Taylan Antalyalı: Galatasaraylı futbolcu giydiği LGBT onur tişörtü nedeniyle homofobik saldırılara maruz kaldı

Galatasaraylı futbolcu Taylan Antalyalı, giydiği LGBT onur tişörtü nedeniyle homofobik saldırılara maruz kaldı!

Taylan Antalyalı

Galatasaraylı futbolcu Taylan Antalyalı gökkuşağı renklerinde “Powered by pride” (Gücünü onurdan alır) yazılı bir tişört giymesinin ardından homofobik yorumlara maruz kaldı.

26 yaşındaki ön libero, Onur Ayı’nda Instagram’da bu tişörtle paylaştığı fotoğrafa yorumların ardından paylaşımını sildi.


Sosyal medya sitelerinde Antalyalı’ya destek olan çok sayıda yorum yapıldı ve Taylan Antalyalı Twitter Türkiye gündemine girdi.

TV 100 kanalında yayınlanan VAR Odası adlı programın yorumcuları Turgay Demir ve Emre Bol ise homofobik yorumlara destek çıkarak canlı yayında Antalyalı’nın bir daha milli futbol takımına alınmaması gerektiğini söyledi.

Bu sözlerin sosyal medyada yayılmasının ardından çok sayıda kullanıcı iki yorumcuya tepki gösterdi. Aynı programda yer alan yorumcu Bışar Özbey ise Antalyalı’nın bu tişörtü giymesinin kimseyi ilgilendirmeyeceğini söyleyerek diğer yorumculara karşı çıktı:

“Eğer biz bir tişörte kadar insanların fikirlerini baskılayacaksak ne düşünce özgürlüğünden ne başka bir şeyden bahsedebiliriz.”

“Cesaretinden dolayı gurur duyuyorum”

Antalyalı’ya bir destek de GS TV sunucusu Serbay Şenkal’dan geldi.

Şenkal “Bir Galatasaray taraftarı olarak onunla gurur duyuyorum cesaretinden dolayı” dedi ve ekledi:

“İnsanları ötekileştirmediğinden, kutuplaştırmadığından, ırkçılık, faşizanlık, partizanlık yapmadığından dolayı Taylan Antalyalı kardeşimi tebrik ediyorum.”

Antalyalı’ya destek açıklayan bir diğer kişi de Beşiktaşlı futbolcu Umut Nayir oldu.

28 yaşındaki Santrafor kalp ve gökkuşağı emojilerini kullandığı Twitter paylaşımında “Ben zaten Milli takım kadrosuna çağrılmamıştım” ifadelerini kullandı.

Futbol dünyasında homofobi

Futbol dünyasında ve taraftar grupları arasında homofobi yıllardır dünya genelinde tartışılan bir konu.

Erkek sporcular arasında heteroseksüel olmadığını açıklayan çok az kişi bulunuyor. Bunların önemli kısmı da sporu bıraktıktan sonra cinsel yönelimlerini açıklıyor.


Son yıllarda aktif sporcular arasında heteroseksüel olmadığını açıklayanların sayısı artsa da futbolcular arasında bu kişilere rastlamak zor.

Türkiye’de ise heteroseksüel olmadığını açıklayan hiçbir erkek futbolcu bulunmuyor.

Fenerbahçe’nin eski futbolcusu Roman Neustadter 2018 yılında bu konuyla ilgili verdiği bir söyleşide şu ifadeleri kullanmıştı:

“Gay futbolcuların kimliklerini açıklaması günümüzde hala mümkün değil. Toplum henüz buna hazır değil. Eğer bir gay futbolcu bugün kimliğini açıklarsa statlarda muhtemelen buna aşırı tepki verilecektir.

“Futbolcunun kulübü nasıl bir tepki verecek ondan da emin değilim. Gay olduğunu açıklamak, futbolcunun kariyerine mal olabilir.

“Gayler bazı insanlarca hala zayıf kişiler olarak görülüyor. Bu tabii ki bir saçmalık. Gay bir futbolcu da pekala diğer futbolcular kadar sağlam oynayabilir.

“Sonuç olarak şunu anlamalıyız ki homoseksüellik dünyanın en normal şeyi. Ancak bu tip şeyleri takım arkadaşlarınızla hiçbir zaman konuşamazsınız.”

Justin Fashanu
Justin Fashanu

İngiltere’de eşcinsel olduğunu açıklayan ilk futbolcu olan Justin Fashanu 1998’de, 37 yaşında intihar etmişti.

Fashanu’nun adına bir vakıf kuran yeğeni Amal Fashanu da futbol dünyasındaki homofobiden bahsederken “Bunun için tek bir kişiyi suçlayamazsınız, bütün futbol atmosferi bundan sorumlu” demiş ve eklemişti:

“Futbol dünyası güçlü, gizli ve karanlık bir dünya. Orada güçsüzlere yer yok ve eşcinsellik güçsüzlük olarak görülüyor.”

Fashanu 2020’deki bir açıklamasında da dünya genelinde eşcinsel olduğunu gizlemek zorunda olan beş profesyonel futbolcuya destek verdiklerini açıklamıştı.

Fashanu “”Her 10 erkekten birinin eşcinsel olduğunu düşünürsek futbol dünyasında eşcinsel oyuncu sayısının çok olmadığı argümanı doğru olamaz” demişti.


İngiltere Futbol Federasyonu Çeşitlilik ve Dahil Etme Yetkilisi Jehmeil Lemonius, bugüne kadar kadın futbolcuların cinsel yönelimleri konusunda daha açık olduğunu ve kadınların eşcinsel erkeklere de ilham verebileceğini söyledi. (BBC Türkçe)

Madonna, İstanbul Onur Yürüyüşü’nü paylaştı: Neden bu kadar polis var?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.