Market raflarındaki zamlar pazar fiyatlarına da sıçradı!

Marketlerdeki yangın pazar fiyatlarına da sıçradı! Pazarlarda soğan fiyatı 3 TL, patates ise 6 TL’den başlarken tüketiciler artık pazardan da taneyle alışveriş yapıyor. Limonun tanesi 1 liraya satılıyor!

pazar fiyatları

Market raflarındaki yangın halk pazarlarına da sıçradı. Pazarlarda soğan fiyatları 3 TL, patates ise 6 TL’den başlarken tüketiciler artık pazardan da taneyle alışveriş yapıyor.

Cumhuriyet‘te yer alan haberin ayrıntıları şöyle:


İstanbul’da semt pazarlarında vatandaşın neler yaşadığını görmek için Anadolu ve Avrupa yakasındaki iki ayrı pazara gittik. Durumdan hem tüketici hem de pazarcı esnafı yakınıyor. Pazarcılar, artan maliyetler nedeniyle fiyatların arttığını bu nedenle tüketimin giderek azalmaya başladığını söylüyor. Pazara gelen yurttaş ise artık filesini dolduramadan ayrılıyor pazardan.

Fatih Fındıkzade’de semt pazarında tezgâh açan 29 yıllık pazarcı Cemil Yel, kilosu 5 TL olan havucu tane ile sattığını söylüyor. Yurttaşın demet olarak satılan brokoliyi bile taneyle aldığını belirten Yel, gün geçtikçe küçülen poşetleri hayretle izlediğini söylüyor.

Pazarda salatalığın kilosu 8-10 TL arasında satılırken domates 5-15 TL aralığında satılıyor. Kış mahsüllerinden havuç ve mandalinada ise fiyat aralığı 5-8 TL aralığında değişiyor. Peynirin kilosu 70 TL’ye kadar çıkarken zeytinde de fiyatlar 45 TL’yi buluyor.


Poşete yüzde 300 zam!

Pazarcı esnafı artan maliyetleri, satışlar daha da düşer korkusuyla fiyatlara yansıtamadığını belirtiyor. Pazarcının en büyük maliyet kalemlerinden olan poşet fiyatının yılbaşından bu yana yüzde 300 zamlandığını söyleyen esnaf, kilosu 7 TL olan poşetin 22 TL’ye çıktığını söylüyor. Poşet için müşteriden para almayan esnafın bir diğer büyük maliyeti de akaryakıt ve otoyol geçiş ücretleri.

Limonun tanesi 1 lira, peynirin kilosu 70 lira

Pazarda alışverişe gelen yurttaşın bu haftaki gündemini ise süt ve süt ürünlerine gelen zam oluşturuyor. Esnaf, 600 TL olan bir teneke peynirin 1100 TL’ye çıktığını belirtirken yurttaş ise gramaj küçültmeye mecbur kaldığını söylüyor. Ünalan semt pazarında 63 yaşındaki emekli bir yurttaş gıdaya gelen zammı şöyle değerlendiriyor:

“10 tane limona 10 TL veriyorum. Peynirin kilosu 60-70 TL olmuş. Yıllarca bu ülkede çalıştım geldiğim nokta aralık ayında pazarları tezgâh tezgâh gezip ucuz ürün aramak oldu.”

pazar fiyatları

Ürünlerde yarın fiyatın ne olacağını bilemediklerini söyleyen peynirci esnafı da “Geçen hafta 35 TL’ye sattığım ürünü bu hafta 50 TL’ye alıyorum. O hafta tamamen zararına çalışmışım. Kötü olan tarafı da bu zaten. Şimdi 65 TL’ye satıyorum bu ürünü ama önümüzdeki hafta toptancıdan kaça alacağımı bilmiyorum” diye konuşuyor.

Önce karnımızı doyurmaya çalışıyoruz!


Pazarda özellikle meyve tezgâhlarının boş olması dikkatimizi çekince alışveriş yapan bir yurttaş, “Önce karnımızı doyurmaya çalışıyoruz. Meyve de bizim için lüks artık. Biz kimiz ki?” diyor. Esnaf da aynı şekilde, “İnsanlar pazarı gezdikten sonra çıkarken meyve reyonuna uğrayıp taneyle elma, muz alıyorlar” diye konuşuyor.

Erdoğan: Fiyat artışı açgözlülükten kaynaklanıyor!

Mutfak tüpü fiyatına 1 yılda gelen korkunç zam!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.