Dünyanın en zengin 20 milyarderi pandeminin bir yılında servetini yüzde 68 arttırdı

Covid-19 salgını sırasında küresel ekonomi İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en derin resesyonunu yaşarken, dünyanın en zengin 20 milyarderi servetini yüzde 68 arttırdı.

Dünyanın en zengin 20 milyarderi pandeminin bir yılında servetini yüzde 68 arttırdı

Politika Çalışmaları Enstitüsü’nün (IPS) Eşitsizlik Programı analizine göre pandeminin dünyayı etkisi altına aldığı Mart 2020’den bu yana geçen bir yıllık süreçte, dünyadaki 2 bin 365 milyarder servetlerine 4 trilyon dolar ekledi.

Forbes, Bloomberg ve Wealth-X verileri analiz edilerek hazırlanan raporda, söz konusu milyarderler salgının hüküm sürdüğü yılda, servetlerini yüzde 54 oranında arttırarak 12.39 trilyon dolara sahip oldu.


Eşitsizlik Programı raporu, dünyanın en zengin 20 insanının, koronavirüs pandemisi sırasında 742 milyar dolar daha zenginleşerek toplam servetlerini yüzde 68 oranında arttırdığını ortaya koydu.

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam’ın eşitsizliklerle ilgili yayımladığı 2020 yıllı raporunda, milyarderler salgının başladığı 18 Mart ile 31 Aralık tarihleri arasında gelirlerini 3,9 trilyon dolar civarında artırırken, sadece ilk 10’daki zenginlerin toplam gelirinin 540 milyar doları bulduğu belirtilmişti.

Rapora göre dünyanın en zengin insanları Elon Musk, Jeff Bezos ve Fransız iş adamı Bernard Arnault aynı dönemde “krizden önceki servet seviyelerini aşarak” yaklaşık 175 milyar euro kazandı.

Forbes dergisinin Mayıs 2020’de yayımladığı bir araştırmaya göre Covid-19 salgını ilk iki ayında dünyanın en zengin 25 kişisinin servetine 255 milyar dolar eklemişti.

Amazon ilk sıradaki yerini sağlamlaştırdı

Covid-19 salgını sonrası gelişmelerden en fazla ekonomik fayda sağlayan bir diğer isim ise Amazon’un kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos oldu.

Salgınla birlikte dünyanın dört bir yanında eve teslim posta siparişleri artan Amazon’un hisseleri 23 Mart’tan bu yana yüzde 29 artarken, Bezos servetini yüzde 30 milyar dolar artırıp, 146,9 milyar dolara çıkardı ve dünyanın en zenginleri arasında birinci sıradaki yerini güçlendirdi.

Microsoft kurucusu Bill Gates, son iki ay içinde servetini 11,9 milyar dolar artırarak, 106,5 milyar dolara çıkardı. Fransız LVMH Grubu CEO’su Bernard Arnault, servetini 12,8 milyar dolar artırarak 94,1 milyar dolara çıkarırken, Forbes listesinde 3. sıradaki yerini korudu.

Asya’nın zenginleri

Çin’de Alibaba’nın ardından, internet üzerinden satışlarda ikinci sırada yer alan Pinduoduo şirketinin CEO’su Colin Zheng Huang, hisselerinin değerini iki misli artırarak, başka bir rekora imza attı. 40 yaşındaki Huang, servetini son iki ayda 17,9 milyar dolar artırarak, 35,6 milyar dolara çıkardı.

Petrokimya şirketi Reliance’ın sahibi Mukesh Ambani, telekomünikasyon alanında kurduğu yan şirkete Facebook’un 5,7 milyar dolarlık yatırım yapmasının ardından Asya’nın en zengin işadamı olma yolundaki yerini sağlamlaştırdı.


Son yatırımların borsada karşılığını bulmasıyla iki ay içinde servetine 20 milyar dolar ekleyen Ambani, toplam 52,7 milyar dolar ile en zenginler listesinde yukarı tırmandı.

Oxfam: En en zenginler pandemiden madden zarar görmedi, daha da güçlendi

Covid-19 salgını birçok kişinin işini kaybetmesine, çok sayıdan işletmenin iflas etmesine sebep olurken, milyarderler ise bu süreçte ya zarar görmedi, ya da daha da güçlendi.

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, eşitsizliklerle ilgili yayımladığı yıllık raporunda, dünyanın en zengin bin kişisinin 9 ay içinde pandemi öncesindeki mali durumlarına kavuşabildiğini, yoksullar için ise bu sürenin 10 yıla kadar çıkabileceğini açıkladı

Oxfam’a göre, milyarderler geçen yıl salgının başladığı 18 Mart ile 31 Aralık tarihleri arasında gelirlerini 3,9 trilyon dolar civarında artırırken, sadece ilk 10’daki zenginlerin toplam geliri 540 milyar doları buldu.

Dünyanın en zengin insanları Elon Musk, Jeff Bezos ve Fransız iş adamı Bernard Arnault aynı dönemde “krizden önceki servet seviyelerini aşarak” yaklaşık 175 milyar euro kazandı.

‘Son 90 yılın en büyük istihdam krizi’

Oxfam İcra Direktörü Gabriela Bucher konuyla ilgili yaptığı yorumda, “Kayıt tutulmaya başlanmasından bu yana eşitsizlikteki en büyük artışa tanık oluyoruz” dedi.

Bucher, “Hileli ekonomiler pandemiyi lüks içinde atlatan zengin bir elite varlık akıtırken pandeminin ön cephesinde yer alan tezgahtarlar, sağlık çalışanları ve market satıcıları faturalarını ödemeye çalışıyor” diye konuştu.

Rapora göre, küresel çapta son 90 yılın en büyük istihdam krizi yaşanıyor, bu süreçte milyonlarca insanın gelirini ya da işini kaybettiği belirtiliyor.

Oxfam Almanya’dan Tobias Hauschild, eşitsizliklerle mücadele için büyük şirketlerin ve en zenginlerin kamunun finansmanına daha fazla katkı sunacağı vergi politikalarının hayata geçirilmesi gerektiğini savundu.

“En zenginlerin bütün dünyayı aşılayacak kadar serveti var”


Dünyanın en zengin 10 kişisinin salgın sonrası servetlerini katlayarak artıracakları ifade edilen raporda, aslında en zenginlerin tüm varlıklarının bütün dünyada herkesin aşı olmasına imkan sağlayacak kadar fazla olduğu saptamasında bulunuldu.

Malta vatandaşlığı alan Türkler belli oldu: Yüzbinlerce Euro ödediler!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.