HES’ler dereleri kuruttu: Bu dava kaybedilirse Rize’de çay yetişmez!

Rize Güneysu’da yapılan hidroelektrik santralinin (HES) iptali için açılan dava 17 Şubat’ta görüşülecek. Davanın avukatı Remzi Kazmaz, “Eğer bu dava kaybedilirse Karadeniz’deki tüm çevre düşmanı projelerin önü açılacak. HES’ler yüzünden kuruyan dereler çevreyi artık nemlendiremeyecek. Nem olmayan yerde çay yetişmez. Rize hem en kritik içme suyunu hem çayını kaybedecek” dedi.

rize güneysu hes dereler kurudu

HES’ler dereleri kuruttu: Bu dava kaybedilirse Rize’de çay yetişmez!

Rize Güneysu’da yapılan hidroelektrik santralinin (HES) deneme üretimine başlamasıyla birlikte yaklaşık bir aydır su bırakılmayan Gürgen Deresine sürpriz bir şekilde yeniden su verilmesi şaşkınlık yarattı. Yöre halkının aylardır yürüttüğü mücadeleye rağmen derelere su vermeyen HES şirketinin bir anda suyu bırakmasının arka planında ‘HES oyunu’ olduğu ileri sürüldü.


Handüzü Yaylası Koruma Derneği Başkanı Ceyhun Kalender şirketin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize’ye yaptığı ziyaret nedeniyle suyu bıraktığını, bugüne kadar yanlış bilgilendirilen Cumhurbaşkanı’na sanki su her zaman akıyormuş gibi bir görüntü verilmek istendiğini söyledi.

HES’in iptal davasının 17 Şubat’ta görüşüleceğini belirten Kalender, HES’lerin iptal edilmemesi halinde bölgede çay dahil birçok bitki üretiminin tehlikeye gireceğini söyledi.

hes dereleri kuruttu

Remzi Kazmaz, HES’e karşı çıkan Güneysulular adına hukuki süreci takip ediyor.

Duruşma 17 Şubat’ta

Dernek Başkanı Ceyhun Kalender, HES’lerin akarsuları kurutarak Karadeniz’in sonunu getireceği uyarısında bulundu.

rize

Bölgede devam eden 12 HES projesinin durdurulması için davalar açtıklarını, Erdoğan’ın komşu köyünde yapılan Alicik HES’in iptali için açılan davanın da 17 Şubat’ta Rize İdare Mahkemesi’nde görüşülerek karara bağlanacağını belirten Kalender şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanı gidince suyu tekrar tutup derelerimizi kurutacaklar”

rize güneysu


“Halkın HES tepkisi büyük, olayı yerinde görmek ister de kuru dereleri görürse projeleri durdurur diye suyun bırakıldığını düşünüyoruz. Cumhurbaşkanı gidince suyu tekrar tutup derelerimizi kurutacaklar. Cumhurbaşkanına Rize’deki AKP’li siyasiler ve kamu görevlilerinin yanlış bilgi verdiğini düşünüyoruz. AKP’nin yüzde 96 oy aldığı köyün susuzluğa terk edildiğini Cumhurbaşkanının bilmediğini düşünüyoruz ve kendisini buraya davet ediyoruz.”

Kapadokya’nın peribacaları bakımsızlıktan yıkılıyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.