Timurtaş Onan’dan yeni fotoğraf kitabı: İstanbul Bir Garip Şehir

2000-2020 arasındaki sayısız dönüşüm ve değişimi nasıl karşıladık, nasıl karşılıyoruz? Timurtaş Onan, yeni kitabı “İstanbul Bir Garip Şehir” ile bize bu soruyu soruyor ve şehre dair tanıklık ettiğimiz sayısız değişimi hatırlatırken, dönemsel gerçekleri yorumluyor.

Timurtaş Onan yeni fotoğraf kitabı: İstanbul Bir Garip Şehir

Timurtaş Onan’dan yeni fotoğraf kitabı: İstanbul Bir Garip Şehir

İstanbul’dan güzel ve garip hikayeler

İstanbul şehrine dair bir çok benzer duyguyu birlikte hissederken belki de en ağır basanı toplumsal olarak şahit olduğumuz değişim ve dönüşüm. Fotoğraf çekmeye başladığı 80’li yıllardan bu yana İstanbul’u defalarca kadrajına almış olan fotoğraf sanatçısı Timurtaş Onan, bizleri bu değişimin mekanlarına götürüyor.


Kendine has anlatıları olan Onan’ın sokak fotoğraflarında her bir kare tanıdık ve İstanbul’un geçmiş zamanlarının ve şehrin kendine özgülüğünün parçaları. Onan da bu geçmiş zamanın, gündelik dünyanın dilini yorumlayarak, değişmeyecek tek şey olan değişimi işaretliyor. Çağın ve beraberinde yaşamın, İstanbul’un sosyokültürel değişimini, bu değişimin görsel kayıtları ile geleceğe ulaştırıyor.

Timurtaş Onan İstanbul Bir Garip Şehir

Kitabın sayfalarını çevirirken, sadece kişisel bir iç dünyayı gözlemlemekten öte, kendi iç dünyamızdan, geçmişin deneyimlerinden ve değişimlerinden bir şeyler anımsıyor, onun sohbetine dalıyoruz.

“İstanbul Bir Garip Şehir”, şehrin kusurları ve eşsizliği eşliğinde İstanbul’un güzel ve garip yolculuklarına çıkarıyor bizleri.


Türkiye’de çağdaş fotoğraf sanatın önemli isimlerinden olan ve İstanbul üzerine gerçekleştirdiği farklı konseptlerdeki projeleri ile tanınan Onan’ın çalışmalarından retrospektif bir kesit sunan “İstanbul Bir Garip Şehir”; bizleri yanından ne zaman geçtiğimizi hatırlamadığımız bir yere, içinden ne zaman geçtiğimizi tam olarak hatırlayamadığımız bir anımıza götürüveriyor.

Ne kadar öznel olsa da, paylaştığımız ortak hafızanın parçaları bu kareler. Sanatçının 2000-2020 yılları arasında İstanbul’da çektiği sokak fotoğraflarından siyah beyaz bir seçki sunan “İstanbul Bir Garip Şehir”, kentin tarihine ilişkin önemli bir arşiv aslında.

Timurtaş Onan
Timurtaş Onan

300 adetle sınırlı basılmış “İstanbul Bir Garip Şehir” Timurtaş Onan’ın fotoğraf kitabını satın almak ve daha fazla bilgi için www.timurtasonan.com sanatçının web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Timurtaş Onan fotoğraf kitabı


İstanbul Bir Garip Şehir

  • Fotoğraflar: Timurtaş Onan
  • ISBN: 978-9944-5746-8-6
  • Sayfa: 192

Yeni bir tekli (single) daha: Melis – Vazgeçiyorum


Deniz Alan Held
1974 Ankara doğumlu ama 2 yaşından beri Istanbullu. Çocukluk ve gençliği cimnastik ve dans çalışmalarıyla geçti. 2000 yılından beri yoga yapıyor. 2002 yılında evlenip yurtdışına yerleşti ama bir ayağı hep Istanbul'da oldu. Çocuklardan sonra, Norveç'te hayalindeki işin eğitimini alma fırsatı geçti eline. Trondheim Üniversitesi'nde Medya Bilimi ve Görsel Kültür dalında lisans ve yüksek lisans okudu. İki yıl Zürih, 10 yıl Trondheim'da yaşadıktan sonra 2014 yazında eşinin memleketi Almanya'ya yerleşti. Şİmdi iki oğlu ve eşi ile sakin bir hayat sürmekte, ve Türkiye'nin Gezi Gençleri'nce yönetileceği çağdaş bir ülke olduğu hayalini kurmakta. // ENGLISH: Born in Ankara in 1974, moved to Istanbul at age 2. Spent lots of time with gymnastic and contemporary dance at early ages. since 2000 practices rather yoga. Married to a German in 2002 and move to Zurich. Later lived 10 years in Norway/Trondheim and eventually settled down in Germany. Studied Media Science in Trondheim and finished master degree in 2012. Has two sons. Looking forward to the days that Turkey is eventually led democratically by the Gezi youth.