Ramazan ayında dikkat: Hangi mide rahatsızlıkları olanlar oruç tutmamalı?

Reflü, gastrit, mide ülseri, hazımsızlık, kabızlık ve ishal, ülseratif kolit, crohn hastalığı, pankreas iltihabı ve bu gibi mide rahatsızlıkları olanlar Ramazan ayında nelere dikkat etmeli?

ramazan oruç

Ramazan ayında dikkat: Hangi mide rahatsızlıkları olanlar oruç tutmamalı?

Her yıl bir farklı heyecan ile beklenen, her eve bolluk, bereket getiren ve kalpleri huzurla dolduran ramazan ayı, bu yılda dilerim ki, evsiz bakıma muhtaç çocukların gülmesine ve karınlarının doymasına vesile olacak bir ay olur.


Özellikle midesinde ülser olanlar bu tavsiyeleri dikkatlice dinlemelidirler!

Halk arasında çokça duyulan ve ne yazık ki hemen hemen gencinden yaşlısına birçok kişide görülmekte olan ülser Sindirim sistemini oluşturan yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağında tahriş ve aşınma sonucunda mide iç kısmında oluşan yaralardır.

Mide ülseri tedavisinde mide asit seviyesinin yükselip azalmasına bağlı olarak sürekli yaralar büyür ya da düzelme eğiliminde küçülür. Yaşam kalitesini oldukça düşüren bir hastalıktır. Her kişide farklı sonuçlar verebildiği gibi çoğunlukla kişiye günlük yaşantısında beslenmesine dikkat etmediği taktirde ağrılı ve acı dolu bir gün geçirtebilir.


Bu nedenle uzun süreli aç kalmak midenin alması gereken günlük enerjisinin su, protein, karbonhidrat ve yağ asitlerinden gelen kaynakları verilmez ve yoksun bırakılırsa yaralar midedeki asit seviyesinin yükselmesine ve ardından yaraların daha da büyümesine imkan sağlayarak durumu olumsuz hale getirecektir. Mide asidinin üretimi ve miktarı her bünyede farklılık göstermektedir fakat bazı insanlarda aşırı üretim gerçekleşir. Lakin uzun süreli aç kalmak sigara ve alkol tüketimi de mide asit seviyesinin artmasına neden olur.

Düzensiz şekilde beslenmesi olanlar, uyku düzeni bozuk ve yetersiz olanlar, aşırı ilaç tüketenler, karaciğer yetmezliği gibi durumlarda da ülser gözlemlenebilir. Aşırı sinirlilik ve stres, mide ülserinin tetikleyicisi ve tedavide kesinlikle olumsuzluk yaratacak bir etkendir. Bu sebeple kişiler kesinlikle kendilerini stresten uzak tutmalıdır. (Bu son kelimeyi yazarken içimden şu sözleri geçirdim: Yahu bunu yazıyorum lakin strese kim yakın olmak istesin. Allah sonumuzu mutlu eylesin.)

nurettin şahinli

Reflü Hastalığı (Gastroözofageal Reflü), Gastrit, Mide ülseri (Gastrik Ülser), Hazımsızlık (Dispepsi), Kabızlık ve ishal, Ülseratif kolit ve crohn hastalığı, Pankreas iltihabı (Pankreatit) ve bu gibi mide hastalıkları olan bireyler beslenmelerinde nelere dikkat etmelidir?

  • Öncelikle ilk yapılması gereken şey düzenli uykuya kişilerin kendini alıştırması gerekmektedir.
  • Günlük alınan enerjinin altında ya da üstünde tüketim yapmamalı bununla birlikte Dengeli dağılım dediğimiz CHO (karbonhidrat), Protein ve yağ alımını ihtiyacı doğrultusunda belirlemeli ve tüketmelidir.
  • Ana öğünler ve ara öğünler planlanmalı kişiler 3 saati geçmeyecek şekilde az az sık beslenme modelini benimsemelidirler.
  • Hazır paketlenmiş ürünler ile birlikte yüksek enerji içeren draje veya şekerlemelerden kaçınılmalı özellikle şeker ve şekerli besinlerin tüketiminden kaçınmalıdırlar.
  • Doku onarımı ve yapımı için proteinden zengin besinler tüketilmelidir.
  • Bitkisel sıvı yağların olumlu etkileri vardır.
  • Günlük besinlerle gelen sodyum alımı yeterli olacağından yemeklerde ek tuz yada tuzlanmış tütsülenmiş et veya sakatatlar olmamalıdır. Tuz içerdiği yüksek sodyum minerali bakımından midede bulunan ülseri tahriş edeceğinden azaltılmalıdr.
  • Posa yönünden uygun tüketim mutlaka sağlanmalıdır. Çünkü ülser tedavisi için kullanılan ilaçlar kabızlığa neden olabilmektedir.
  • Yağda kızartılmış etler, sucuk, pastırma, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini yemeniz tavsiye edilmez.
  • Acı, baharatlar ve hardal mide mukozasını olumsuz etkiler. Mide asit salgılarını arttırır ve midede daha fazla harabiyete neden olur.
  • Kahve, çay ve diğer kafein içeren içecekler mide salgısını arttırıcı etkiye neden olurlar. Bu nedenle tüketimi bireye göre ayarlanmalıdır.
  • Kahve ve çay tüketimi normal sınırlarda tutulmalı. Kahve günde 1- 2 fincan, çay ise 3- 4 fincandan fazla tüketilmemelidir.
  • Alkol ve Sigara tüketimi aynı şekilde ülseri olumsuz etkilediği gözlemlenmiştir.
  • Yemekler çok sıcak veya çok soğuk yenmemeli.
  • Yemekler yavaş yenmeli ve çok iyi çiğnenmelidir.

Bu Ramazan ayı inşallah bedenimize zarar vermeden sağlıklı, mutlu, bereketli ve “Umut” dolu geçer.

Ramazan ayında beslenme: Sahur ve iftar için öneriler – İndigo Dergisi’ni Facebook, Twitter, Instagram ve Telegram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz!


Nurettin Şahinli
Diyetisyen Nurettin Şahinli Kırıkkale’de doğdu. Yükseköğrenimini Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde Gıda İşleme Bölümü Gıda teknolojisi programında ön lisansını 2014’te aldı. Daha sonra lisansını Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde 2017 yılında tamamladı. Yüksek lisans eğitimini T.C. Üsküdar üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Nörobilim alanında yapmaktadır Bazı yerel gazetelerde sağlık ve tıp alanında güncel yazıları bulunan İntern Nörobilim Uzmanı & Diyetisyen Nurettin ŞAHİNLİ, İstanbul Çekmeköy’de Umut Obezite ve Diyet Kliniğini kurucu olarak açmıştır. 2019 yılının sonlarında ise yine İstanbul Çekmeköy ilçesinde “UMUT PSİKOLOJİ VE DİYET KLİNİK” adı ile Psikoloji ve Beslenme alınında uzman kadrosu ile merkezini 2. kez kurmuş danışanlarını kabul etmektedir.