Bilim insanları erkeklerin dışarıya sıçratmaması için pisuar tasarladı

Kanadalı bilim insanları, doğadaki kıvrımlardan ilham alan bir pisuar tasarladı. Bu tasarımların, umumi tuvaletleri kullanan erkeklerin kendi üstlerine veya yerlere idrar sıçratmasını tamamen engelleyebileceği ifade edildi.

pisuar tasarımları

Waterloo Üniversitesi’nde görev alan Zhao Pan ve meslektaşları, söz konusu tasarımları Amerikan Fizik Derneği’nin 22 Kasım’da yapılan yıllık toplantısında sundu.

Ekibe göre, “sıçratmayan tuvalet” tasarımının kilit noktası, idrarın pisuara sığ bir açıyla çarpmasını sağlamak.


Pan, “Yeterince küçük bir açıyla çarparsa sıçrama olmaz” diye konuştu. Araştırmacı, sıçramayı engelleyen bu yöntemi “kritik açı” diye adlandırdı.

Buna göre herhangi bir sıvının yüzeye çarpma açısını kritik açıda tutmak sıçramasını engellemenin en önemli yolu.

Hazırladıkları deney düzeneğinde halihazırda yaygın kullanılan pisuarlara boyalı sıvılar püskürten araştırmacılar, kişilerin bacaklarına, ayaklarına ve zemine önemli miktarda sıvının sıçradığını tespit etti.

Ekip daha sonra bunu engelleyecek kritik açıyı bulma amacıyla 5 farklı pisuar tasarladı. Prototipler üzerinde de aynı deneyler yapıldı.

Sonunda kıvrımlı iç yüzeye sahip, uzun ve dar bir pisuarın en ideal tasarım olduğu anlaşıldı.

pisuar tasarımı

Araştırmacılara göre, deniz kabuklarıyla aynı geometriye sahip olduğu ifade edilen pisuar, her boydan insanın idrar sıçratmadan kullanabileceği ideal tasarıma sahip.

Araştırma ekibinden Kaveeshan Thurairajah, “Yüzey boyunca pürüzsüz bir akış sağladık” ifadelerini kullandı. Bu sayede damlacıkların uçuşmasını engellediklerini belirtti.

Deneyler yeni tasarımlar üzerinde tekrarlandıktan sonra Thurairajah, hangi prototipin daha iyi olduğunu belirlemek için etrafı inceledi.


Araştırmacı, ince uzun tasarımı gözlemlerken “tek bir damlacık bile bulamadığını” vurguladı.

Resimde TV kumandasını 11 saniyede bulabilir misin?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.