Bir gece uyudu, ertesi sabah kalkamadı: 9 yıl boyunca uyuyan kız, uyandığında 21 yaşındaydı!

11 yaşındaki Ellen Sadler bir gece hepimiz gibi uyudu fakat bir fark vardı. Küçük kız ertesi sabah uyanamadı. Öldü sanılan Sadler’in nabzı atıyordu, nefes alıyordu. Peki bu küçük kız 9 yıl boyunca neden uyudu? İşte 11 yaşında uykuya dalan ve uyandığında 21 yaşında olan Ellen Sadler’ın hayat hikayesi…

uyuyan kız ellen

Bir gece uyudu, ertesi sabah kalkamadı: 9 yıl boyunca uyuyan kız, uyandığında 21 yaşındaydı!

Uyku vücudu dinlendirir, beyin gün içerisinde yapamadığı aktiviteleri uyku modundayken gerçekleştirir. Kısacası uyku her canlının ihtiyaç duyduğu ve yokluğunun olumsuz etkilerinin fazlasıyla olduğu bir aktivitedir. Peki, bir gece uyuduğunuzda ertesi sabaha uyanamamış olmak nasıl olurdu? İşte Ellen Sadler, bir gece kardeşleri gibi uykuya yattı, fakat o uykudan 9 yıl boyunca uyanamadı.


Babasını küçük yaşta kaybeden Ellen 12 çocuklu bir ailenin kızı. Annesi, babasının ölümünden sonra Thomas Frewen adında bir işçiyle evlendi ve evlendiği adam çocuklara kendi çocuklarıymış gibi baktı.

9 yaşına kadar hiçbir sağlık sorunu yaşamış olan Ellen, bir gece tüm kardeşleri gibi uykuya yattı. Küçük kız ertesi sabah uyanamadı. 29 Mart 1871 yılında uykuya dalan Ellen, ailesinin tüm uyandırma çabalarına rağmen hiç yanıt vermedi.

Ellen’ın ilk olarak öldüğü düşünülse de, nabzının attığı ve nefes aldığı gözlemlendiğinden komaya girdiğine karar verildi.

Dünyanın birçok yerinden doktorlar gelmiş olsa da, konuyla ilgili kimse çözüm yolu ve bu uykunun nedenine dair bir ipucu bulamadı.


Yıllar geçtikçe insanlar küçük Ellen için yardım toplamaya başladı. Ellen’ı uyandırmak için çeşitli yöntemler deneyenler bile oldu.

ellen sadler

Bir süre sonra dünyanın çeşitli ülkelerinden Ellen’ı ziyaret etmek için insanlar gelmeye başladı. Hatta küçük kızın ünü o kadar yayıldı ki, ziyarete gelenler bir tutam saç alabilmek için yüklü miktarlarda para bile teklif etti. Bu sebepten dolayı polisler kızın ailesinden şüphelendi. Kızın durumunun para tuzağı olarak kullanıldığını düşünen polisler bir soruşturma başlattı fakat yapılan araştırmalar sonucu bu şüphenin yersiz olduğu meydana çıktı.

Kızının yıllardır uyumasına dayanamayan Anne Sandler, kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Doktorların söylemesine göre küçük kızın annesinin kalbi 9 yıldır çektiği üzüntüye dayanamadı. İlginç taraf şu ki; Ellen, annesi öldükten 5 ay sonra 21 yaşında olarak uyandı. Söylediğine göre 9 yıl boyunca tek bir rüya bile görmemişti.

Bedeni 21 yaşında olsa da zihni halen 11 yaşında olan Ellen, gelişimden uzak kalmıştı. Dr. Gelineua ise Ellen’ın nasıl uyuduğunu ve 9 yıl sonra nasıl uyandığını araştırmaya başladı. 1880 yılında ise narkolepsi keşfedildi.

Narkolepsi nedir?

doktor narkolepsi

Narkolepsi, ya da halk arasında bilinen adıyla uyku hastalığı, normal dışı zamanlarda uyku hali ve ani uyku atakları ile tanımlanan kronik bir uyku bozukluğudur.

Narkolepsi belirtileri neler?


Narkolepsinin bilinen belirtileri şu şekildedir:

  • Beklenmedik anlarda gelen uyku atakları,
  • Sürekli hissedilen yorgunluk,
  • Kol, bacak ya da gövdede kuvvet kaybı,
  • Karabasan olarak bilinen uyku felci (REM uykusu bozukluğu)
  • Uykuya dalarken ya da uyanırken görülen halüsinasyon,
  • Bakışlarda donukluk,
  • Uzun süre uyanamama.

Uyku sırasında düşme hissi neden olur?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.