Yurt dışına gitmek isteyen doktor sayısı katlandı!

Türk Tabipleri Birliği (TTB) verilerine göre yurt dışına gitmek için sicil belgesine başvuran doktor sayısında rekor kırıldı. Mayıs ayında geçen seneye göre belge alan doktor sayısı iki katına çıktı ve zirveyi gördü. Geçen sene toplam 1405 doktor başvururken, bu yılın ilk 5 ayında sayı şimdiden 942’ye ulaşmış durumda.

doktor

TTB verilerine göre yıllara göre yurt dışına göç eden ve orada çalışabilmek için sicil belgesi alan hekimlerin sayısındaki artış katlanarak devam ediyor.

Yıl sonunda yeni rekor bekleniyor

Geçen yıl, yurt dışında çalışabilmek için TTB’den belge talep eden doktor sayısı toplam 1405 olurken, 2022’nin henüz ilk 5 ayında bu sayı 945’e ulaşmış durumda. Haziran ayı itibariyle de bini geçmesi bekleniyor. Yıl sonunda ise tarihi rekor kırarak 2000’e ulaşabileceği tahmin ediliyor.


Son 10 yılın zirvesinde!

2022’nin Ocak ayında 197, Şubat ayında 157, Mart’ta 213, Nisan’da 214 doktor belge alırken Mayıs’ta da 161 doktor yurt dışında çalışabilmek için başvurdu.

Geçen yıl Mayıs ayında 83 doktor başvurmuştu. Yani ay ay bakıldığında da bu seneki rakamlar geçen seneki rakamların en az iki katına ulaştı. Mayıs ayı sayısı son 10 yılın mayıs aylarıyla karşılaştırıldığında da bir rekor olduğunu gösteriyor.


Son 10 yıla baktığımızda ise yıl yıl, yurt dışını tercih eden hekim sayısı giderek artıyor. 2012’de yurt dışına göç eden ve sicil belgesi isteyen doktor sayısı 59 iken 2019’da bu sayı ilk defa binli rakamlara ulaşarak 1047 oldu. Son üç yılda ise sadece 2020 yılında 1000’in altına inebildi.

2021 yılında 1405 ile rekor kırılırken bu yıl bu rakamın da üzerine çıkılacağı düşünülüyor.


Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın hekimlere yönelik “Varsın gidiyorlarsa gitsinler, bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı istihdam ederiz. Bunlarla yola devam ederiz” sözleri gündeme oturmuştu.

Bursa’da Çocuk Onkoloji Kliniği hekimsiz kaldı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.