Düzensiz adet kanaması kilo yapar mı?

Adet kanaması düzensizliği neden olur? Adet düzensizliği varsa ne yapılmalıdır? Düzensiz adet kanaması kilo yapar mı?

Düzensiz adet kanaması

Rahim yapısı gereği düzenli periyodlarda gerçekleşmesi beklenen ve ortalama 7 gün süren adet kanamaları; sizde eğer olmuyor, geç oluyor, sancılı geçiyor ve bu tip yakınmalara sebep oluyorsa mutlaka tıbbi destek almanız gerekmektedir. Eğer tıbbı destek almaz ve bu süreçleri yalnız atlatmak düşüncesindeyseniz muhakkak bir hastalığa davetiye çıkarıyorsunuz demektir.

Adet kanaması düzensizliği neden olur?

Muhakkak ki kanamaların rutin zamanında olması önemlidir. Zamanında başlamayan geç başlayan veya kısa süren kesik kanamaların birçok nedeni olduğu bilinmektedir. Özellikle bunların başında gelen nedenler arasında hormonel sebepler, uzun süzen ilaç kullanımı, ağır egzersiz planı, düzensiz yaşam, yetersiz uyku, kronik hastalıklar-kanserler, sigara-alkol-keyif verici madde kullanımı, iklim değişiklikleri, yetersiz –sağlıksız beslenme ve stres gibi birçok daha da arttırılabilir nedeni olan geniş yelpazeli bir durumdur.


Aşırıya kaçan tuz tüketimi ve kafein alınması da aynı şekilde adet kanamasının düzenini bozması muhtemeldir.

Adet düzensizliği varsa ne yapılmalıdır?

Öncelikle yukarıda bahsettiğim nedenlerin tamamına tek tek bakılmalı ve sizin adet düzensizliğinize neden olan hangi etmen yada etmenler olduğu saptanmalı ve daha sonra bu etmenin ortadan kaldırılması için çaba gösterilmeli veya ortadan kaldırılamayacak güçte bir etmen ise kontrollü tedavi planı oluşturularak etkisisin düşürülmesi gerekir.

Düzensiz adet kanaması kilo yapar mı?

Düzenli olarak rutin adet kanaması olan kadınlarda vücut enerji harcayarak bir tüketim yapar. Aslında vücudun düzenli olarak belirli periyotlar halinde kalori yakma durumudur. Günlük harcadığınız enerji adet kanaması sebebiyle yükselir ve doğal yollu olarak vücutta bir yıkım olayı yapılır. Bu dönem de kilo vermek için güzel bir fırsattır. Çünkü istesek de istemesek de metabolizma hızlanarak yenilenmiş ve fazla enerji tüketmiş olursunuz.


Bu adet kanamasını süresi altında yaşamak veya yaşayamamak bu fazladan harcanacak enerjinin azalmasına hatta hiç enerji harcanmamasına yol açmaktadır. Aslında adet kanaması günlük harcanan kaloriye eklenen bir harcama olduğundan kilo vermek veya almak ile de doğrudan bağlantılıdır.

Ek olarak düzensiz adet kanaması olan kadınların bu kanama döneminde kandaki şeker seviyesinin düşmesine bağlı olarak anlık bozulan şeker düzensizliği nedenli karbonhidrat zengin beslenmeleri de kilo alınmasına büyük bir etki yapar. Kan şekerinin düşmesi (hipoglisemi) gibi durumlarda normalde tüketilen karbonhidratların 2 katı üzerinde karbonhidrat tüketimi yapılmaktadır. Ama bu oldukça HATALI YAPILAN DAVRANIŞTIR. Bu süreci yalnız başınıza idare ettiğiniz ve sonucunda ise kilo aldığınızı görüyorsanız bu dönemi yönetemediğinizi görmelisiniz. Muhakkak diyetisyen desteği alarak Hipoglisemi ataklarında nasıl beslenmeniz ve size uygun önerini dinlemelisiniz.

Unutulmamalıdır ki her insan metabolizması ,ihtiyaçları, hormonları ve daha birçok ayırt edici unsurlarıyla farklıdır. Herkesin günlük gereksinimi alması gereken enerji içinde bulunduğu durum farklıdır. Kişiye özel olan bu sürecin, Uzman tarafından kişiye özel olarak planlanıp sürdürülmesi en doğru karardır. Eğer adet kanaması düzensizliği sorununu tek başına çözmeyi düşünüyorsan muhakkak hatalısın. Unutmayın, sağlık geleceğinin teminatıdır. Diyetisyenin tavsiyesi dersiniz.


Sağlıklı umutlu aydınlık günlerde görüşmek dileğiyle…

Adet düzensizliği hakkında doğru bilinen 7 yanlış nedir?


Nurettin Şahinli
Diyetisyen Nurettin Şahinli Kırıkkale’de doğdu. Yükseköğrenimini Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde Gıda İşleme Bölümü Gıda teknolojisi programında ön lisansını 2014’te aldı. Daha sonra lisansını Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde 2017 yılında tamamladı. Yüksek lisans eğitimini T.C. Üsküdar üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Nörobilim alanında yapmaktadır Bazı yerel gazetelerde sağlık ve tıp alanında güncel yazıları bulunan İntern Nörobilim Uzmanı & Diyetisyen Nurettin ŞAHİNLİ, İstanbul Çekmeköy’de Umut Obezite ve Diyet Kliniğini kurucu olarak açmıştır. 2019 yılının sonlarında ise yine İstanbul Çekmeköy ilçesinde “UMUT PSİKOLOJİ VE DİYET KLİNİK” adı ile Psikoloji ve Beslenme alınında uzman kadrosu ile merkezini 2. kez kurmuş danışanlarını kabul etmektedir.