Libertadores Kupası: Palmeiras, Güney Amerika şampiyonu oldu

Palmeiras uzatma dakikalarında Breno’nun attığı golle zafere ulaştı. Libertadores Kupası, yeşil beyazlı kulübün müzesine gitti. Unutulmaz final, 191 ülkede canlı yayınlanarak turnuva tarihinin en çok izlenen maçı olarak rekorlar listesinin başına geçti. 

Libertadores Kupası: Palmeiras, Güney Amerika şampiyonu oldu

Libertadores Kupası: Palmeiras, Güney Amerika şampiyonu oldu

Pandemi nedeniyle takvimi sekteye uğrayan 61. Libertadores Kupası Santos ile Palmeiras arasında oynanan final maçıyla sahibini buldu. Palmeiras ve Santos geçtiğimiz hafta, yarı finalde Arjantin’in iki devi River Plate ve Boca Juniors’u safdışı bırakarak finale yükselmişti. Rio de Janeiro’nun efsanevi Maracana Stadyumu’nda oynanan final, Brezilya’nın Sao Paolo bölgesinde ‘classico de saudade’ yani ‘nostalji derbisi’ olarak anılan ezeli rekabetin 332. karşılaşmasıydı ve derbi tarihinin ilk Libertadores finali olarak tarihe yazıldı.


Maracana Stadyumu’nun tribünlerinde, pandemi nedeniyle, iki takım adına kısıtlı sayıda seyirci vardı. Palmeiras genç yıldız Gabriel Veron’dan yoksun olarak sahaya çıktı.

Futbol dünyasının heyecanla beklediği final oyun kalitesi açısından doyurucu değildi. Maçın geneline bakarsak iki takımın oldukça durgun ve kontrollü bir oyun sergilediğini söyleyebiliriz. İlk yarıda orta sahadaki mücadele oldukça çetin geçtiği için her iki takım adına çok fazla top kaybı yaşandı ama oyuncular sportmence davranmaya özen gösterdiler. Oyun temposu çok düşük kaldı; iki takım kanat kombinasyonları, duran toplar ve seyrek de olsa uzun paslarla sonuca ulaşmayı denediler.

Palmeirasİkinci yarının ilk 10 dakikasında Palmeiras rakip sahada egemen göründü ama ilerleyen dakikalarda Santos dengeyi kurmayı başardı. Oyunun temposu yükseldi; karşılıklı ataklar izlemeye başladık. 76. dakikada Santos gole çok yaklaştı. Pituca’nın uzaktan attığı sert şutu kaleci Weverton zorlukla karşıladı, dönen topa Jonatan’ın vurduğu kavisli şut direği yalayıp dışarı çıktı.


89.dakikada siyah-beyazlıların yıldızı K. Jorge’nin ceza alanı içinden attığı röveşata ile yüreğimiz ağzımıza geldi, az farkla dışarı çıkan top bir son dakika golünün müjdesini vermişti sanki. Uzatma dakikalarında Santos’un teknik direktörü Kuka kırmızı kart görerek tribüne çıkmak zorunda kaldı. Maç iyice durağanlaştı, oyuncular uzatmayı bekler gibi bir havayla hareket etmeye başladılar.

Hakemin bitiş düdüğü beklenmekteyken Palmeiras savunma hattından sağ kanattaki Roni’ye çıkarılan uzun pas aniden heyecanlı bir hücuma dönüştü. Roni, topu kontrol ettikten sonra ceza alanına doğru hareketlenmekte olan Breno’ya doğru ortaladı. Breno harika bir kafa vuruşu yaptı. İyi zıpladı, çok iyi bir zamanlamayla topu kalecinin üzerinden aşırttı. Direğin dibinden ağlarla kucaklaşan top şampiyonunun adını haykırdı. Palmeiras, 100. dakikada zaferini ilan etti. 61. Libertadores Kupası, yeşil beyazlıların oldu.

Brezilyalı ünlü teknik direktör Vanderlei Luxemburgo ile başlayan sezon Portekizli Abel Ferriera ile sona erdi, unutulmaz sezon büyük bir kupayla kapatıldı.

Brezilyalı ünlü teknik direktör Vanderlei Luxemburgo ile başlayan sezon Portekizli Abel Ferriera ile sona erdi


Palmeiras, Nostalji Derbisi’ndeki 140. galibiyetine ulaşırken Libertadores Kupası’nı ikinci kere müzesine götürmeyi başarmış oldu. 332. karşılaşma Palmeiras’ın şampiyonluk günü olarak tarihe geçti. Şampiyon Palmeiras turnuva boyunca yaklaşık 22 milyon dolar gelir elde etti. Maçın sonunda Palmeiraslılar’ın sevinç gözyaşları ve zafer çığlıkları görsel bir şölen olarak gözlerimize neşe saçtı. Güney Amerika’da 2020 yılı böyle bitti.

Mesut Özil Fenerbahçe’ye transfer oldu


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.