Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Yardım hesabı açıldı, milletimiz cömerttir

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 71 orman yangınından 14’ünün devam ettiğini belirtti. Pakdemirli açıklamalrında Türkiye’nin envanterinde yangın söndürme uçağının olmadığını söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise yaptığı açıklamada, “Yardım hesabı açıldı, milletimiz cömerttir” ifadelerine yer verdi.

çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun da eşlik ettiği Pakdemirli, “Şu anda aktif yangınlarda iyiye gidiş var. 71 orman yangınından 57’si kontrol altına alındı, devam eden 14 yangına müdahale sürüyor,” dedi.

Pakdemirli şunları söyledi:


“Büyük yangınların aynı zamana rastlamasından dolayı bir miktar daha çalışmalarımız uzuyor. Şu anda aktif olan tüm yangınlarda iyiye doğru gidiş var. Kontrol altında demediğimiz sürece yangınlarla ilgilenmeye devam ediyoruz. Birkaç yangını kontrol altına almayı umuyorduk ama diyemiyoruz. Adana, Osmaniye bölgesi iyiye gidiyor. Manavgat bölgesinde Hocalar tarafında tüten odaklar var. Gündoğdu’da sarp ve kayalık alanda devam eden bir yangın var. Mersin Aydıncık’ta iyiye gidiş var. Kayseri ve Muğla’da iyiye gidiyor. Yerleşim yerlerinde bir tehdit yok. Tüm bu yangınlara 3 uçak, 9 İHA (İnsansız Hava Aracı) 1 tane insansız helikopter, 1 yangın söndürme tankı, 38 helikopter, 680 arazöz, 55 iş makinesi ve tüm kamu kurumlarından 4 binin üzerinde personelle mücadelemize devam ediyoruz. Antalya’da 3 Muğla’da 1 kaybımız var. Nemin çok düşük olduğu doğru. Salı gününe kadar da bu durumun devamı bekleniyor. Ormanlık alanların yanından geçerken kullanırken çok dikkatli olalım.

Kanada’da temmuz ayında 1 milyon 2590 bin hektar alan yandı. Geçen yıl Türkiye’de yanan alanların toplamı 20 bin hektardı. Amerika’da Kaliforniya’da devam eden yangınlar var. Temmuz ayında 94 bin hektar alan yandı. Avusturalya’da 6 ay boyunca yanan yangınları biliyoruz. Bu işin herhangi bir gelişmişlikle batı medeniyeti olmasıyla alakası yok. Bu işin organizasyonla alakası var. İmara açılma söylemleri her zaman konuşuluyor. Her zaman tekrar ettiğimiz gibi Anayasa’nın 169. maddesi, “Orman alanları daraltılamaz, imara konu edilemez” Bunlarla ilgili istisnalar vardır. Turizmle ilgili istisnalar vardır. Bu konuyu istismar etmeyelim.

Yaban hayatında da kayıplarımız var. Şu an elimde daha güncel tarımsal hasarlar var. 22 sera 650 dekar muz serası, 15 tane sebze seramız var 120 dekar, 320 büyükbaş, 3 bin küçükbaş, 15 bin zeytin defne vs ağaçlık alan kaybımız var.

Pakdemirli şöyle devam etti:

“ENVANTERİMİZDE HELİKOPTER YOK”

“Biz ihale sistemi ile alım yapıyoruz” diyen Pakdemirli, “Yani envanterimizde yangın söndürme uçağımız ve yangın söndürme helikopterimiz yok. Bu ezelden beri böyle. Ancak envantere de uçak alımı ile ilgil, sayın Cumhurbaşkanı’mızın talimatlarıyla çalışmalara başladık. İhalesini de inşallah bu sene içerisinde tamamlıyor olacağız” dedi.

ÖDEMELER YARINDAN İTİBAREN BAŞLIYOR

Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklaması şöyle:


“Tabii yangın sadece tarım alanlarını, evlerimizi etkilemedi. Altyapımızı da etkiledi. Özellikle elektrik kesintisi olan yerlerimiz var. Şu anda yaklaşık 18 bin civarındaki aboneye maalesef elektrik verilememiş durumda. Koordineli bir şekilde bu elektrik verilemeyen mahallelerimize ve abonelerimize en hızlı şekilde elektrik verilmesi için çalışmaları sürdürüyoruz.

Gerek Antalya’da gerekse Türkiye’nin her yerinden fidan yardımı, diğer taraftan da ayni ve nakdi yardım göndermek için telefonlar geliyor, teklifler geliyor. Şu anda bünyesinde oluşturduğumuz merkezimiz sayesinde ve değişik kurumlarımızın ve Antalyalı hemşehrilerimizin verdiği destekler sayesinde ayni olarak herhangi bir ihtiyacımız yoktur.

Aynı şekilde nakdi yardım yapmak isteyen vatandaşlarımız da oldu. Talepte bulunanlar oldu. Bu amaçla valiliğimiz Antalya’da bir hesap açıyor. Bu hesabı da kendileri duyuracaktır.

Dün akşam TOBB başkanımız aradı. 5 milyon TL bu hesaba para göndermek istediklerini söylediler. Duyarlı vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Milletimiz cömerttir. Elinden gelen desteği her zaman yapar.

Birde Antalya Manavgat hemşerilerimize çok teşekkür ediyorum. Onlar da gerek yangından etkilenen vatandaşlarımıza sahip çıkmak konusunda gerekse ilgili yardımları ulaştırmak konusunda çok duyarlılar.

Çok teşekkür ediyoruz kendilerine. Ama şu anda iaşe ve aynı olarak herhangi bir yardıma ihtiyaç kalmadı. Çünkü aynı ürünü çok sayıda çok miktarda ürün geldi. Ona ihtiyaç yok ama nakdi yardım yapmak isteyenler de valiliğimizle temasa geçebilirler.”

BARINMA İHTİYAÇLARI KARŞILANACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise açıklamasında, “Toplamda 2 bin 300 yapının (Antalya’daki) bu yangın sebebiyle etkilendiğini düşünüyoruz. Bu çerçevede hasar tespit çalışmaları yürütülüyor.” ifadesini kullandı.


Bakan Kurum “Konutlarımızın inşasını bir ay içinde gerçekleştireceğiz. Bu süreçte de vatandaşlarımızın barınma ve yeme ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Taşınma yardımlarını, eşya yardımlarını veriyor olacağız. hızlı bir şekilde inşallah konutların inşasını gerçekleştirmiş olacağız.” açıklamasında bulundu.

THK Kayyum Heyeti Başkanı Aşçı, yangınlara rağmen düğüne gittiğini açıkladı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.