Ayrılıkları 3 ay öncesinden sosyal medyadan tespit ediyorlar!

Texas Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, ayrılıkları 3 ay öncesinden ilişkilerle alakası olmayan sosyal medya gönderilerini kullanarak tespit ettiklerini açıkladı.

Ayrılıkları tespit

Sosyal medya hareketlerini inceleyerek ayrılıkları 3 ay öncesinden sosyal medyadan tespit edebiliyorlar!

Günümüzde ilişkiler de diğer pek çok şey gibi gittikçe karmaşık bir hal almaya başladı. Ghosting ve Lovebombing gibi onlarca farklı ilişki türünün pek çoğu genellikle ayrılıkla sonuçlanıyor.


Bireylerin ayrılık öncesinde, sırasında ve sonrasında kullandıklarını dili ve ruh hallerini araştıran Texas Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı ise potansiyel ayrılıkları yaklaşık 3 ay önceden tahmin edebildiklerini keşfetti.

Ayrılacağınızı bilmeseniz bile belli ediyorsunuz

Webtekno’nun haberine göre; Texas Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bu araştırma için Reddit’in fazlaca popüler olan r/BreakUps forumunda gönderi paylaşan 6,803 kullanıcıyı inceledi. Bu forumdaki kullanıcılar genellikle ilişkilerinin ayrılığa yakın zamanlarında gönderiler paylaşmaya başlayarak tavsiyeler istiyor ve ayrılık sonrasına kadar paylaşım yapmaya devam ediyordu.

Araştırmacılar bu forumda paylaşım yapan kullanıcıların diğer alakasız forumlardaki gönderilerini de inceledi ve şaşırtıcı bir şekilde kullanıcıların daha ayrılmalarına aylar varken bunu belli eden gönderiler paylaşmaya başladıklarını tespit etti.

‘Ben merkezli’ paylaşımlara ağırlık veriyorlar

Kullanıcıların 2 yıllık paylaşımlarını inceleyen araştırmacılar, ayrılıktan önceki 3 ayda bireylerin “biz” merkezli paylaşımlar yerine “ben” merkezli paylaşımlara ağırlık verdiğini ve normalden daha depresif paylaşımlar yapmaya başladıklarını tespit etti.


Hatta bu depresif paylaşımların ayrılığa doğru giderek artarak, bireylerde potansiyel depresyon ve özgüvensizlik oluşturabilecek kadar arttığı da belirtiliyor. Artan bu paylaşımlar doruk noktasına ulaştığında da genellikle çiftler ayrılıyor ve sonrasında bu depresif paylaşımlar devam ediyor. Araştırmacılara göre kullanıcılar bunu bilinçli bir şekilde yapmıyor ve gizlemek isteler de istemsiz bir şekilde ilişkilerindeki zorlukları az da olsa sosyal medyaya yansıtıyor.

Pek çok ilişki kurtulabilir

Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda (PNAS) yayınlanan araştırmada, kullanıcıların sadece sosyal medya paylaşımlarının bile aslında ilişkileri hakkında çok şey anlattığını ve bu “işaretlerin” doğru bir şekilde tespit edilmesi halinde pek çok ilişkinin kurtulabileceği de belirtildi.

Bilimsel araştırmada şu ifadelere yer verildi:

Sosyal medya platformu Reddit’teki dili analiz ederek, yakın ve samimi bir ilişkinin dağılmasıyla uğraşırken insanların sosyal, bilişsel ve duygusal yaşamlarını takip ettik. Dil belirteçleri, yaklaşan ilişki ayrılıklarını gerçekleşmelerinden 3 aya kadar önce tespit edebilir ve ayrılıktan 6 ay sonra devam eden psikolojik etkiler devam eder. Dil kaymaları, ilişkilerle ilgili olmayan alt dizinlerde (forumlarda) da görüldüğünden, araştırma, kişisel çalkantıların insanların sosyal dünyaları üzerindeki yaygın etkisine işaret ediyor. Karşılaştırılabilir bilişsel ve sosyal etkiler, boşanan veya büyük yaşam sırlarıyla uğraşan insanlar arasında belirgindir. Zamirler, makaleler ve diğer neredeyse görünmez kelimelerdeki ince değişimlerin analizi, yaşam deneyimlerinin psikolojik etkilerini ortaya çıkarabilir.

Araştırmada, arşivlenmiş sosyal medya verileri kullanılarak, ayrılık yaşayan insanların dil imzaları haritalandı. Ayrılıkları hakkında paylaşım yapan 6.803 Reddit kullanıcısından gelen 1.027.541 gönderi üzerinde metin analizleri yapıldı. Gönderiler, yalnızca ilişkileriyle ilgili gönderileri değil, kullanıcıların hayatlarının çeşitli alanlarındaki ayrılıklarını çevreleyen 2. yıldaki Reddit geçmişini de içeriyordu.


Yaklaşan bir ayrılığın dil işaretleri, olaydan 3 ay önce belirgindi, ayrılığın haftasında zirveye ulaştı ve 6 ay sonra temel çizgiye geri döndü. İşaretler, ben-sözcüklerinde, biz-sözcüklerinde ve bilişsel işleme sözcüklerinde (sırasıyla depresyon, toplu odaklanma ve anlam oluşturma sürecinin özellikleri) bir artışı ve analitik düşünmede düşüşleri (daha kişisel ve resmi olmayan bir dili gösterir) içeriyordu. İnsanlar ayrılıklar ve diğer ilişki konuları ile ilgisi olmayan gruplara mesaj gönderirken bile bu kalıplar devam etti. Ayrılıklarıyla ilgili daha uzun süre paylaşım yapan kişiler, kısa süreli paylaşım yapanlara kıyasla, ayrılıklarından bir yıl sonra daha az uyum sağladı.

Geleceği neden merak ederiz?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.