmişti.

Seçimin kaderini tayin edecek bir dizi eyalette oy sayımı sürüyor. Associated Press (AP) haber ajansının servis ettiği kesinleşmemiş verilere göre; Wisconsin, Arizona ve Michigan’da Joe Biden seçimi kazanmış durumda. Kazanması halinde Beyaz Saray kapısını açacak olan Nevada’da ise oyların yüzde 75’i sayıldı ve Biden yüzde 50.5 ile rakibine karşı önde.

Trump’ın oy oranı ise yüzde 48.1 olarak görünüyor. Mevcut oy oranlarına bağlı olarak delege sayıları korunduğu takdirde Joe Biden, ABD’nin 46’ıncı başkanı olacak.

Kritik eyaletlerde oy sayımı sürüyor

Kritik eyaletler arasında başı çeken Pennsylvania’da ise Başkan Trump’ın üstünlüğü devam ediyor. Fakat postayla kullanılan oyların sayımı sürüyor.


Bu oylar sisteme işlendikçe Biden ile Trump arasındaki makas kapanıyor. Şayet Trump Pennsylvania’yı kaybederse, Beyaz Saray’a eşyalarını toplamak için dönecek. (AP)

Gündem


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.