Bukele: Bitcoin diyarı El Salvador’dan tüm Türkiye’ye selamlar

El Salvador Devlet Başkanı Bukele, profilinde ‘CEO of El Salvador’ yazan Twitter hesabından spor kıyafetleriyle bir çocukla fotoğrafını yayınladı. Bukele Twitter paylaşımında, “Öncelikle, Bitcoin diyarı El Salvador’dan tüm Türkiye’ye selamlar” ifadelerini kullandı.

Bukele

Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul eden ilk ülke olan Orta Amerika ülkesi El Salvador’un Devlet Başkanı Nayib Bukele, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle resmi ziyaret için Türkiye’ye geldi. Bukele, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Öncelikle, Bitcoin diyarı El Salvador’dan tüm Türkiye’ye selamlar” dedi.

Ülkesinde baskıcı bir rejim kurmakla suçlanan ve Bitcoin’i resmi para birimi haline getirerek uluslararası kamuoyunda gündem olan ve kendisini “El Salvador’un CEO’su” olarak tanıtan El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele bugün Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bugün Nayib Bukele’yi resmi törenle karşılayacak, baş başa ve heyetler arası görüşmeler ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısının ardından onuruna resmi akşam yemeği verecek.

Dün gece saatlerinde Türkiye’ye gelen Bukele, kişisel Twitter hesabından dikkat çekici bir paylaşımda bulundu. Atatürk portresinin önünde fotoğrafını paylaşan Bukele, geçen yıl Türkiye’de gündem olan “Öncelikle kestane balının diyarı Zonguldak Gökçebey Pazarlıoğlu köyünden tüm dünyaya selamlar” ifadesini kendisine göre değiştirerek yazdı.

Bukele, “Öncelikle, #Bitcoin diyarı El Salvador’dan tüm Türkiye’ye selamlar” ifadesini kullandı. Bukele’nin bu mesajı büyük beğeni toplarken, çok sayıda insan da mesajı paylaştı.

Kökleri Filistin’e dayandığı için “Osmanlı torunu” olarak da bilinen ve ülkesinde “Türk” lakabıyla da anılan Bukele, 2021’de kripto para birimi bitcoin‘i yasal para birimi olarak kullanma kararıyla dünyada bir ilke imza atmıştı. Bukele’nin Türkiye ziyaretinde, kripto paraların da gündeme gelebileceği belirtiliyor.

“Dünyanın en havalı diktatörü”

Ülkesinde otoriterlik suçlamalarına hedef olan Bukele, bir dönem Twitter hesabında profiline “dünyanın en havalı diktatörü” yazmıştı.


Salaş kıyafetleriyle, sık sık giydiği dar pantolonları ve beyzbol şapkasıyla dikkat çeken genç liderin Twitter profilinde şu anda “El Salvador CEO’su” yazıyor.

Evli ve bir kız çocuğu babası Bukele’nin, iktidarını güçlendirmek için El Salvador Anayasası’nı değiştirme girişimleri ve Bitcoin hamlesi geçen sene ülkede protestolara yol açmıştı.

Meclise asker göndermişti

Bukele, 2020’de güvenlik bütçesine bazı milletvekillerinin itiraz etmesi üzerine Meclis’e asker göndermiş, askerlerin meclisteki baskını öncesinde de “Düğmeye basmak istesem basarım” diyerek muhalefete gözdağı vermişti.

2021’de başsavcı ve beş Yüksek Mahkeme yargıcını görevden alma hamlesi, muhalefet tarafından “seçilmiş kişi tarafından düzenlenen darbe girişimi” diye nitelenmişti.

Bukele’nin ülkede şiddeti azaltmak için Los Angeles merkezli uluslararası suç çetesi Mara Salvatrucha (MS-13) ile anlaşma imzaladığı iddiası da dünya kamuoyunda epey dikkat çekmişti.


Bukele iktidarında El Salvador’da cinayet oranları rekor seviyede düşerken, halk arasında devlet başkanına destek oranları da bir hayli yüksek.

Erdoğan ‘savaş açtık’ demişti: Kripto para ticaretine vergi geliyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.