2021 Demokrasi Raporu: Türkiye, Kongo’dan bile geride!

Ülkede her geçen gün her şey kötü gidiyor! Hukuk yamalı bohçaya dönmüş, ekonomi perişan, demokrasi sadece sözde var! Her alanda bir sıkışıklık! Son açıklanan ‘2021 Demokrasi Raporu’na göre, Türkiye son 10 yılda en çok otoriterleşen ilk 10 ülke içinde. 179 ülke arasında 149’uncu sırada. Demokraside Kongo, Uganda gibi ülkeleri bile geçemedik.

2021 Demokrasi Raporu insan hakları eylem planı

Papa’dan Müslüman olur AKP’den demokrasi olmaz!

Geçtiğimiz hafta AKP, ‘İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıkladı. Hukuk alanında bakıldığında pakete, herhangi bir iyileştirme olduğunu söylemek zor doğrusunu söylemek gerekirse. Pakete bakıldığında sadece hakim, savcı ve avukatların cüppe giymesine gerek kalmayacak bir yenilik var sadece…


AKP üst kademesi yargı reformunu çok yanlış anlıyor. Türk halkının beklediği başka bir şeydi; hele ki Avrupa Birliği’nin beklediği reform çok başka bir şey. AB bu konuda Türkiye’yi artık hiç samimi bulmuyor. Öyle ki, bu paket açıklanmadan önce Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor “Türkiye bize artık aşk mektubu yazmasın, somut gerçekler ve kararlar bekliyoruz” dedi.

Sadece AB değil! Amerika Birleşik Devletleri’nde de 100 senatörden 54’ü Joe Biden’a mektup yazarak Türkiye’ye insan hakları konusunda baskı yapmasını istedi.

Son yapılan İsveç merkezli V-Dem Enstitüsü’nün ‘2021 Demokrasi Raporu’na göre, Türkiye son 10 yılda en çok otoriterleşen ilk 10 ülke içerisinde. 179 ülke arasında 149’uncu sırada. Adı sanı duyulmayan ülkeler dahi demokrasi alanında Türkiye’nin önünde.

Vanuatu 45.

Lesotho 61.

Botswana 66.

Uganda 123. sıradalar…


Birçok yazımda ifade ettiğim gibi AKP ile ne demokrasi, ne hukuk, ne özgürlükler, ne de insan hakları alanında ilerlemek mümkündür. ‘Tren’e benzetilen demokrasilerde otoriterleşmiş bir siyasal yapı ortaya çıkar. Bunu da bugün AKP iktidarı ile görüyoruz, yaşıyoruz…

Dünyadaki en iyi üniversiteler sıralamasında sadece Koç Üniversitesi ilk 500’e giren üniversite oldu. AKP’nin bu başarısızlığı tesadüf mü? Tabi ki, hayır!

Daha bir hafta oldu ‘eylem planı‘ açıklanalı ve buna rağmen boşa çıkan, eyleme dönüşmeyen bir eylem planı. Neden mi?

Nihat Hatipoğlu Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü. Hatipoğlu, aynı zamanda bu üniversitenin 4 bölümün de vekaleten dekanlığını yapıyor…

Sadece Hatipoğlu değil!

Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı, İlahiyatçı Halil İbrahim Şimşek de Nihat Hatipoğlu gibi kendi bölümüyle alakası olmayan 4 bölümün dekanlığını yapıyor!

Soruyorum, bu üniversiteler mi ilerleme kaydedecek?! Geçtiğimiz haftalarda bolca gündemde olan Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevine atanan Melih Bulu, “Boğaziçi Üniversitesi’ni ilk 100’e sokacağım” dedi.


Ben şimdiden ifade edeyim, demokrasisi olmayan bir ülkenin, demokrasisi olmayan bir üniversitenin ilerlemesini beklemek, Papa’nın Müslüman olmasından daha düşük bir ihtimaldir!..

Vatandaşa geri ödemeli kredi, müteahhitlere kira borcunda mücbir sebep!


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…