Kripto para piyasalarında deprem: Bitcoin (BTC) geriliyor!

Kripto para birimleri yılın en düşük seviyelerine geriledi. Kripto paralarda hacim de 1 trilyon doların altına gerilmiş oldu. Hızlı düşüşteki nedenlerin en başında merkez bankalarının enflasyonla mücadele etmek için faiz artırımında bulunması yer alıyor. KPMG raporuna göre; kripto para şirketleri, bu yılın sonuna kadar zorlu bir sınavdan geçecek. Sağlıklı bir şekilde risk yönetimi yapmayan ve uzun vadeli bir vizyonu olmayan kripto para şirketlerinin batacağını öngörüyor.

Kripto para

Kripto Para piyasaları sert düşüş hareketlerini devam ettiriyor. Küresel ekonomilerdeki enflasyon sorununun üstesinden gelmek isteyen merkez bankaları faiz artırarak kontrolü sağlamak istese de henüz başarılı olamadılar. Faiz artırımları vatandaşları tasarrufa yönlendirmezken, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle enerji fiyatlarının artması da doğal olarak birçok ürünün fiyatlarını yükseltti.

Enerji fiyatları dengeleri bozuyor

Avrupa’ya doğal gaz akışı kesildi ve AB vatandaşlarına elektrik tasarrufunda bulunulmasına yönelik tavsiyeler ve kurallar getirilmeye başladı. Kış aylarını zor geçirecek olan AB vatandaşları artan enflasyon oranları nedeniyle de bütçelerinden büyük kayıplar veriyor. Avrupa Merkez Bankası faiz artırsa da vatandaşların gelirleri giderlere ancak yetmesinden ötürü enflasyonun önüne geçilemiyor.


Karşılıksız para dağıtan ülkeler

Koronavirüs pandemisi sürecinde vatandaşlarına karşılıksız para dağıtan ülkeler şimdilerde dağıttıkları paraların yarattığı enflasyonun önüne geçmek için çabalamaya çalışıyor.

Kripto para piyasasında olumsuz seyir

Kripto para birimleri faiz artırımları, yüksek enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşı gibi etkenlerle olumsuz seyrini uzun süredir sürdürüyor. Diğer yatırım araçlarının savaş, enflasyon gibi durumlarda nasıl reaksiyon verdiği bilinse de kripto varlıklar için bu durum henüz yeni. Rusya-Ukrayna savaşına ilk kez şahit olan kripto paralar sendeleme içinde düşüş yaşıyor.

Dünya genelindeki enflasyon nedeniyle de yatırımlar azaldığı için kripto varlıklara ilgi azalıyor. Yatırım yapacak kişiler de garanti gelir olarak görülen vadeli mevduat tarafına yöneliyor.

Artık tarihi zirveden çok uzaktalar

Kripto paralar geçtiğimiz Kasım ayında yaşadıkları tarihi zirvelerden yüzde 70-80 civarında uzaklaşmış durumdalar. Bitcoin geçtiğimiz Kasım ayında 69 bin Dolar, Ethereum ise 4865 dolar seviyelerini görmüştü.

Bitcoin’de ağır kayıplar

bitcoin btc usd

Lider kripto para birimi Bitcoin sert düşüş hareketleri gösteriyor. Yatırımcısına uzun süredir kazandırmayan Bitcoin bugün yüzde 5 oranında düşüşle 18750 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Bitcoin geçtiğimiz Kasım ayında 69 bin doları görmüştü. Böylece tarihi zirvesinden yüzde 73 geride işlem görüyor.

Ethereum da kayıpları oynuyor

ethereum

En çok tercih edilen ikinci kripto para birimi olan Ethereum da düşüş trendinden çıkamıyor. Ethereum yüzde 8 oranında kayıpla 1513 dolar seviyesinden alıcı buluyor. Geçtiğimiz Kasım’da tarihi zirvesi olan 4865 dolardan 1500 dolarlara gerileyen Ethereum zirvesinden yüzde 70 geride işlem görüyor.

Hacim 1 trilyon doların altına geriledi

Kripto paralarda küresel hacim 1 trilyon doların altına geriledi. Coinmarketcap’in verilerine göre kripto para birimlerinde hacim 937.2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Kripto para yatırımcıları gösterge olarak Bitcoin’in 2017 zirvesini izliyor

Bloomberg’e göre kripto para yatırımcıları, teknik gösterge olarak Bitcoin’in 2017’deki zirve noktasının altına inip inmeyeceğini izliyor.

Bitcoin, geçen kasımda 69 bin dolar seviyesindeydi. Uzun süren çöküşten sonra yakın dönemde bir miktar yükselerek 25 bin doları geçti ama şimdi de 20 bin doların altına düştü. Bitcoin, kasımdan bu yana yüzde 70 ve 2022’nin başından beri yüzde 57 değer kaybetti.

Bloomberg, yatırımcıların teknik gösterge olarak Bitcoin’in 2017’deki zirvesi olan 19 bin 511 doları gözlediğini yazdı. Analize göre Bitcoin’in bu seviyenin altına inmeyip tutunması bir destek noktası oluşturabilir.


10-20 Eylül arası Ethereum merge, 13 Eylül’de ABD Tüfe verileri

Kripto para yatırımcıları dalgalı dönemlere alışkındır, hatta bu dönemleri çok severler. Ancak buna yakın bir tarihte Ethereum merge dışında başka bir şey neden olacak. 13 Eylül kripto para piyasası için önemli, ancak nedeni merge değil.

Merge güncellemesi, kripto para piyasasının volatilitesini kesinlikle artıracak önemli bir olaydır. Bu nedenle herhangi bir kripto yatırımcısı tarafından dikkate alınmalıdır. Ancak güncellemeye ek olarak, başka bir olay da yakında gerginliğe neden olabilir.

13 Eylül, ABD tüketici fiyat endeksi verilerinin kamusal alanda yayınlanacağı gün olacak. Ayrıca, yatırımcıların ABD enflasyonunda neler olduğunu anlamalarına yardımcı olacak.

Son iki kez, enflasyon verileri piyasada volatilite büyük bir artışa neden oldu. İlk kez açıklanan rakam beklentilerin çok üzerinde gelmişti. Ancak şimdi, Temmuz ayı verileri enflasyonu yumuşatarak yatırımcılara hoş bir sürpriz getirdi.

10 Ağustos’ta, Bitcoin verilerden sonra 25.000 dolarlık yerel zirveye ulaştı. Bunun sonucunda, piyasa işlem hacminde ve volatilitede bir artış gördü. Ancak kısa vadeli coşkuya rağmen, piyasalar tam toparlanma moduna giremedi. Bu nedenle kısa bir süre sonra geri çekildi.

KPMG raporuna göre kripto para şirketlerini gelecek aylarda zorlu bir sınav bekliyor

Kripto para

Kripto para şirketlerine bu yılın başından beri yapılmış toplam yatırım miktarı, geçen yıla kıyasla büyük bir düşüş gösterdi. KPMG’ye göre bu düşüş, yıl boyunca sürebilir.

Kripto para şirketleri geçtiğimiz yıl toplamda 32,1 milyar dolar değerinde yatırım alarak rekor kırdı. Bu sayı, 2022’nin ilk yarısında 14,2 milyar dolara düştü.

KPMG tarafından hazırlanan rapora göre kripto para şirketlerinin yine de 2021’den önceki yıllara kıyasla daha iyi bir performans göstermiş olması, bu sektörün gitgide olgunlaştığını gösteriyor:

“Kripto para dünyası 2022’nin ilk çeyreğinin ortasından beri Rusya-Ukrayna çatışması, artan enflasyon oranları ve Terra ekosisteminin yaşadığı zorluklar yüzünden çökmüşse de, yıl ortasına kadar alınan toplam yatırım miktarı, 2021’den önceki yılların üstünde oldu. Bu, bu alanın olgunlaştığını ve yatırım alan teknoloji ve çözümlerin ne kadar geniş bir yelpazeye yayıldığını gösteriyor.”

Kripto para sektöründe yılın ilk yarısı boyunca en çok yatırım alan projeler 1,1 milyar dolar ile Trade Republic, 550 milyon dolar ile Fireblocks, 500 milyon dolar ile FTX ve 450 milyon dolar ile ConsenSys oldu.

KPMG’nin analizine göre kripto para şirketleri, bu yılın sonuna kadar zorlu bir sınavdan geçecek. KPMG ekibi, “sağlıklı bir şekilde risk yönetimi yapmayan ve uzun vadeli bir vizyonu olmayan” kripto para şirketlerinin batacağını öngörüyor.


Denetim firması ayrıca yatırımcıların başlıca coinlere ve non-fungible tokenlara (NFT) yönelik çalışmalar yapan şirketlerden uzaklaşıp, daha çok blockchain altyapısı geliştiren projelere yönelmesini bekliyor.

Kripto dünyasında scam projeleri nasıl anlarız? || Bizi takip edin: Facebook, TwitterInstagram


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.