İstanbul’da meyhanelerde ‘Tebliğciler’ endişesi: “Bir adım sonrası zorla”

“Tebliğciler” isimli gerici grup İstanbul’da pavyonlara girdi. İlahiyatçı Yazar İhsan Eliaçık, grubun tehlikesine dikkat çekti: “Çoğu IŞİD’e evriliyor. Bir adım sonrası zorla”

tebliğciler

Video aşağıda – Hemen her yılbaşı öncesi sokaklarda bildiri dağıtan “Tebliğciler” isimli gerici grubun bu kez de İstanbul’da bir meyhane ve pavyonda boy gösterdi. Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre; kendi halinde eğlenen insanlara alkolün günah olduğunu söyleyen grubun sosyal medya platformlarında paylaşılan görüntüleri tepki çekti.

Hayırların Fethi Derneği çatısı altında faaliyet yürüten ve kamuoyunda, “Tebliğciler” olarak bilinen topluluğun alkollü mekanlara giderek müşteriler ile mekan sahipleri üzerinde baskı kurduğu belirtildi. Kendilerini, “Müslümanlığı anlatmakla yükümlü” kişiler olarak tanıtan topluluğun çalışmaları yurttaşlarda büyük rahatsızlık yarattı.


Yurttaşların yaşam biçimine müdahale eden Tebliğciler’in sosyal medyada yayımladığı videolar, AKP iktidarı döneminde dini oluşumlara açılan geniş alanları ve seküler yaşama yönelik tehdidi akıllara getirdi. Toplumsal yaşamın tümünü ilgilendiren alanlarda söz sahibi olan dernek ve cemaatlerin siyasetten destek alarak sahaya indiği bir kez daha gözler önüne serildi. BirGün’e konuşan İlahiyatçı Yazar İhsan Eliaçık, “İktidar dini cemaatlere kol kanat geriyor. Şimdilik şiddet eğilimi olmayan bu oluşumların üç dört evre sonra IŞİD’e evrilme potansiyelini unutmamak gerekir” diyerek tehlikeye dikkat çekti.


“Çoğu IŞİD’e evriliyor”

Eliaçık, Tebliğciler’in Pakistan kökenli bir cemaat oluşumu olduğunu söyledi. Oluşumun en önemli özelliğinin, “İslam dinini, günah işlendiği düşünülen yerlerde anlatmak” olduğunu ifade eden Eliaçık, “Bunun her Müslüman’a yüklenmiş bir vazife olduğunu düşünüyorlar” dedi. Tebliğciler’in, küçük gruplar halinde Türkiye’de bulunduğunu belirten Eliaçık, şunları kaydetti:

“Şiddet eğilimlerinin olmadığı görülüyor. Ancak günümüzde İslami bir gruba, ‘Şiddet eğilimi yok’ demenin de bir anlamı kalmadı. Şartlar uygun olduğu zaman hepsi IŞİD’e evriliyor. AKP, dini cemaatleri doğal tabanı olarak görüyor ve onları diğer gruplardan farklı bir yere koyuyor. ‘Bunlar bizim çocuklar’ havasında onları koruyup kolluyor. Onlar da bunun avantajlarından olabildiğince yararlanmaya çalışıyor.”

“Diğerleri vazife çıkarır!”


AKP’nin gölgesi altında 90’a yakın dini grup olduğunu anlatan Eliaçık, “Tebliğciler’in yaptığından vazife çıkaran diğer gruplar devreye girerse iş çirkin noktalara taşınır. Bunun bir adım sonrası kadının başını zorla örtmek, içkili mekanları kapattırmak, inanmayı öldürmektir” diye konuştu.

Deniz Zeyrek’ten Diyanet İşleri Başkanı’na: Sen karides, kalamar yeme, biz yeriz; birilerinin haram yemesini engellemek istiyorsan git kul hakkı yiyenlerin karşısına dikil


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.