Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu: Gençler cinsel sağlıklarını yitirmek istemiyorlarsa aşı olmak zorundalar

Türk Androloji Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, JAMA’nın COVID-19 aşıları ile sperm kalitesi arasındaki ilişkiyi incelediği araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi. Araştırmanın gösterdiği sonuçlar üzerine sperm kalitesini etkileyen esas şeyin aşı değil COVID-19’un kendisi olduğunu söyleyen Prof. Kadıoğlu, gençlere de aşı olmaları çağrısında bulundu.

aşı cinsel sağlık

Geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız bir içeriğimizde, Türkiye’de de kullanılan Pfizer BioNTech üretimi COVID-19 aşısı ile Moderna’nın COVID-19 aşısının sperm kalitesini etkilemediğine dair bir araştırmanın sonuçlarından bahsetmiştik . Böyle bir şeyin gündeme gelmesinin nedeni sosyal medyaya yayılan teorilerden biriydi ve uzmanlar da yaptığı araştırmayla COVID-19 aşılarının sperm kalitesiyle yani insan üremesiyle bir ilişkisinin olmadığını kanıtlamışlardı. Bu araştırma, Türk Androloji Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu tarafından değerlendirildi.

Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu tarafından yapılan açıklamalarda, çalışmanın aşı ile üreme sistemi arasında bir bağlantı olmadığının ispatlandığı dile getirildi. Hatta yapılan araştırmaya göre aşının sperm hareketliliğini artırdığını ifade eden bilim insanı, esas meselenin COVID-19’a yakalanmanın üreme sistemine olan etkisi olduğunu belirtti.


mRNA aşıları değil, COVID-19 üremeyi etkiliyor

Koronavirüsün hem akciğer hem de erkek üreme sisteminde yoğun olarak bulunan ACE2 isimli reseptörleri çok sevdiğini söyleyen Ateş Kadıoğlu, COVID-19’a yakalanan erkeklerin ürettiği sperm sayısının yarı yarıya düştüğünü ifade ediyor. Ayrıca bu hastalığın hormonları da etkilediğini belirten bilim insanı, COVID-19’un belirtilerinden olan yüksek ateşin de testisleri etkilediğini ve sperm kalitesinde bozulmaya yol açtığının altını çiziyor.


COVID-19 hastalığının her yaştan insanı etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, bu durumun en çok gençleri etkileyeceğini söylüyor. ACE 2 reseptörlerinin gençlerde çok daha fazla olduğundan bahseden bilim insanı, hastalığın ağır atlatılması durumunda bu etkilerin çoğalacağını, haliyle üreme sisteminin daha çok etkileneceğini belirtiyor. Ateş Kadıoğlu’na göre özellikle de gençler, cinsel sağlıklarını yitirmemek istiyorlarsa aşı yaptırmalılar .

Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, JAMA isimli kurum tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına güvenmeyen kişiler için de başka bir araştırmadan bahsetti. Bu bağlamda, İsrail ‘de de benzer bir çalışmanın başlatıldığını ifade eden bilim insanı, araştırmanın ön sonuçlarına göre mRNA aşılarının sperm sayısını artırdığını belirtiyor. Araştırmanın henüz bir dergide yayımlanmadığını söyleyen Kadıoğlu, bu gibi araştırmaların ortak sonuç vermesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.


Ancak Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu’na göre birkaç araştırma, bu konuyla ilgili önemli olsa da yeterli değil . Araştırmaların hem kapsamının genişletilmesinin hem de uzun süreli olmasının gerektiğini vurgulayan bilim insanı, bu konunun önümüzdeki yıllarda çok daha iyi bir şekilde anlaşılacağını belirtiyor.

Araştırma: BionTech ve Moderna aşıları sperm sayısını artırıyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.