İstanbul’da met laboratuvarları: İranlılar lüks rezidanslarda üretiyor!

Türkiye Uyuşturucu Raporu 2022 yayınlandı; yakalanan eroin miktarı yüzde 61.1, kokain miktarı yüzde 44.9 arttı. Bunlar Türkiye tarihinin rekorları. Met ismiyle anılan metamfetamin sokaklarda çok hızlı yayılıyor. Sıvı olarak Türkiye’ye getiriliyor, İstanbul’daki laboratuvarlarda İranlılar kristale çeviriyor.

met

Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın hazırladığı ‘Türkiye Uyuşturucu Raporu 2022’ yayınlandı. Rapor bir yıl öncesinin yani 2021’in uyuşturucu yakalama istatistiklerini içeriyor. BirGün’den Timur Soykan, Türkiye’de uyuşturucu yakalanma istatistikleri değerlendirdi.

Kokain bir yılda yüzde 44,9 arttı

Rapora göre; Türkiye tarihinin en fazla kokain ele geçirilen yılı 2021 oldu. 2018’de 1 ton 509 kilo, 2019’da 1 ton 638 kilo, 2020’de 1 ton 961 kilo kokain yakalanmıştı. 2021’de bu miktar bir önceki yıla göre yüzde 44.9 arttı ve 2 ton 841 kilo oldu. Bu sayılar 2020’de Kolombiya’da Türkiye’ye gönderilmek istenirken yakalanan 4.9 ton kokainin büyüklüğünü daha iyi anlamamızı sağlıyor. Ve halen bu dev sevkiyatın failleri bir soruşturmayla ortaya konmadı.


Timur Soykan, son rapora dikkat çekerek, “Türkiye yolundayken diğer ülkelerde yakalanan tonlarca kokain yer almıyor. Elbette Türkiye’den geçip giden ya da sokaklara inen kokain miktarını kesin olarak bilmek mümkün değil. Ama yakalanan miktar bile büyük artışı, Türkiye’nin bir ‘kokain rotası’na dönüştürüldüğünü ortaya koyuyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de 2021 yılında eroin yakalamalarında yeni bir rekor kırıldı

met kokain

Türkiye, onlarca yıldır eroin kaçakçılığının en önemli güzergahlarından. Afganistan’da başlayan zehir yolculuğu Türkiye üzerinden Avrupa’ya uzanıyor. İran’dan sonra en fazla eroin Türkiye’de yakalanıyor ve her yıl ülke rekoru kırılıyordu. 2019’da 20 ton 165 kilo eroin yakalanmıştı. 2020’de pandemi nedeniyle büyük bir düşüş yaşandı ve yakalanan eroin miktarı 13 ton 783 kiloda kaldı.

Türkiye Uyuşturucu Raporu 2022’ye göre; Türkiye’de 2021 yılında eroin yakalamalarında yeni bir rekor kırıldı. 22 ton 202 kilo eroin ele geçirildi. Yani bir yıl öncesine göre yakalanan eroin miktarı yüzde 61.1 arttı.

Zehir kimyasalları 3 kat arttı

Asıl rekor asetik anhidrit kimyasalında yaşandı. Zehir şebekelerinin Afganistan’dan temin ettikleri afyonu laboratuvarlarda eroine dönüştürmek için asetik anhidrite ihtiyacı var. Farklı sektörlerde de kullanılan bu kimyasal genellikle Avrupa’da üretiliyor ve Türkiye üzerinden laboratuvarların bulunduğu Afganistan, İran ve Irak’a gönderiliyor.

Son rapora göre; Türkiye’de 2021’de ele geçirilen asetik anhidrit miktarı bir önceki yıla göre 3 kat artarak 36 ton 253 litreye ulaştı. Kimyasal trafiğindeki bu artış elbette eroin konusunda zorlu bir dönemin işaretini veriyor.

‘Metin Amca’ alarmı

met

Dünyada uyuşturucu ile mücadele eden tüm kurumların ortaklaştığı bir nokta var: Metamfetamin dünyanın kabusu olacak. Metamfetamin bağımlılık yapma potansiyeli çok yüksek olan sentetik bir uyuşturucu. Kimyasallar karıştırılarak küçük laboratuvarlarda üretilebiliyor ve çok ucuz olduğu için çok hızlı yayılıyor. Küçük kristal parçalar halindeki uyuşturucu Türkiye’de ‘Buz’, ‘Met’, ‘Metin Amca’ isimleriyle satılıyor.


Nörolojik hastalıklara, deride iltihaplanmaya, dişlerde çürümeye, psikoz, paranoya ve halüsinasyonlara neden oluyor. Ölümcül bir zehir.

Afganistan’da doğada yetişen efedra bitkisi ile metamfetaminin daha ucuza mal edildiği keşfedildi. Artık Afganistan, İran, Irak ve Suriye metamfetamin laboratuvarlarıyla dolu. Bu uyuşturucu kaçakçılığında Türkiye transit ülke değil, büyük bir pazar.

Geçen yıl yayınlanan Türkiye Uyuşturucu Raporu’nda bu gerçeği görmüştük. 2019’da 1 ton 42 kilo metamfetamin yakalanırken 2020’de bu miktar 4 katına çıkarak 4 ton 162 kilo olmuştu. Bu bütün alarm zillerinin çalması gereken bir tabloydu.

81 ilin tamamında met ele geçirildi

metamfetamin laboratuvarı

‘Türkiye Uyuşturucu Raporu 2022’ artışın devam ettiğini ortaya koyuyor. 2021’de yakalanan metamfetamin miktarı yüzde 32.8 artarak 5 ton 528 kilo oldu. 80 binden fazla kişi metamfetamin nedeniyle gözaltına alındı. 81 ilin tamamında bu uyuşturucu ele geçirildi. İran sınırına yakın bölgeler ve İstanbul’da büyük yakalamalara imza atıldı.

Şüpheliler arasında çok sayıda İranlı vardı. Özellikle İranlı şebekelerin Türkiye’yi pazara çevirdiği anlaşılıyor. Son iki yıldır İran plakalı TIR’ların yakıt bölümlerinde ya da gizli bölmelerinde büyük miktarda sıvı formda metamfetamin ele geçirildi.

Rapora göre; başta İstanbul olmak üzere bazı şehirlerde sıvı metamfetaminin kristale dönüştürüldüğü laboratuvarlara baskın yapıldı. Bazıları Esenyurt’taki lüks rezidanslardaydı. Bu laboratuvarlarda da İranlılar yakalandı.


Türkiye’de 2021’de amfetamin ve metamfetamin üretiminde kullanılan kimyasalların yakalanmasında da rekor üstüne rekor kırıldı. İstanbul Havalimanı’nda ve İzmir Aliağa Limanı’nda Çin kaynaklı ve Avrupa hedefli tonlarca metamfetamin üretimi öncü kimyasalı yakalandı. (Haberin tamamı: Timur Soykan, BirGün)

Metamfetamin nedir? Türkiye’yi tehdit eden uyuşturucu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.