Sibo testi nedir? Şişkinlik ve halsizlik varsa öğrenebilirsiniz

Şişkinlik ve halsizlik şikayetleriniz varsa Sibo testi yaptırabilirsiniz. Prof. Dr. Ahmet Var, “İnce Bağırsakta Aşırı Bakteri Çoğalması” anlamına gelen Sibo’nun, Türk toplumunda %20 görülme sıklığına sahip olduğunu söyledi.

Sibo testi

Sibo’nun neden olduğu hastalıklar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Var, Sibo’nun Huzursuz Bağırsak Sendromu başta olmak üzere, Fibromyalji, Gül Hastalığı, Egzama, Hashimato, Çölyak, Depresyon gibi birçok hastalıkta görülebildiğini ifade etti.

Sağlıklı bir sindirim işlevinin gerçekleşebilmesi için sindirim sistemindeki bakterilerin çok önemli bir yeri var. Floramızı oluşturan ve ağırlığı 1,5 kg kadar olan bu bakteriler bizim doğal bir parçamız. % 85’ini yararlı bakterilerin oluşturduğu bağırsak floramızın çok büyük çoğunluğu kalın bağırsakta yer alır. Başta mide asidi olmak bazı savunma mekanizmalarımız, ince bağırsakta fazla sayıda bakteri bulunmasına engel olur.


Bu savunma mekanizmaları zayıflayınca ve bunun yanı sıra antibiyotiklerin ve mide koruyucu ilaçların hatalı kullanılmaları, yanlış beslenme, hormonlu ve pestisitli sebze ve meyvelerin tüketilmesi, kronik alkol alımı ve sindirim sistemine cerrahi girişimler gibi bazı etkenler SIBO oluşumuna neden olur.

SİBO ilerledikçe bu hastalıklara neden oluyor

İnce bağırsakta artan bakteriler yediğimiz gıdalara ortak olurlar ve besinleri fermente ederek insan vücudunda üretilmeyen hidrojen ve metan gazları açığa çıkar. Bunun sonucunda özellikle yemek sonrası meydana gelen gaz ve şişkinlik, kramp tarzı ağrılar, ishal, kabızlık, reflü gibi belirtiler görülür. Sibo ilerledikçe baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, fibromiyalji, depresyon, egzama, gül hastalığı, hashimato ve çölyak gibi otoimmün hastalıklar eşlik edebilir” dedi.


Sibo testi başarılı sonuçlar veriyor

Talatpaşa Tıp Laboratuvarı olarak Sibo’nun tespiti için Sibo nefes test kiti kullandıklarını ve bu cihazın Türkiye distribütörü olduklarını kaydeden Prof. Dr. Ahmet Var, SIBO tanısı koymada yüzde 90’ın üzerinde başarı elde ettiklerini ifade etti.

Prof. Dr. Ahmet Var “Sibo tanısı için zor ve pahalı olan bakteri sayımı yerine kullanımı kolay ve düşük maliyetli olan Sibo nefes testini seçmek hastalara avantaj sağlıyor. Bu testin kullanımından önce hazırlık aşamaları bulunuyor. Eğer hasta antibiyotik kullanmış ise mutlaka üzerinden 4 hafta geçmesini bekliyoruz. Hastanın testten 24 saat öncesi uygulaması gereken, yüksek lifli gıdaların ve fermente olabilen şekerlerin kısıtlandığı 1 günlük bir diyeti var. Son 12 saat aç kaldıktan sonra hastaya 10 gram laktüloz 1 su bardağı suda çözülerek içirilir. 2 saat boyunca hastadan alınan nefes örnekleri analiz edilerek Sibo olup olmadığı ortaya konuyor. Testi pozitif çıkan hastalarımızı bir an önce tedavi sürecine başlamaları için mutlaka Sibo konusunda deneyimli uzman hekimlere yönlendiriyoruz” diye konuştu.

Evde sibo testi


Sibo nefes test kitinin bireysel olarak da kullanılabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Var, şöyle devam etti: “Kolay yönergelerle herkes bu testi evinde yapabilir. Örnek toplamak basit ve zahmetsizdir. Bu işlemde hasta nefes örneğini kendisine verilen test kiti yardımı ile toplar. Kargo yoluyla Türkiye’nin her yerinden bize iletilen örnekler analiz edilerek raporlandırılır ve hastaya ve doktoruna iletilir”

İrritabl bağırsak sendromu nedir? – İndigo Dergisi’ni Facebook, Twitter, Instagram ve Telegram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.