500 ışık yılı uzaklıktaki devasa boşluk: Barnard 68

Barnard 68. Sanki Dünya dışı bir medeniyet bu gizemli karanlık bölgeyi oluşturmak için kozmosun dokusunu parçalamış gibi görünüyor.

Barnard 68

500 ışık yılı uzaklıktaki devasa boşluk: Barnard 68

Birileri evrenin bir parçasını yırtmış olabilir mi? Gökyüzüne bakıp sayılamayacak kadar çok yıldız gördüğünüzü hayal edin. Ardından, hiç beklenmedik bir şekilde, teleskopunuzda yıldızlarla çevrili ve içinde hiçbir şeyin görülemediği siyah bir bölge ortaya çıkıyor.


Hiçliğin resmi

Pek çok yıldızın çevrelediği bu tekinsiz karanlık bölge bir kara delik gibi görünüyor olabilir ama gerçekte çok daha rahatsız edici bir şey. Uzayda ‘Barnard 68’ adıyla bilinen bu bölge, hiç şüphesiz kozmosun en tenha, karanlık ve soğuk bölgesi.

Yukarıdaki resim, Barnard 68’in görünür ve yakın kızılötesi fotoğraflarının bir renk bileşimi. Mart 1999’da ‘8.2-m VLT ANTU’ teleskobu ve çok modlu ‘FORS1’ cihazı vasıtasıyla çekildi. Bu küçük bulut, merkezinde bulunan toz parçacıklarının engelleyici etkisi yüzünden bu dalga boylarında tamamen mat halde. Bilim insanları, Barnard 68’i bir ‘siyah soğurma bulutsusu’ ya da kısaca ‘SSB küresi’ olarak nitelendiriyorlar.

Bizim galaksimizde 500 ışık yılı uzakta

Güney takımyıldızı olan Ophiuchus’un (Yılancı) yakınlarında, kendi galaksimizin içinde ve yaklaşık 500 ışık yılı mesafede bulunan bu tuhaf karanlık parça, Dünya dışı bir medeniyetin evrenin dokusunu parçaladığı bir yer gibi görünebilir. Buna karşın, muhtemelen böyle değil. Bileşiminden ötürü, Barnard 68 aşırı derecede siyah ve soğuk görünüyor.

uzayda dev boşluk

Barnard 68 bir gaz ve toz bariyeri olabilir

Barnard 68 o kadar çok toz ve gazdan meydana gelmiş ki arkasında kalan her şeyi karanlıkta bırakıyor. Onunla Güneş arasında görünür olan tek bir yıldız dahi yok.


NASA’ya göre:

Daha önceleri gökyüzünde bir delik olarak kabul edilen şey, artık gökbilimciler tarafından karanlık bir moleküler bulut olarak görülüyor. Burada, yüksek yoğunluktaki toz ve moleküler gaz, geri plandaki yıldızlardan yayılan görünür ışığın hemen hemen hepsini emer. Bu ürkütücü karanlık ortam, moleküler bulutların iç bölgelerini evrende bulunan en soğuk ve en yalıtılmış alanlardan biri haline getirmeye yardımcı olur.

Bu karanlık soğurma bulutsularının en dikkat çekici olanlarından biri, yukarıda görseli paylaşılan ve ‘Barnard 68’ adıyla da bilinen Ophiuchus takımyıldızına yakın bir bulutsudur. Merkez bölgede hiçbir yıldızın görünmemesi, Barnard 68’in kısmen yakın olduğunu gösterirken, ölçümler, yaklaşık 500 ışık yılı uzaklıkta ve yarım ışık yılı genişliğinde olduğunu ortaya koyuyor. Barnard 68 gibi moleküler bulutların nasıl oluştuğu henüz tam anlamıyla bilinmiyor fakat bu bulutların kendilerinin yeni yıldızların oluşması için muhtemel adaylar olduğu biliniyor.

Barnard 68’in görünür ışık dalga boylarında tamamen mat olması dikkat çekici. Bilim insanları, Cerro Paranal’da bulunan Çok Büyük Teleskop’u kullanarak Samanyolu dahilindeki ve 1000’i kızılötesi dalga boylarında görülebilen en az 3 bin 700 karartılmış geri plan yıldızını saptadılar. Bilim insanlarının aktardığı kadarıyla, Barnard 68, Güneş’in yaklaşık iki katı kütleye ve yarım ışık yılı çapa sahip.

Bilim insanları Barnard 68’in tam olarak tanımlanmış sınırları ve diğer özellikleri sebebiyle, bu moleküler bulutun kütle çekimsel çöküşe doğru ilerlemekte olduğunu düşünüyorlar. Uzmanlara göre, Barnard 68 önümüzdeki iki yüz bin yıl içerisinde, izole biçimde üretilen, dağınık ve sıcak yıldızlararası plazmayla çevrili düşük kütleli güneş tipi yıldızlar oluşturmaya yoğunlaşacak.


♠ Yazının orijinali Physics-Astronomy sitesinden alınmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)

Bilim dünyasında çığır açan fotoğraf: Galaksimizin merkezindeki karadelik ilk kez görüntülendi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.