Anadolu Rock’ın efsane davulcusu Saygun Arpalı (Röportaj)

Ünlü davulcu Saygun Arpalı’nın dördüncü albümü ‘Hayallerim’ yayınlandı. Yıllarca ‘Dostlar’ grubuyla Anadolu Rock yapan Saygun Arpalı solo çalışmalarıyla da Türk Caz Müziğinin önde isimlerinden biri olarak tanınıyor.

saygun arpalı

Anadolu Rock’ın en ünlü davulcularından biri olarak adını müzik tarihimize yazdıran Saygun Arpalı solo kariyerinde de son derece dikkat çekici çalışmalar yapıyor. 1968 yılında başlayan müzik yolculuğu boyunca birçok farklı müzik türünde yaptığı çalışmalarla zenginleştirdiği vizyonunu 2010 yılından beri caz türünde çıkardığı solo albümler ile değerlendirmekte. Mayıs ayında yayınlanan ‘Hayallerim’ albümü caz tutkunlarını bir hayli sevindirecek gibi. Hayallerim’in bu yılın en iyi caz albümleri arasında anılacağına eminim.

İndigo Dergisi olarak Saygun Arpalı ile bir araya gelerek kariyerinin ilk günlerinden bugüne dek yaptıklarını ve ‘Hayallerim’ albümünü konuştuk.


***

Müziğe ne zaman ve hangi enstrüman ile başladınız? Müziği sizin için ilginç kılan neydi?

Saygun Arpalı: Müziğe, 1968 yılında davul çalarak başladım. 15 yaşındaydım. Ellerim okul sıralarında sürekli ritim tutardı. Yani, genlerden kaynaklanan bir yetenek olsa gerek. Müzik dinlerken sürekli ritme odaklanırdım. Sonradan bir müzik grubu kurduk. O zaman müziğin ne kadar heyecan verici olduğunu anladım. Bundan sonra müzik ile ilgili araştırma ve çalışmalar yapmaya başladım.

kış insanları

Enstrüman olarak neden davul çalmayı tercih ettiniz? Sizce davul müziğe neler katar?

Saygun Arpalı: Az önce de belirttiğim gibi doğal bir tercih oldu. Davul, müziğin kalbi ve altyapısıdır. Beraber çalıştığımız dönemde Aydın Esen’in söylediği bir sözü anımsarım. ‘Davulcu, grubun en müzikal adamı olmalı’ derdi.

‘Dostlar’ grubunda Edip Akbayram ile Anadolu Rock yaptınız. O dönemden biraz bahseder misiniz? Neden Anadolu Rock yapmak istediniz?

Saygun Arpalı: Dostlar grubu 1978’de kurulmuştu. O dönemde grup müziği önplandaydı. Edip ile tanıştığımda Tülay Özer ile turnedeydim. Yapı olarak demokrat olduğum için o tarz müzik yapan gruplardan birine girmek istiyordum. Edip’ten teklif gelince gruba katıldım. Dört albüm ve bir 45’likte kendi bulduğum ritimlerle katkıda bulundum.

Zülfü Livaneli, Doğan Canku ve Kerem Görsev gibi müzisyenler ile çalışmak size neler kattı?

Saygun Arpalı: Zülfü Livaneli dünya çapındadır. O düzeyde çalışmalar yapmak hedeflerim arasındaydı. Kendisiyle çalıştığım için çok mutluyum. Livaneli ile çok güzel onüç yıl geçirdik. Besteleri, Nazım Hikmet şarkıları ve tarzı çok etkileyicidir. Doğan Canku ile üç yıl beraber çalıştım. İspanyol müziği, latin cazı ve flamenkoyu öğrendim. Kerem Görsev’den ise klasik caz standardını öğrendim.

İlk solo çalışmanız 2010 yılında yaptığınız ‘Merhaba’ albümüydü. Solo çalışmalarınızda neden caz müzik yapmayı tercih ettiniz?

Saygun Arpalı: Dünya genelinde değişik müzik tarzlarına sevdam var. Tüm albümlerimde bu değişik tarzları bulabilirsiniz.


Caz müziği sizin için ne ifade ediyor? Caz müziğin felsefesini nasıl tanımlarsınız?

Saygun Arpalı: Öncelikle blues müziği ortaya çıktı. Amerikan tarlalarında çalışan siyahi köleler çektiği acıları blues müziğiyle ifade ederlermiş. Blues müziği zamanla caz müziğine doğru evriliyor. Caz müziğinde emprovize sazlar çoğunluktadır. İnsanda dinginlik sağlar ve büyük bir dinleti zevki verir.

hayallerim

Son albümünüz ‘Hayallerim’ yeni yayınlandı. Hazırlık çalışmalarıyla ilgili bilgi alabilir miyiz?

Saygun Arpalı: Pandeminin ilk ortaya çıktığı dönem içerisinde, evde Hayallerim albümünün maketini hazırladım. 2021 yılının Haziran ayında arkadaşlar ile stüdyoya girdik. Dostlarım eserime kendi işleri gibi sahip çıktılar. Performansları göz alıcıydı.

‘Hayallerim’ albümünüzde kullandığınız enstrümanları belirlerken hangi noktalara dikkat ettiniz? Besteler kime ait?

Saygun Arpalı: Daha önceki üç albümümde olduğu gibi besteler ve düzenlemeler bana ait. Enstrüman seçimini parçaların tarz ve duygusunu göz önüne alarak belirledim. Diğer albümlerim gibi Hayallerim de enstrümantal bir çalışma oldu.

Müzisyen olmak isteyen gençlere ne gibi öneriler vermek istersiniz?

Saygun Arpalı: Gençlere öncelikle çok çalışmalarını öneririm. Çok geniş bir arşiv yaparak dünya müziklerini öğrenmeliler. Tek bir müzik tarzında takılıp kalmamaları gerekli. Ne yazık ki ben birçok gençte bunu görmekteyim.

Geleceğe yönelik projeleriniz ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

Saygun Arpalı: Önümüzdeki yıllarda hayata geçireceğim dört albüm daha var. Şarkılarımı büyük orkestra ile çalmak istiyorum. Ayrıca, yurtdışı festivallerine katılma arzum da var.

Son olarak İndigo Dergisi okuyucularına neler söylemek istersiniz?

Saygun Arpalı: İndigo Dergisi okurlarına sevgi ve saygılarımı iletiyorum. Çok teşekkürler.

***


Saygun Arpalı, elli yılı aşan müzik yaşamı boyunca edindiği birikimini caz müziğimize sağladığı katkılarla değerlendiriyor. ‘Hayallerim’ enstrümantal bir albüm. Piyano, gitar, davul ve saksafon gibi enstrümanlara yer verilmiş. Müzisyenlerin performansları oldukça yumuşak ve etkileyici geldi bana. Sunulan müzik ile ilgili olarak dinlendirici ve melodik diyebilirim. Caz sevenlerin beğeniyle dinleyeceğine inanıyorum.

Kötü Kedi Şerafettin’in yaratıcısı çizgi romancı Bülent Üstün (Röportaj) – İndigo Dergisi’ni Facebook, Twitter, Instagram ve Telegram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz!


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.