Halen tanımayanlar için Grammy adayı Altın Gün

Anadolu ezgileriyle Grammy adaylığına kadar uzanan, önemli festivallerde sahne alan ve dünyanın birçok ülkesinde konser veren Altın Gün grubunu tanıyor musunuz?

altın gün grammy

Müzik piyasasında takdiri fazlasıyla hakkeden istisnalar dışında inkar edilemez bir sıradanlaşma var. Ülkemiz özelinde 20 yıllık yoğun toplumsal dejenerasyonun müziğe de güçlü yansımaları olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Dolayısıyla gündemi işgal eden ve hakkında konuşulan müzisyenler, genellikle müzikal başarılarıyla var olan isimler olmuyor.

Tablo ne kadar olumsuz görünürse görünsün, müziğiyle daha ilk anda sizi yakalamayı başarıp dinledikçe müptelası olacağınız ve muhtemelen ismini bile duymadığınız birçok müzisyen ve müzik grubu var.


Altın Gün, Anadolu ezgileriyle, Aşık Veysel ve Neşet Ertaş besteleriyle, muhteşem düzenlemeleriyle ve etkileyici vokalleriyle Grammy adaylığı kazanmış bir müzik grubu.

Grubun icra ettiği müziği tek türle sınırlandırmak oldukça zor. Psikedelik rock, psikedelik folk ve Anadolu rock türlerini elektronik bir altyapıyla özgünce harmanlıyorlar.

İlginç bir keşfediliş hikayesi

Altın Gün’ün müzikseverler tarafından fark edilişine Alicia Keys’in de katkısı olmuş. Sanatçının Instagram’da yayınladığı bir videoda arka fonda grubun kaydettiği Halkalı Şeker parçasının çalması, ilgi uyandırmış.


Kendi adıma grupla tanışmamı YouTube’ta dünyadan çeşitli grupların canlı performanslarına yer veren bir kanal sağladı. Yerli kaynaklarda ise gruba dair yeterli bilgi bulamadım. Bu yazıyı bir müzikseverin kaliteli müzik yapanlara borcu ve teşekkürü olarak yazma ihtiyacı duydum.

Altın Gün yoluna doludizgin devam ediyor

Amsterdam’da Jasper Verhulst tarafından kurulan grup, Ben Rider, Daniel Smienk, Erdinç Ecevit Yıldız, Merve Daşdemir ve Gino Groeneveld’ten oluşuyor.

Dünyanın birçok ülkesinde önemli festivallerde sahne alan Altın Gün, ülkemizde hak ettiği oranda tanınmıyor. Grubun hayran kitlesi içerisinde yerli müzikseverlerden çok daha fazla yabancı müzikseverler yer alıyor.

İlk teklilerini 2017, ilk albümlerini 2018 yılında yayınlayan Altın Gün, müzik yolculuğuna doludizgin devam ediyor. Verimli bir yıl geçiren grup, 2021 yılında yeni albümleri Yol‘un yanı sıra dijital bir proje olan Âlem albümüne de imza attı.


Albüm, grubun genel müzik tarzının yanı sıra elektronik pop ritimleriyle de dikkat çekiyor. Doğaya karşı duyarlılığıyla dikkat çeken grup, Âlem albümünden elde edilecek gelirlerin Earth Today’e bağışlanacağını açıkladı.

Gary Kemp’in yeni albümü Insolo


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.