Joe Biden ABD’nin yeni başkanı oldu

ABD seçim sonuçları: AP ajansının paylaştığı son verilere göre Joe Biden, Pensilvanya eyaletini de alarak seçimi galip tamamladı. CNN başta olmak üzere uluslararası pek çok haber kanalı Biden’ın zaferini duyurmaya başladı.

joe biden abd başkanı

SON DAKİKA: Joe Biden ABD’nin yeni başkanı oldu

Dünyanın gözünü çevirdiği ABD seçimlerinde sonuçlar belli oldu. CNN ve NBC Demokrat aday Joe Biden’ın seçimleri kazandığını duyurdu.


ABD’de 3 Kasım’da yapılan başkanlık sçeimlerini, Demokratların adayı Joe Biden kazandı. BBC ve ABD medyası, Pennsylvania’daki oy sayımının sonucuna göre Biden’ın 273 delegeyle başkanlığa hak kazandığını duyurdu. Başkan Donald Trump ise Pennsylvania’da oy sayım sürecine itiraz edeceğini söylüyordu.

Joe Biden, ABD’nin yeni başkanı oldu

CNN ve NBC başta olmak üzere birçok uluslararası medya kuruluşu Biden’ın 270 oyu geçtiğini duyurdu.

Donald Trump böylelikle 1992’de George HR. Bush’tan sonra ikinci dönem başkanlık yarışını kaybeden ilk Cumhuriyetçi aday oldu.

Kamala Harris böylelikle ABD’nin İlk Afro-Amerikan başkan yardımcısı oldu.

Pennyslvania’yı kazandığı kesinleşen Biden, 284 Seçiciler Kurulu delegesi göndermeye hak kazandı.

ABD’de 3 Kasım’da yapılan başkanlık seçimlerini, Demokratların adayı Joe Biden kazandı. BBC ve ABD medyası, Pennsylvania’daki oy sayımının sonucuna göre Biden’ın en az 273 delegeyle başkanlığa hak kazandığını duyurdu.

Joe Biden’ın yarışı önde götürdüğü Georgia, Arizona ve Nevada’da da oy sayımı sürüyor. Bu sebeple Biden’ın delege sayısının 273’ün üzerine çıkması kuvvetli bir ihtimal olarak görülüyor.


Trump, oy ve gözlemci usulsüzlüğü iddialarını sürdürdü, tweet’leri engellendi

ABD Başkanı Donald Trump, Pennsylvania’da seçim günü sandıklar kapandıktan sonra saat yerel saatle sekizde on binlerce oyun, “yasa dışı” şekilde teslim alındığını öne sürdü. Bu iddiası için bir kanıt ortaya koymayan Trump, aynı olayın yarışın başa baş gittiği diğer bazı eyaletlerde de yaşandığını iddia etti.

Twitter, Donald Trump’ın kanıtsız iddia niteliğindeki dört paylaşımını uyarı ile takipçilerine gösteriyor. Uyarıda, “Bu tweet’in bir kısmı ya da tamamı tartışmalıdır. Bir seçim veya medeni süreç ile ilgili yanıltıcı olabilir” denildi.

Donald Trump, gözlemcilerle ilgili iddialarını da sürdürdü ve yüzbinlerce oyun sayımının “yasa dışı şekilde gözlemlenemediğini” savundu.

Trump, Pennsylvania’dakendi lehine olan büyük farkın, kimsenin gözlemlemesine izin verilmeyen uzun bir aralıkta, ortadan yok olduğunu iddia etti.

Donald Trump, “yasal şeffaflığın” engellendiğini iddia ettiği o saatlerde kötü şeylerin yapıldığını da öne sürdü. Taraftarlarının sayımı izleyememesi için camların kartonla kaplandığını savunarak, ” İçeride kötü şeyler oldu. Büyük değişiklikler gerçekleşti” dedi.

BBC Kuzey Amerika muhabiri Anthony Zurcher, Trump’ın gözlemci iddiası ile ilgili olarak şu değerlendirmeyi yapıyor:

Quote Message: Bu da temelli ve doğru bir iddia değil. İçeride izin verilmiş gözlemciler vardı. Cumhuriyetçilerin istediği, daha fazla gözlemcinin daha yakında olmasıydı. Örneğin Detroit’teki oy sayım merkezinde, iki tarafa da 134 gözlemci izni verildi. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler burada daha fazla gözlemci istedi. 200 kadar… Ama şehir yönetimi buna izin vermedi. Burada camlara dayanarak, bina içine bakmaya çalışanlar oldu. Bu nedenle burada camlara kağıtlar yapıştırıldı.”


Bu da temelli ve doğru bir iddia değil. İçeride izin verilmiş gözlemciler vardı. Cumhuriyetçilerin istediği, daha fazla gözlemcinin daha yakında olmasıydı. Örneğin Detroit’teki oy sayım merkezinde, iki tarafa da 134 gözlemci izni verildi. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler burada daha fazla gözlemci istedi. 200 kadar… Ama şehir yönetimi buna izin vermedi. Burada camlara dayanarak, bina içine bakmaya çalışanlar oldu. Bu nedenle burada camlara kağıtlar yapıştırıldı.”

Gündem


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.