Evden çalışanların fatura korkusu: Doğalgaz faturası ne kadar gelecek?

Pandemi nedeniyle evde çalışan yurttaşları fatura korkusu sardı. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, özellikle işsizler, düşük gelirliler ve asgari ücretliler için bu kış doğalgaz masraflarının devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyledi.

doğalgaz faturası

İşsizliğin yanı sıra evden çalışmanın zirve yaptığı bugünlerde havaların soğuması ile tüm gününü evde geçirmek zorunda olanları doğalgaz faturası korkusu sardı. Vatandaş, doğalgaz keşif haberlerini değil ay sonu gelecek faturayı düşünüyor. Bu kış hem gelen zamlar hem de evde geçirilen saatlerin artması ile en az 500 TL’lik faturalarla karşılaşılması bekleniyor.

Yüzde 34.7 zam geldi!

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, özellikle işsizler, düşük gelirliler ve asgari ücretliler için bu kış ısınma masraflarının devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyledi.


Çakar, “Bu pandemi koşullarında, bu işsizlikle ısınma yardımı yapılması artık bir mecburiyet haline geldi” dedi.

Doğalgazda geçen kış döneminden beri gelen zamlar vatandaşın gözünü korkutuyor. Zamların artan doğalgaz kullanımı ile kasım ayında faturalarda kendisini göstermesi bekleniyor.

TÜİK’e göre konutlarda, 1 metreküp doğalgaz için tüketicilerin 2020 yılı birinci döneminde ödediği tutar bir önceki döneme göre yüzde 2.4, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 34.7 artarak ortalama 182.6 kuruş oldu.

Çakar, “Aylık doğalgaz faturalarının 500 TL’leri bulabileceği, ısınma giderinin asgari ücretliler ve işsizler açısından büyük bir sorun haline geleceği bu dönemde, vatandaş kombiyi açmak ya da açmamak arasında bırakılamaz. Düşük gelirlilerin, asgari ücretlilerin ve işsizlerin yakıt giderleri 5 ay boyunca devlet tarafından karşılanmalıdır” dedi.


Trendyol 9-12 Kasım indirim günleri: Hangi ürünlerde indirim var?

Doğalgaz, elektrik ve suya ikinci fatura gelecek

Aşırı harcamalarına kaynak arayan hükümet, faturalarını zaten zor ödeyen vatandaşa şimdi de elektrik, su ve doğalgaz sayaçları üzerinden ikinci bir yük getirmek için düğmeye bastı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan kararla, bugüne kadar devlet eliyle yürütülen elektrik, su ve doğalgaz başta olmak üzere tüm sayaçların periyodik muayene işleri özel sektöre devredilecek. Özelleştirme sonrası tıpkı araç muayene istasyonlarında olduğu gibi muayene ücretleri artacak, vatandaşın elektrik, su ve doğalgaz faturaları kabaracak.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, Ölçüler ve Ayar Kanunu kapsamındaki periyodik muayene hizmetleri özelleştirme kapsam ve programına alındı. Karara göre, halen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan tüm ölçü aletlerinin belirli sürelerle yapılması zorunlu olan muayeneleri, özelleştirme ihalesini kazanan şirkete verilecek.

Özelleştirme işlemleri en geç 2025 yılı sonuna kadar tamamlanacak. Sayaçlardaki kamu muayene yetkisinin özel sektöre devri, tıpkı daha önce devletten alınıp özel sektöre verilen araç muayene istasyonları gibi vatandaşa ek yük getirecek.

Vatandaşın haberi yok

Süresi gelen elektrik, doğalgaz ve su sayaçları sökülerek Sanayi Bakanlığı’nın ilgili birimlerine götürülüyor. Ancak bu işlemi vatandaş kendisi yapmadığı için sayaçların muayene sürecinden vatandaşın haberi dahi olmuyor.

Kapsamı genişletilebilir


Kararda şimdilik sadece periyodik muayene işlemlerinin şirketlere verileceği belirtiliyor. Ancak ileride ilk muayene, ani muayene, şikayet muayenesi ve stok muayenesinin de özelleştirilebileceği ifade ediliyor.

11.11 indirim günleri: Hangi markalar indirime başladı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.