AB’nin aşı pasaportu hazır: Türkiye aşı pasaportunda yok!

Avrupa Birliği’nin (AB) aşı pasaportu taslağı hazırlandı. Sadece AB’den onay alan aşılardan olanlar bu pasaportta görülecek ve AB sertifikalı aşılar serbest dolaşımdan yararlanacak. Çin aşısı bu pasaportta yer almayacağı için Türkler’e de serbest dolaşım yok.

ab korona aşısı pasaportu

AB’nin aşı pasaportu hazır: Türkiye aşı pasaportunda yok!

Avrupa Komisyonu aşı pasaportu yasa taslağını hazırladı. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in tanıttığı ve üye ülkelerin onayına sunulan yasa tasarısı bu yaz AB içinde ve AB’den onaylı aşıları yaptıranlara seyahat serbestisi getiriyor. Yasa onaylanması halinde 15 Haziran itibariyle yürürlüğe girecek.


AB’den onay şartı gerekiyor

“AB içerisinde onaylanmış ve birlik içinde piyasada olan aşılar” kavramı tasarıya girdi.

Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve Avusturya bu maddeyi desteklerini belli etti.

AB’nin aşı pasaportu yeşil renkte ve QR kodlu

Dijital asi pasaportunun, banka kartı seklindeki versiyonu yeşil olacak. Buraya kişilerin bilgileri ve aşı durumu ile birlikte testleri yazılacak.

Aşı yaptırmamış olanların PCR test sonucu girilecek. Bağışıklık kazanmış kişilerin de bu şekildeki bilgileri yer alacak.


AB içinde ortak veri bankası

Bunun için AB içinde ortak bir “veri bankası” oluşturulacak. AB üyesi ülkelerle uyumlu olanlar bu pasaporta girebilecek. Örneğin aşılamada büyük hız kazanan AB’den aşı onayı alan Pfizer/Biontech aşısını kullanan Israil, AB aşı pasaportunda yer alacak.

Rus ve Çin aşısı kullananlar dikkat!

Rus ve Cin aşılarını kullanan Macaristan ve Cekya’ya da özel bir uyarı geldi.

AB’nin bu iki ülkenin kullandığı ve henüz AB İlaç Ajansı EMA’dan onay almamış Rus ve Çin aşılarını tanımak zorunda olmadığı belirtildi. Bu ülkeler, bu aşılardan olan vatandaşları ancak ilk kullanım onayından ve belli prosedürlerden sonra aşı pasaportuna girebilecek ve buna da AB ülkeleri karar verebilecek.

Türkiye, aşı pasaportunda yer almıyor!

Çin aşısı yaptıran Türkler de doğal olarak aşı pasaportunda yer almayacak. Bu da, Türk vatandaşlarının en azından bu yıl “seyahat serbestisi”nden yararlanamayacağı anlamına geliyor. Aşı pasaportuna dahil olamayınca, AB ülkelerinin Türk vatandaşlarına vize vermeme durumu da devam edecek.


Ancak hali hazırda vizesi bulunan ya da vize alabilecek konumdaki Türk vatandaşları PCR test sonucuyla ve karantinada kalarak ve acil bir durum olduğunu kanıtlayabilirlerse AB ülkelerine gidebilecek. Türkiye’nin aşısı tanınmadığı için risk bölgesi tanımı da sürecek. Bu da bu yaz Türk turizmini olumsuz etkileyecek. (Sözcü)

Covid aşısında Türkiye’ye kötü haber: Çin aşısı olana AB vizesi verilmeyecek


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.