Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden AKP’li Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına protesto

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından üniversite rektörlüğüne AKP’li Melih Bulu’nun atanmasını protesto etti. Eylemlere öğrencilere karşı polis barikatları kuruldu, çıkan arbedede bazı öğrenciler gözaltına alındı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden AKP Melih Bulu rektör protesto

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden AKP’li Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına protesto (video aşağıda)

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından üniversite rektörlüğüne AKP’li Melih Bulu’nun atanmasını protesto etti. Güney Kampüs önünde bir araya gelen öğrenciler “İntihalci rektör istemiyoruz”, “Üniversiteler bizimdir”, “Kayyum rektör istemiyoruz” sloganları attı.


Öğrenciler, üniversitenin rektörlük binasına da “Bu Bina AKP’li Melih Bulu’nun Rektör Atanması Sebebiyle Boğaziçi Öğrencileri Tarafından Mühürlenmiştir!” ifadesinin yer aldığı bir mühür bastı.

Arbede çıktı, öğrenciler gözaltına alındı

Melih Bulu’nun rektörlükte olduğu duyumu üzerine Güney Kampüs’te eylemlere devam etmek isteyen öğrencilere karşı polis barikatları kuruldu, çıkan arbedede bazı öğrenciler gözaltına alındı.

Güney Kampüs kapısı önünde basın açıklaması yapan öğrenciler, Kuzey Kampüs’te konuya ilişkin bir açık forum düzenledi. Öğrenciler ve güvenlik görevlileri arasında kampüs kapılarının açılmaması nedeniyle arbede yaşandı.

boğaziçi protesto melih bulu

“Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!”

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri tarafından hazırlanan basın açıklamasında Boğaziçi Üniversitesi’ne 1980 askeri rejim döneminden beri ilk defa okul dışından bir rektör ataması yapıldığına dikkat çekilerek,  “Bu atamayı kabul etmiyoruz ve vazgeçmiyoruz. 2016 yılında yapıldığı gibi yine bir gece  yarısı tepeden inme bir şekilde üniversitemize yapılan yeni bir rektör ataması ile karşı karşıyayız. Bu durum 2016 yılından beri devam eden anti demokratik uygulamalarının bir devamıdır” denildi.

“Üniversite mensuplarının iradesi hiçe sayıldı”

Rektör atamasının politik olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:


“Akademi, ideolojiler ve siyaset üstü bir oluşumdur, ancak üniversite mensuplarının iradesini hiçe sayarak üniversitemize bir rektör atanması politiktir. Biz öğrenciler olarak üniversitemizin ilkelerine ve kültürüne binaen üniversitemiz özerkliğinin tepeden atanan herhangi bir akademisyen değil, üniversite mensuplarının yaptığı demokratik yollarla belirlenen bir rektör seçimiyle sağlanacağını savunuyoruz.”

“Akademik yöneticiler atamayla değil, seçimle belirlenmeli!”

Üniversite senatosunun 2012 yılında kabul ettiği akademik ilkelerin hatırlatıldığı açıklamada, üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olmasının özerklik için şart olduğu, rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmesi gerektiği ifade edildi.

Açıklamada, meselenin fikri özgürlük meselesi olduğu vurgulanarak şöyle denildi:

“Boğaziçililer olarak asıl sorunumuz Melih Bulu’nun akademik geçmişi ve şahsi duruşundan da ötedir. Sorun, isimlerden bağımsız bir demokrasi, akademik özerklik, fikri özgürlük meselesidir. Bu sorunun çözümü ise üniversitelerin kararlarının ve rektörlerin, üniversitelerin iradesiyle belirlenmesidir. Üniversitemizin karar alma mekanizmalarındaki özerkliğe, demokratik ilkelerine, düşünce özgürlüğüne yapılan müdahaleleri kabul etmiyoruz. Kayyum rektör istemiyoruz ve duruşumuzdan vazgeçmiyoruz.”

“Tüm üniversitelerdeki kayyumlar istifa etmeli!”

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri taleplerini ise şöyle sıraladı:

• Tüm üniversitelerdeki kayyum rektörlerin istifasını, bütün rektörlerin demokratik yöntemlere uygun olarak seçimle belirlenmesini istiyor ve akademisyenlerden acilen yeni bir seçim düzenlemelerini talep ediyoruz.


• Bu demokratik tavır ve zorunluluğun bütün üniversitelerde yer bulması için hem diğer üniversitelerden öğrenci arkadaşlarımızı hem de mezunlarımızı dayanışmaya çağırıyoruz.

İşte o görüntüler:

AKP milletvekili adayı Melih Bulu, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü olarak atandı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.