Dolar kuru iktidarın sonunu mu getiriyor?

Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerdeki faiz kararından sonra dolar kuru 7.50’lileri görmüştü. Bugüne gelindiğinde ise doların 8 TL’yi zorladığını görüyoruz. Bu gelişmeler, AKP iktidarının yakın gelecekte bir hayli canını sıkacakmış gibi görünüyor!.. 

Dolar kuru akp iktidarın sonunu mu getiriyor?

Dolar kuru iktidarın sonunu mu getiriyor?

Tüm dünyada ekonomik parametreler kimi partileri iktidara taşırken kim partileri de iktidardan indirir. Bizim ülkemizde de bu durum geçerli. Özellikle gelişmekte olan ve ihracata göre, daha çok ithalat yapan ülkelerde dolar kuru en önemli göstergedir. Ülkeleri, dolara; bir anlamda ‘süper güç’ Amerika’ya muhtaç eder.


Bugünkü iktidar, geçmişte inşaat ekonomisine yönelerek yatırımlarını betonlaşmaya çevirdi. Bu da beraberinde balon bir büyümeyi getirdi ve bugün gelinen noktada iktidarın ekonomi politikası negatif yönlü çözülmeye başladı.

Türkiye’nin dış borç stoku 1.934,7 milyar TL ve bunun 1.127,9 milyar TL‘lik kısmı döviz cinsi borçlardan oluşmakta…

Cari açık, doların Türkiye’ye yeteri miktarda girememesinden dolayı daha da arttı.

Ülkemizdeki ekonomik sorunları mevcut sistem içerisinde dış güçlere bağlamak makul görünmüyor. Ülkemizdeki ekonomik kırılma, ülke yöneticilerin ekonomideki tercihleri olmuştur.


Merkez Bankası başkanın teamüllere göre görevden alınmayıp AKP’li Naci Ağbal’ı göreve getirmesi dünya ekonomisinde kabul gören bir durum değildir…

İktidarın son günlerdeki yargıya, demokrasiye yönelik atacağı iddia edilen davranış nedeniyle küresel piyasa, iktidara bir kredi açtığı söylenebilir. Ancak, 18 yıldır tek başına iktidarda olan bir partinin bugüne kadar atmadığı adımlar geniş çerçevede kabul görmüşe benzemiyor.

Merkez Bankası’nın daha önce dolar kurunu dizginlemek için milyarlarca dolar satış yapması doların yükselmesini engelleyememiş ve sonrasında iktidar, ‘politika faizi’ni kabul görmemesine rağmen geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası’ndan bir artış daha geldi.

Geçtiğimiz günlerdeki karardan sonra doların yükseleceğini yazmıştım. Bugün dolar 8 lirayı zorlar duruma geldi. Yakın zamanda doların tekrar eski seviyesi olan 8.50’leri görüp 9 TL’yi zorladığını görmek mümkün olabilir. Bu arada bizim ifadelerimiz, yatırım planı dahilinde değerlendirilmemeli. Buradaki düşüncelerimiz ekonomik konjonktüre göre yapılan yorumlardan, tahminlerden ibarettir…

İktidar artık şunu anlaması gerekiyor: Faizlerin artırılması yeterli olmayacak! Denize düşen yılana sarılır hesabıyla hareket etmek zorunda artık. Çünkü, Türk ekonomisi çıkılmaz bir girdaba girdi. Şiddetli bir kur artışına hazır olunması gerekir bundan sonra ülke olarak!


Yargı reformuyla beraber, güçlü üretim ekonomisi olsa dahi, dolar kuru üzerinde kısa vadede çözüm getirmeyecektir!

Güçlü başkanlık güçlü Devlet Bahçeli’yi doğurdu!


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…