Yapay zeka kişinin erken öleceği gözünden anlayabilecek

İngiliz Oftalmoloji Dergisi’nde yayınlanan araştırmada, bilim insanları, bir kalp sorununun erken belirtilerini retinal tarama ile tespit edebilen bir yapay zeka programı geliştirdi.

Yapay zeka gözünden

Yapay zeka kişinin erken öleceği gözünden anlayabilecek

Söz konusu programın kalp sağlığı hakkında önemli bilgileri barındırdığı düşünülen gözün arkasındaki küçük atardamarların ve damarların kalınlığını ölçerek çalıştığı belirtildi.


88 bin İngiliz üzerinde yapılan çalışmada, kalp krizi ve felç vakalarının yüzde 54’ünün ve kalp hastalığından ölümlerin yüzde 58’inin tahmin edilebildiği açıklandı.

Doktorlar, testin düzenli göz kontrolleri sırasında kalp sağlığını kontrol etmek için kullanılabileceğini söyledi.

Araştırmayı yöneten epidemiyolog Prof. Dr. Alicja Rudnicka ve diğerler meslektaşları, bu programın kalp hastalığından kaynaklanan riskler için mevcut yöntemlerden daha iyi bir tahmin sağladığını söyledi.

Quartz algoritması

Yaşları 40 ile 69 arasında değişen on binlerce İngiliz’den alınan retina görüntülerine dayalı olarak Quartz adlı bir algoritma geliştirildi.

Arteriyoller ve venüller olarak adlandırılan küçük kan damarlarının genişliğine, alanına ve eğriliğine veya kıvrımlarına odaklandı.

Quartz’ın performansı, yaygın olarak kullanılan Framingham Risk Puanları çerçevesi ile hem ayrı ayrı hem de ortaklaşa karşılaştırıldı.

Tüm katılımcıların sağlığı ortalama yedi ila dokuz yıl boyunca izlendi; bu süre zarfında sırasıyla 64.144 UK Biobank ve 5.862 EPIC-Norfolk katılımcısı arasında 327 ve 201 dolaşım hastalığı ölümü gerçekleşti.


Retinal damar sisteminin dolaşım hastalığı ölümü üzerindeki öngörücü etkisi, sigara içme, yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılan ilaçlar ve önceki kalp krizi ile etkileşime girdi.

Genel olarak, yaş, sigara içme, tıbbi geçmiş ve retina damar sistemine dayalı bu öngörücü modeller, en fazla risk altında olanlarda dolaşım hastalığı ölümlerinin yarısı ile üçte ikisi arasında bir oran yakaladı.

Retinal taramalar yaygınlaşacak

Framingham Risk Skorları, en çok risk altında olanlar arasında daha fazla kalp krizi vakası yakaladı.

Araştırmacılar, retina görüntülemenin İngiltere ve ABD’de zaten yaygın bir uygulama olduğunu belirtiyor.

Prof. Rudnicka şunları söyledi: “Retina damar sistemi mikrovasküler bir belirteçtir, bu nedenle belki kadınlar dışında daha makrovasküler olan kalp krizi ile karşılaştırıldığında dolaşım mortalitesi ve felç için daha iyi tahmin sunabilir. Genel popülasyonda, daha ileri klinik risk değerlendirmesi ve uygun müdahale için orta-yüksek dolaşım mortalitesi riskinde olanları triyaj yapmak için temassız bir sistemik vasküler sağlık kontrolü şekli olarak kullanılabilir.”

Genel kardiyovasküler riski retinal tarama ile değerlendirme son derece önemli olabilir

Çalışmaya dahil olmayan Dundee Üniversitesi’nden Dr Ify Mordi ve Dr Emanuele Trucco, genel kardiyovasküler riski bilgilendirmek için retinal damar sistemi değişikliklerinin kullanılmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.

Bilim insanları, retina taramasının bu şekilde kullanılması, ‘oftalmolog’ların veya başka şekilde eğitilmiş tahlilcilerin sayısında önemli bir artış gösterecek.


Şu anda ihtiyaç duyulan şey, oftalmologlar, kardiyologlar, birinci basamak hekimleri ve bilgisayar bilimcilerinin, bu bilgilerin kullanılmasının klinik sonucu iyileştirip iyileştirmediğini belirlemek için çalışmalar tasarlamak için birlikte çalışması ve eğer öyleyse, düzenleyici kurumlar, bilimsel topluluklar ve sağlık sistemleri ile birlikte çalışmaktır.

Kilo vermek için saat kaçta yemek yenmeli?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.