Rize’deki İşkencedere Vadisi’nde tahribat başladı: Ağaçlar söküldü, kovanlar parçalandı!

Rize İkizdere’deki İşkencedere Vadisi’ne yapılmak istenen taş ocağına karşı köylülerin mücadelesi devam ediyor. Ancak, tepkilerine rağmen jandarma korumasında çalışmaya başlayan dozerler ağaçları söktü, arı kovanlarını ile evlere giden su borularını parçaladı.

İşkencedere

Görüntüler aşağıda – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde acele kamulaştırma kararı verdiği, Dünya’da koruma altındaki 200 vadiden biri olan Rize’nin İkizdere ilçesindeki İşkencedere Vadisi’nde jandarma korumasında ki iş makineleri çalışmaya başladı.

Köylülerin tepkisine rağmen, taş ocağının yapılacağı bölgeye ulaşmak için orman içinden yol açmaya başlayan dozerler, ağaçları söktü. Ağaçlarda bulunan arı kovanları yere düşerek parçalandı. Çalışma sırasında köylülerin evlerine giden kaynak su boruları da kırıldı.


Şirketin acelesi varmış

işkencedere

İkizdereli olan ve bölgede bulunan HDP’li Murat Çepni, köylülerin yürütmenin durdurulması için dava açtıklarını söyleyerek, şunları söyledi:

• Mahkemenin vereceği kararın beklenmesini istedik. Şirketin acelesi olduğu ve siyasi baskı olduğu ifade edildi. Kolluk güçleri de makinelerin çalışması için mücadele ediyor. Alınan çalışma izinleri kağıt üzerinde bir resmiyet taşımasına rağmen, Kazdağları’nda olduğu gibi binlerce ağaç kesildikten sonra oradaki inşaat durdurulmuştu.

• Demek ki bazen halkı dinlemek gerekiyormuş. Burası da iki köy arasında bir alan. Köylerin yaşam alanı. Tarım alanı. 50-60 ton çay çıkıyor her yıl. Aynı zamanda bal üretimi yapılan bir bölge.

rize taş ocağı

• Bu bölgeye özel ‘deli bal’ denilen bir bal üretiliyor. Özel bir bal. Taş ocağının açılacağı yer, hem çay alanı, hem bal üretim alanı, hem de yerleşim alanı. Köylerin suyunun geldiği dere ve evler burada.


• Taş ocağı yapılırsa köylüler gitmek zorunda kalacaklarını söylüyorlar. Bunun için de direniyorlar, mücadele ediyorlar. Taş ocağına kesinlikle izin vermeyeceklerini söylüyorlar.

MHP’li Başkandan köylülere destek: Bölge insanı yaşam alanlarını koruyor, çayının, balının, içme suyunun mücadelesini veriyor

ikizdere köylüler

İkizdere’nin MHP’li Belediye Başkanı Hakan Karagöz de, 4 gündür mücadele eden köylülere destek verdi. Başkan Karagöz, taş ocağı yapılan bölgenin özelliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

• İkizdere’ye yapılan yatırımı tabii ki destekleriz. Mesela yatırım olarak bir çay fabrikası, kenevir fabrikası, bir üniversite fakültesi, bir Hastane, bir turizm yatırımını mutlaka destekliyoruz.

• Bu gibi yatırımlar istihdama, göçün geri dönüşümüne, bölgenin gelişimine katkı sağlayacağı gibi ülke ekonomisine de ciddi gelir sağlar. Ancak, 75 yıl işletilecek yılda 31 milyon ton taş alınacak olan ve 92,4 hektarlık bir ormanlık alanın yok edilmesinden bahsediyoruz.

çevre katliamı

• Çevreye ve İkizdere’ye vereceği tahribatı, zararı düşünebiliyor musunuz. İkizdere turizm bölgesi ilan edildi. Kim gelecek tozun dumanın gürültünün içerisine? Taş ocağı yapılmak istenen bölge ham ormanlık, bitki örtüsü ve yaban hayatı bakımından zengin bir vadi.


Başkan Karagöz, sosyal medya hesabından da “İkizdere İşkencedere vadisinde açılmak istenen taş ocağı bölgesinde, taş ocağı açılmasın diye direnen halalarımızın, ablalarımızın kardeşlerimizin yanındaydık. Bölge insanı yaşam alanlarını koruyor, çayının, balının, içme suyunun mücadelesini veriyor.” ifadelerini kullandı.

İşkencedere’de köylülerin direniş görüntüleri:

Rize’deki 1 milyar 370 milyon liralık ihale de Mehmet Cengiz’e gitti!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.