Araba Lastiği Neye Göre Alınır?

Araçların en önemli parçalarından biri de lastiklerdir. Lastikler, araçların yer ile temasını sağlaması ve araç hâkimiyetinin sağlıklı yürütülmesi, istenilen performansın elde edilmesi gibi birçok nokta için büyük önem arz eder. Bu yüzden, araçlar için böylesine hayati öneme sahip lastiklerin seçimi noktasında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.

Araba Lastiği

Araçların en önemli parçalarından biri de lastiklerdir. Lastikler, araçların yer ile temasını sağlaması ve araç hâkimiyetinin sağlıklı yürütülmesi, istenilen performansın elde edilmesi gibi birçok nokta için büyük önem arz eder. Bu yüzden, araçlar için böylesine hayati öneme sahip lastiklerin seçimi noktasında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.

Yazlık ve kışlık lastik kullanın

Yazlık ve kışlık lastik konusu birçok araç sahibi tarafından fazla önemsenmeyen konulardan biridir. Ancak, güvenliğiniz ve konforunuz için aracınıza alacağınız lastiklerinizi yazlık ve kışlık lastikler diye ikiye ayırmanız gerekir. Ayağımıza giydiğimiz ayakkabıları nasıl ki yaz ve kış mevsim şartlarına göre değiştiriyorsak, araçların da lastiklerinin mevsime göre değiştirilmesi gerekir. Yazlık lastikler kışın aracınızın patinaj yapmasına, kaymasına ve kazaların meydana gelmesine neden olur. Kışlık oto lastik de yazın kullanıldığı zaman hem aracınızın yakıt tüketimi artar hem de istediğiniz performansı yakalayamazsanız.

Aracınıza en uygun ebatlı lastiği seçin

Araç lastiklerinin üzerinde çeşitli rakamlar ve harfler bulunur. Lastik modelleri fark etmeksizin her bir lastikte yer alan bu ölçüler aracınıza en uygun lastiği almanız içindir. Bunlardan bir tanesi lastiğin üretim tarihidir. Lastiklerin yanak kısmında, DOT kodunun sonuna doğru yazılmış olan dört sayı lastiğin üretim haftasını ve yılını gösterir. Üretim tarihi yakın oto lastik aldığınız zaman daha uzun süreli kullanmış olursunuz.

Oto lastik üzerindeki 170/65 R14 95H gibi rakamlardan, 17 lastiğin taban genişliğini ifade eder. 65 yanak yüksekliğini belirtirken, 14 rakamı aracınız için uygun jant çapını tanımlamaktadır. 95 taşıma kapasitesini ifade ederken, H harfi de hız endeksini göstermektedir. Aracınıza en uygun ebattaki oto lastik için, aracınızın kullanım kılavuzunda yazan lastik ölçülerini tercih etmelisiniz. Kitapçığınız yok ise, lastikçinize ve ustanıza danışarak araç lastiğinizi almalısınız.

Lastikler kaç yılda değiştirilmeli?

Araçlarda en fazla yıpranan parçalardan bir tanesi de lastiklerdir. Oto lastik ömürleri, ortalama 5 yıl ile 50 bin kilometre arasındadır. Bu durum, araç kullanım performansınıza, aracın gittiği yolun kalitesine, aracın kapalı ya da açık ortamda bulunmasına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Sürekli açık alanda duran ve güneşe maruz kalan lastiklerin yanakları çatlamaya başlar ve bu lastikler 5 yıllık süresini doldurmamış olsa dahi değiştirilmesi gerekir.

Güvenli ve konforlu bir sürüş için, aracınızın lastik basıncına da sıklıkla dikkat etmelisiniz. Haftalık ya da 15 günlük periyotlar ile lastik hava basıncı kontrolü yapmalısınız. Lastikleri düşük basınçta ya da olması gerekenden daha fazla basınçta kullanmamalısınız.

Sizin için lastik fiyatları elbette önemlidir. Ancak daha ucuz diye aracınıza uygun olmayan ve performansınızı olumsuz etkileyecek lastikleri kullanmamalısınız.

Jant Dünyası ile lastiklerinizi en uygun fiyatla alın

Araç sahiplerinin, araç lastiklerini almak için en fazla tercih ettiği yerlerin başında Türkiye’nin lider kuruluşlarından olan Jant Dünyası gelmektedir. Jant ve lastik sektöründe 25 yıllık deneyime sahip Jant Dünyası, zengin ürün çeşitleri ve en uygun oto lastik fiyatları ile hizmet verir. Aracınız için en kaliteli ve en hesaplı jantları ve lastikleri Jant Dünyası üzerinden rahatlıkla alabilirsiniz. Bfgoodrich, Bridgestone, Continental, Dunlop, Dayton, Falken, Goodyear, Hankook, Kormoran, Kumho, Lassa , Nokian, Petlas, Platin, Riken, Semperit, Starmaxx gibi markaların oto lastik modelleri ile zengin alternatifler sunan Jant Dünyası’ndan alışverişlerinizi ücretsiz kargo ile teslim alırsınız.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.