Sinovac aşısı kanser tedavisinde olumlu sonuç verdi

Almanya’daki Bonn Üniversitesi’nden ve Çin’deki Shanxi Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü araştırma; nazofarenks kanseri ilaçlarının Sinovac aşısı ile aşılandıktan sonra kullanılmasının daha etkili olduğunu ortaya koydu.

kanser

Bilim insanları Covid-19 aşısının nazofarenks (üst yutak) kanserinin tedavisine yardımcı olabileceğini öne sürdü.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Almanya’daki Bonn Üniversitesi’nden ve Çin’deki Shanxi Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü çalışma, aşıların kanser tedavisinin etkinliğini artırdığını gösterdi.


Nazofarenks kanserinden mustarip hastalar genellikle tümöre karşı bağışıklık sistemlerini aktive eden ilaçlarla tedavi ediliyor. Bu nedenle şimdiye kadar Covid-19’a aşılarının kanser tedavisinin başarısını azaltabileceği veya ciddi yan etkilere neden olabileceğinden korkuluyordu.

Sinovac aşısı olanlar, kanser tedavisine daha iyi yanıt verdi

Bunun doğru olup olmadığını anlamak isteyen ekip, Çin’in geliştirdiği inaktif Sinovac aşısının kanser hastaları üzerindeki etkilerini araştırdı. Çin’in çeşitli bölgelerindeki 23 hastanede tedavi gören 1500’den fazla hastayı gözlemledi. Bu hastalardan 373’ü, kanser tedavisine başlamadan önce Sinovac aşısı olmuştu.

Araştırmacılar söz konusu kişilerin kanser tedavisine daha iyi yanıt verdiğini saptadı. Birçok kanser hücresi, vücudun bağışıklık hücreleri olan PD-1 reseptörünü etkiliyor. Bu sayede vücudun savunma gücünü kırmış oluyor.


Bu tür kanserlerin tedavisinde PD-1 reseptörlerini bloke etmek için ilaçlar kullanılabilir. Böylelikle bağışıklık sisteminin tümörle daha etkili bir şekilde mücadele etmesi sağlanabilir.

Öte yandan Covid aşısı, PD-1 reseptörünün de dahil olduğu bir bağışıklık tepkisini uyararak çalışıyor. Bilim insanları tam da bu yüzden aşıların kanser tedavisini kötü etkileyebileceğinden şüpheleniyordu. Ancak yeni araştırmada elde edilen bulgular tam tersine işaret ediyor.

“Tümöre saldırdığını varsayıyoruz”

Hakemli bilimsel dergi Annals of Oncology’de yayımlanan araştırmanın ortak yazarı Prof. Dr. Christian Kurts, “Aşılanan hastalar, anti-PD-1 tedavisine diğerlerine kıyasla önemli ölçüde daha iyi yanıt verdi. Bu çok şaşırtıcı. Aynı zamanda aşının ciddi yan etkilerini de daha sık deneyimlemediler.” diye konuştu.

Öte yandan araştırmacılar, aşının tedaviye nasıl yardımcı olduğunu anlamış değil. Prof. Dr. Kurts, “Aşılamanın belirli bağışıklık hücrelerini aktive ettiğini ve daha sonra tümöre saldırdığını varsayıyoruz. Şimdi bu hipotezi daha fazla araştıracağız” ifadelerini kullandı.

Nazofarenks kanseri nedir?


Nazofarenks yani geniz bölgesinde oluşan kanserler Türkiye’de en sık görülen kanser türleri arasında yer almaktadır. Türkiye’ de sıklıkla Tip 3 İndiferansiye karsinom görülmektedir. Nazofarenks kanserlerinde birden fazla etken rol oynayabilmektedir. Çevresel faktörler (hava kirliliği, kimyasal buhara maruz kalmak)  genetik yatkınlık ve virüsler bu etkenler arasında yer almaktadır. En sık ergenlik döneminde ortalama 40-50′ li yaşlarda görülen nazofarenks kanseri erkekleri daha fazla etkilemektedir.

Biontech kanser aşısı, pankreas kanseri hastalarında ilk deneyde önemli başarı elde etti


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.