Evinde köpek ve kedi ölüsü bulunmuştu: Diyojen sendromu nedir?

Muğla’nın Marmaris ilçesinde, evinde çok sayıda çürümüş köpek ve kedi ölüsü bulunup gözaltına alınan H.A.’da (74) özellikle yalnız yaşayan yaşlılarda görülen ve aşırı ilgisizlik, apati, sosyal izolasyon ve çöp toplamaya karşı duyulan takıntı olarak bilinen ‘Diyojen sendromu’ üzerinde durulduğu bildirildi.

Diyojen sendromu

Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 10 Aralık günü Armutalan Mahallesi’nde yaşayan H.A.’nın evinde çok sayıda hayvan ölüsü bulunduğu ihbarını aldı. Polis ve İlçe Tarım Müdürlüğü görevlileri, ihbar üzerine şüphelinin evine gitti.

Evinden 12 ton çöp toplandı

Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yapılan aramada 20’nin üzerinde çürümüş kedi ve köpek ölüsü bulundu. Kurtarılan 27 köpek ile 10 kedi ise Marmaris Belediyesi Hayvan Barınağı’na götürüldü. Belediye ekiplerince evin bahçesinde yapılan temizlik çalışmasında ise 12 ton çöp toplandı.


Gözaltına alınan H.A., adliyeye sevk edildi. Marmaris Sulh Ceza Mahkemesi savcılığınca veteriner hekimlerden oluşan komisyonla evdeki canlı hayvanların kötü bakım ve işkenceye maruz kaldığını tespit etti. Mahkeme, psikiyatri uzmanı raporuna göre H.A.’nın akıl sağlığı hastalığı olup, olmadığının tespiti için gözlem altına alınması gerektiğini belirledi.

Gözlem altında tutulma süresi uzayabilir

12 Aralık günü Manisa Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi’ne götürülen H.A., 21 gün gözlem altına alındı. Davranış, duygu ve düşüncel açıdan hakkında raporlar düzenlenecek H.A.’nın, lüzum görülmesi halinde hastanede kalması 21 gün daha uzayabilecek.

H.A.’da, özellikle yalnız yaşayan yaşlılarda görülen ‘Diyojen sendromu’ olarak da bilinen aşırı ilgisizlik, apati, sosyal izolasyon ve çöp toplamaya karşı duyulan takıntı üzerinde durulduğu belirtildi. Hazırlanacak raporun Marmaris Sulh Ceza Mahkemesi’ne gönderileceği bildirildi. H.A.’da ‘Diyojen sendromu’ ya da akıl sağlığı bozukluğu görülmesi halinde ceza sorumluluğu kapsamında akıl sağlığı bozuk olan kişiye ilişkin sağlık tedbiri uygulanması bekleniyor. (DHA)

Diyojen Sendromu nedir?

Diyojen Sendromu, kişinin kendini toplumdan çekerek yalnızca çöp biriktirmesi hastalığı olarak biliniyor.


Bir kinik felsefesi öncüsü ve filozofun adını alan Diyojen sendromu, çöplerin ve gereksiz eşyaların atılmadan devamlı olarak biriktirilmesi hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Çoğu zaman ileri yaşlardaki bireylerde görülen bu psikoloji problemi, bir tür davranış bozukluğu olarak da nitelendirilebilmektedir.

diyojen sendromu

Ünlü filozof Diyojen kendisini toplumdan soyutlayarak kurallara bağlı yaşamayı reddetmiş, hayatını idame ettirebilmek için dilenmiş, sadelik ve basitliği kendine prensip edinmiştir. Diyojen hastalığında da aynı belirtiler görüldüğünden bu davranış bozukluğuna Diyojen sendromu adı verilmiştir.

Diyojen Sendromu nedenleri ve belirtileri neler?

Diyojen hastalığının en önemli nedeni yaşlılık ve yalnız kalma korkusu olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra ileri seviyede bunama, şizofreni, beyin tümörü ve beyindeki dejeneratif hastalıklar da diyojen sendromu nedenleri olarak gösterilebilmektedir.

Diyojen sendromu belirtileri ise hastaya göre değişiklik gösterirken, en dikkat çeken belirti insanların dış görünüşleridir. Diyojen sendromuna yakalanan pek çok insan dış görünüşüne önem vermezken, bu kişiler çoğu zaman pis kokulu, bakımsız ve kirli olabilmektedir. Öz bakım becerileri büyük ölçüde zayıflayan bu kişilerde açık ve enfeksiyonlu yaralar da görülebilmektedir.


Öte yandan sosyokültürel seviyesi üst düzeylerde olan bu kişiler, çevresindeki insanlarla ilişkilerini kesmekte ve bu süreçte sosyal duygularında çöküş yaşamaktadır. Sağlığı büyük ölçüde tehlike altında olan bu hastaların mutlaka bir klinikte uzman psikologlar eşliğinde tedavi altına alınması gerekmektedir.

Kısa boylu erkek sendromu gerçek çıktı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.