Fatih Altaylı: Montrö Anlaşması güvencemiz oldu!

Fatih Altaylı: İyi ki, Kanal İstanbul gibi bir şeyi yaparak Montreux Anlaşması’nı bypass etmemiz talebiyle karşımıza geleceklerin eline koz verememişiz. Bu meselede taraf olmamak için tek tutunacağımız dal bu ülkeyi kuran “büyük insanların” bize bıraktığı Montrö Anlaşması. Bu sayede pozisyonumu korumayı başaracağız.

Fatih Altaylı

Fatih Altaylı: Montrö Anlaşması güvencemiz oldu

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Rusya ve işgal ettiği Ukrayna arasındaki gerginliği, Kuzey Akım 2 boru hattını engellemek için ABD’nin körüklediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:


• Şimdilik bu işin kazananları belli. ABD kazançlı. Kuzey akım projesi durdu. İngiltere kazandı, Brexit sonrası AB yeni bir sorunla karşı karşıya ve İngiltere bu sorunun tamamen dışında, eli güçlü.

• Kaybeden Almanya, doğalgazda yüzde 50’nin üzerinde bağımlı olduğu ülke ile içinde bulunduğu bloğun arasındaki gerilimden etkilenmemesi imkansız gibi. Kaybeden Türkiye, arabuluculuk iddiası boş çıktığı gibi, bölgede partnerlik yaptığı iki ülke arasındaki kavga Türkiye’yi derinden etkileyecek.

En fazla kaybeden Türkiye olabilir

Türkiye’nin Suriye’de olduğu gibi bu işte en fazla kaybeden olabileceğine işaret eden Altaylı:

• Bu meselede taraf olmamak için tek tutunacağımız dal bu ülkeyi kuran “büyük insanların” bize bıraktığı Montreux (Montrö) Anlaşması. Bu sayede pozisyonumu korumayı başaracağız.

İyi ki Montrö’yü bypass etmek gibi bir koz vermemişiz

• Ve iyi ki, Kanal İstanbul gibi bir şeyi yaparak Montreux Anlaşması’nı bypass etmemiz talebiyle karşımıza geleceklerin eline koz verememişiz. (Yazının tamamı)

Kılıçdaroğlu: Meclis toplanmalı, Montrö’ye sadık kalınmalı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Montrö Anlaşmasına Türkiye’nin sadık kalması lazım. Türkiye’nin güvenliği açısından Montrö çok önemlidir” dedi.

Kılıçdaroğlu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya’nın Ukrayna işgaline ilişkin, Meclis’in acilen toplanması gerektiğini vurgulayarak, “Montrö Anlaşmasına Türkiye’nin sadık kalması lazım. Türkiye’nin güvenliği açısından Montrö çok önemlidir. Birilerinin telkiniyle Montrö farklı davranmamalıdır” dedi.


CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Denizli’de muhtarlar ve STK temsilcileriyle bir araya geldi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatına değinen CHP lideri, “Stratejik bir süreci yaşıyoruz, sorunlu bir süreci yaşıyoruz. Turist, doğalgaz göndermediği zaman perişan oluyoruz. Buğday alamazsak ne olacak? Normalde sağlıklı işleyen demokrasi içinde bir başka ülkeye ekonomik açıdan bu kadar bağımlı bir süreç yaşanmaması lazım. Sadece enerji alanında yüzde 60-70 bağımlı olabilir mi? 2019’dan beri söylüyorum. Nükleer santralle beraber bu rakam daha da büyüyecek. Dünyanın en pahalı elektriğini alacağız. 12 cent KDV hariç. Nasıl rekabet edilecek” dedi.

Montrö vurgusu

Montrö Anlaşmasını işaret eden Kılıçdaroğlu, “Montrö Anlaşmasına Türkiye’nin sadık kalması lazım. Türkiye’nin güvenliği açısından Montrö çok önemlidir. Birilerinin telkiniyle Montrö farklı davranmamalıdır. Atılacak her bir yanlış adımın faturası bize ağır olur. Suriye’de 33 askerimiz şehit edildi. Herhangi bir olumsuz tablonun Suriye’de bize yükleyeceği tabloyu da dikkatinize sunuyorum” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, “Bütün komşularımızla huzur içinde yaşamak varken böyle bir tabloyu Türkiye hak ediyor mu? Kim memnun?” dedi.

AKP sözcüsü Çelik: Türkiye Montrö’nün objektif hükümlerini uygulayacak

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik MKYK sonrası açıklamalarda bulundu. Çelik, “Bugün itibariyle uluslararası hukuku ağır biçimde ihlal edildi. Haksız ve hukuksuz eylemdir. Çok vahim sonuçları olacaktır. İlk baştan itibaren Ukrayna’nın toprak bütünlüğünden yana olduğumuzu, ilkelerimiz gereği güçlü şekilde savunacağımızı ifade ettik.” dedi. Çelik Montrö Sözleşmesi’ne atıfta bulunarak, “Türkiye Montrö’nün objektif hükümlerini uygulayacak” ifadelerini kullandı

Çelik, Möntrö Sözleşmesi’yle ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

• Montrö Sözleşmesi açısından Türkiye tabii bu durumda önüne gelebilecek bütün senaryoları değerlendiren çalışmalar Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından kapsamlı şekilde yapıldı. Savaşan devletlerin gemilerin geçişine izin verilmemesi noktasında Montrö Sözleşmesi’nde maddeler var. Burada şu esastır, Cumhurbaşkanımızın baştan beri söylediği burada tansiyonun olmaması ve barışın korunması çerçevesinde.


• Montrö Sözleşmesi’nin objektif hükümlerini Türkiye net bir şekilde uygulayacaktır. Türkiye’nin takdirine bağlı konularda, Türkiye savaşı derinleştiren, çatışmayı genişleten bu gerginliği daha da yükselten konularda takdir hakkını barıştan yana kullanacaktır. Bahsettiğiniz başvuru söz konusu olduğunda başvurunun kendine has niteliği var. Başvurulan geminin bağlı olduğu limana ait çeşitli değerlendirmeler var. Her bir başvuru kendi özgünlüğü içerisinde ele alınacaktır.

Tarih: 25 Mart 2021 – TBMM Başkanı: Cumhurbaşkanı, Montrö Boğazlar Sözleşmesi gibi uluslararası anlaşmalardan da çekilebilir


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.