Financial Times: Türk Lirası’ndaki değer kaybının nedeni Erdoğan

Dünyaca ünlü ekonomi gazetesi Financial Times, başyazısını Türkiye’de son dönemde yaşanan finansal piyasalardaki sarsıntıya ayırdı: “Çok büyük bir potansiyeli bulunan bir ülke olarak Türkiye’nin önündeki tek soru, Cumhurbaşkanı’nın koltuğunda daha ne kadar kalacağı ve gitmeden önce ne kadar hasar vereceği olacak.”

Financial Times erdoğan

Türk Lirası’ndaki değer kaybının nedeninin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğu belirten Financial Times gazetesi bugünkü baş yazısında, “Türklerin bu koşullarda tasarrufları korumasının tek yolu, Erdoğan’ın kontrolü altında olmayan bir para birimine dönmek” dedi.

Türkiye son derece sıra dışı bir krizden geçtiği ifade edilen yazıda geride kalan iki haftada Türk Lirası’nın yüzde 20 değer kaybettiğine dikkat çekildi.


TL’deki çöküşün, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi ülkenin ekonomik temellerindeki sorunlardan kaynaklanmadığı belirtilerek “Para birimindeki sıkıntıların neredeyse tamamı tek bir adamın giderek daha fazla hata içeren kararlarını ve sözüm ona bağımsız olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası üzerinde kullandığı nüfuzunu yansıtıyor” denildi.

“Fiyatlar merhametsizce artacak!”

Erdoğan’ın ‘Türkiye ekonomik bir kurtuluş savaşı veriyor’ sözlerinin hatırlatıldığı yazıda “Yüksek fiyatlar yaşam standartlarını gerilettikçe, Erdoğan’ın popülaritesi azalıyor.
Enflasyon şimdiden yıllık yüzde 20 oranında seyrediyor. Bu da gerçek faiz oranlarının yaklaşık negatif yüzde 5 oranında olduğu anlamına geliyor. Eğer Cumhurbaşkanı faiz indirme programına devam ederse, TL daha da düşecek ve fiyatlar merhametsizce artacak” değerlendirmesi yapıldı.

“Türkiye’nin önündeki tek soru”

Türklerin tasarruflarını korumasının tek yolunun Erdoğan’ın kontrolü altında olmayan bir para birimine yönelmek olduğu vurgulanan yazıda; “Eğer Erdoğan aniden bir rota değişikliğine gitmezse çok büyük bir potansiyeli bulunan bir ülke olarak Türkiye’nin önündeki tek soru, Cumhurbaşkanı’nın koltuğunda daha ne kadar kalacağı ve gitmeden önce ne kadar hasar vereceği olacaktır” denildi.


Kaynak: The Editorial Board. Financial Times. “Turkey’s currency crisis is of Erdogan’s making” https://www.ft.com/content/6a2ada78-0c30-43cc-95b8-04e8c70915ff

Geçim şartı ağırlaştı: Yoksulluk sınırı 10 bin 396 TL’ye çıktı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.