2022 yılı asgari ücretin işverene maliyeti ne kadar?

2022 yılı asgari ücretin işverene maliyeti ne kadar? Asgari ücrette SGK ve işsizlik sigortası primi dahil olmak üzere işverene toplam maliyet kaç lira olacak?

asgari ücretin işverene maliyeti

2022 yılı asgari ücretin işverene maliyeti ne kadar?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan bilgi notuna göre, 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4253.4 lira olacak.


Dünya’da yer alan habere göre, SGK ve işsizlik sigortası primi dahil olmak üzere işverene toplam maliyet 5 bin 879 lira olacak. Mevcut asgari ücretin işverene toplam maliyeti 4 bin 203 lira düzeyindeydi.

2022 YILI ASGARİ ÜCRETİ (TL, AY)
ASGARİ ÜCRET 5.004,00
SGK PRİMİ % 14 700,56
İŞSİZLİK SİG.PRİMİ % 1 50,04
KESİNTİLER TOPLAMI 750,6
NET ASGARİ ÜCRET 4.253,40

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretten gelir ve damga vergisinin kaldırıldığını da duyurdu. ”Böylece işveren kesimini 450 TL ilave yükten kurtarmış oluyoruz” dedi.

40 MİLYAR TL’LİK FERAGAT

Gelir Vergisi 423.75, Damga Vergisi 30.36 TL tutuyor. 7 ile 9 milyon asgari ücretli olduğu var sayılırsa 30 ila 40 milyar liralık bir gelir vergisi ve damga vergisinden feragat edileceği hesaplanıyor.

Yeni asgari ücretin işverene toplam maliyeti 5 bin 879 TL olacak. Bu tutarın 775,6 TL’sini SGK primindeki işveren payı, 100 TL’sini işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

İŞVERENE MALİYETİ
SGK PRİMİ % 15.5 ( İşveren Payı ) (***) 775,62
İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTA PRİMİ % 2 100,08
İŞVERENE TOPLAM MALİYET (****) 5.879,70

Mevcut asgari ücretin işverene toplam maliyeti 4 bin 203.6 lira düzeyindeydi. Yeni asgari ücretin işverene maliyeti yüzde 39.9 arttı.


Vergi muafiyetiyle iş dünyasına ihracat beklentisi yineledi

Erdoğan’ın basın açıklaması sırasında mevcut faiz karşıtı ekonomi politikası için “Yeni Ekonomik Program (YEP)” ifadesini kullanması da dikkat çekti. Erdoğan, “YEP kapsamında istihdamı koruma ve geliştirmesine verdiğimizi tekrar söylüyoruz” diyerek, asgari ücreti 4.250 liraya yükseltebilmek amacıyla işverenler lehine düzenlemeler yaptıklarını da açıkladı.

Erdoğan, “Asgari ücretin vergiden muaf tutulması tartışması yapılmıştır. On yıllardır konuşulan bu özlemi de hayata geçiriyoruz. Asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırıyoruz. İşveren kesimini 450 liralık bir yükten kurtarmış oluyoruz. Asgari ücrette tarihi bir artış yaparken bunun işveren maliyetini 450 lira aşağıya çekmiş oluyoruz. Hükümet olarak işverenlerimizin de yanında olduğumuzu gösteriyoruz. Dolayısıyla istihdamda maddi külfetten kaynaklanabilecek muhtemel azalışların da önüne geçtiğimize inanıyoruz. Daha çok çalışmak, daha çok üretmek, daha çok aş ve iş kapısı açmak, daha çok ihracat yapmak hiçbir engel, mazeret bırakmama azmiyle yolumuza devam ediyoruz” dedi.

Daha önce döviz kuru artışıyla birlikte daha fazla ihracatta artış olması gerektiği görüşünü açıklayan Erdoğan’ın, bugün de iş dünyasına “işten çıkarma yapmama ve ihracatı arttırma” mesajını verdiği gözlendi.

Çalışma Bakanı “temel ücret” olduğunu kabul etti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, toplantıyı açış konuşmasında ise, asgari ücretin memleketteki tüm çalışanlar için “temel ücret” olduğunu dile getirdi. Bilgin, “(Asgari ücret) Ekonomik değişimlerde diğer ücret politikasını belirleyen temel bir ücret haline gelmiştir” ifadesini kullandı.

Türk -İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak ise, Komisyon’da yapılan çalışma sonrasında Erdoğan’ın açıkladığı asgari ücret için “Tatmin edeceğini düşünüyoruz. Asgari ücret ile çalışanlar dışında tüm çalışanlar için kazanımlar olduğunu düşünüyoruz” dedi.

TİSK Genel Sekreteri: Cumhuriyet tarihinde olmayan bazı adımlar atıldı


TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da, “Bu sürece pazarlık demiyorum. Çalışanları ve işverenleri korumak için, en iyisini yapabilmek için icra ettiğimiz bir süreç. Bu sene daha zor, meşakkatli süreç idi. TİSK olarak bakış açımız çok net ‘çalışan olmadan işveren olmaz, işveren olmadan çalışan olmaz, devlet olmadan da her ikisi olmaz’ diyoruz. Bazen basına farklı yansıdı ama pozitif bir ortamda görüşmeler yapılmadı. Cumhuriyet tarihinde olmayan bazı adımlar atıldığını memnuniyetle görüyoruz” diye konuştu.

Erdoğan: Asgari ücreti dolarla kıyaslamak doğru değil!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.