Ekonomistler ve siyasiler Dolar’daki düşüşü değerlendirdi: Bu örtülü faiz artışıdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada dalgalı kur için yeni bir sisteme geçtiklerini duyurdu. Açıklamaların ardından 18 TL seviyelerinde olan Dolar, 13 TL seviyelerine kadar düştü. Siyasiler ve ekonomistler, yeni sistemi değerlendirdi: Bu örtülü faiz artışıdır.

erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk Lirası mevduatları için yeni düzenlemeleri duyurmasının ardından siyasetçilerden ve uzmanlardan peş peşe açıklamalar geldi.

2021 yılının son kabine toplantısı sonrası AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları sonrası 18 bandında olan Dolar, 13 seviyesine kadar düştü. Gelişmenin ardından siyasiler ve ekonomistlerden dolardaki bu hızlı gerilemeye tepkiler gecikmedi.


“Adına faiz artışı denmeyerek epik faiz artışı yapıldı”

İktisatçı Refet Gürkaynak, “Adına faiz artışı denmeyerek epik faiz artışı yapıldı. MB %14 ile para vermeye devam edecekse bu da işe yaramaz. Temel iktisat ile kavgaya girip bütün ülkenin kafasını gözünü yardırdılar” şeklinde görüşlerini ifade etti.

CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi, “Bankalardaki mevduatın yüzde 64’ü yabancı para cinsindendi. Şimdi tamamı yabancı paraya dönüşmüş oldu” dedi.

CHP Milletvekili Mehmet Göker, “Üst sınırını kimsenin bilmediği örtülü faiz artışı ve kur riskinin tüm yükü Hazineye/vatandaşa yüklendi” dedi.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, “Dolaylı faiz artırımı yapılıyor yani. Kur % 40 artmış, faiz %14 ise aradaki 26 puan ödenecek. Ve bunun adı faiz olmayacak” dedi.

İktisatçı Yalçın Karatepe, “Fazla heyecanlanmayın. Geçmişe dönük bir şey yok. Bundan sonra dövize endeksli bono satacaklar. Aslında bu örtük faiz artışıdır. Olay bu” dedi.

Ekonomist Selçuk Geçer, “Dolarda ki bu kurnazlığın bedeli çok ağır olacak! Söylemedi demeyin!” ifadelerine yer verdi

Durmuş Yılmaz: Türkiye Ekonomi Modeli’nin tabutuna çivi çakıldı!

Türk Lirası üzerinden ihracatı artırmak için TL’nin değerinin bilerek düşürüldüğünü dile getiren Durmuş Yılmaz, “Liranın değerinin düşmesi hedefti ama gelinen noktada bu işin çıkmaz sokak olduğunu gördüler. Türkiye Ekonomi Modeli’nin tabutuna çivi çakıldı” ifadelerini kullandı.


Yılmaz’ın konuşması şu şekilde:

“İktidar ‘kur-faiz tartışmasını bir kenara bıraktık, artık reel ekonomi konuşacağız, üretim konuşacağız. Türkiye Ekonomi Modeli uygulayacağız’ demişti.

Hedefi değersiz Türk Lirası üzerinden ihracatı artırmaktı. Türk Lirasının değerini bilerek düşürdüler. Liranın değerinin düşmesi hedefti ama gelinen noktada bu işin çıkmaz sokak olduğunu gördüler. Türkiye Ekonomi Modeli’nin tabutuna çivi çakıldı.

Geri döndük demeden döndüler, ortodoks politikalara döndüler. Olan bu. Bunlar ana yolu bırakıp yan yola çıktılar ama girdikleri yol çıkmaz sokak. Bu bir faiz artışıdır. Klasik AK Parti politikalarından U dönüşüdür. Ama bu beraberinde bir takım sorunları da yanında getiren bir politika. Zımni bir faiz artırımı yapıldı. Buradan siyasi bir söylem çıkarabilirler. Hem faizi, hem kuru düşürdük diye. Bunu nasıl satabilirler, satarlar mı, zaman içinde göreceğiz.

Piyasa Erdoğan’ın bu söylemlerini satın almadı, şu anda piyasaya kesin bir müdahale var. Gerçeği sabah göreceğiz. Bence kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu bir alım fırsatıdır. Başka bir şey değildir. Bence kaldığı yerden bu iş devam edecektir.”

Erdoğan ne açıkladı: Yeni model nedir?

Kurda yaşanan hızlı yükseliş hakkında açıklama yapan Erdoğan, yeni bir sistemi devreye aldıklarını söyledi.

“Kurdaki dalgalanmayı durdurarak yeni araçları devreye alıyoruz” diyen Erdoğan, “Şimdi sizlere bu çerçevede önümüzdeki günlerde hayata geçireceğimiz başlıkla ifade etmek istiyorum.İnsanlarımız bankadaki TL varlığını mevduattan fazla ise bu getiriyi elde edecek. Bu kazanç stopaj vergisinden de muaf tutulacak” dedi.

Vergi ve stopajda değişiklik

“Hiçbir vatandaşımızın kur daha yüksek olacak diye mevduatını TL’den dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak” ifadelerini kullanan Erdoğan, yeni sistemi açıklamayı şu sözlerle devam etti:


“Devlet iç borçlanmaya talebi arttırmak için buradaki stopajı %0’a indiriyoruz. İhracat ve sanayi şirketleri için kurumlar vergisinde 1 puanlık indirim planlıyoruz. Bu adımla amacımız kayıt dışı ekonomiyi azaltmak, ihracatı özendirmek, firmalarımızı KDV yoluyla finansa hızlı erişimini sağlamaktır.”

Erdoğan’ın açıklaması sonrası dolar/TL’de sert düşüş!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.