Bitcoin rallisi başladı: Madenciler piyasaya geri dönüyor!

Bitcoin (BTC) yeni haftaya sakin bir başlangıç yaptı. Lider kripto para birimi, 21.000 doların üzerinde tutunmaya çalışıyor. Aylar sonra gelen güçlü yükselişin etkileri de görülmeye devam ediliyor. Zincir üstü verilere göre yakalanan ivmenin ardından Bitcoin madenciliği yeniden kârlı duruma geçti.

Bitcoin rallisi

Popüler zincir üstü veri analiz platformu Glassnode tarafından paylaşılan son raporda, Bitcoin madenciliği giderinin, şu an için kabaca 18.800 dolar olduğu belirtildi. Böylece yakalanan yükseliş ve 21.000 dolarların görülmesi ile madencilik yeniden, anlık olarak kârlı bir iş koluna döndü. Ayrıca Michigan Üniversitesi dahil olmak üzere pek çok analist BTC ve diğer altcoinlerin kaderiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Bitcoin madenciliği için olumlu

Raporda analistler bu yükselişin, özellikle Bitcoin madenciliği tarafına olumlu yansıdığını belirtiyor. Uzmanlar, 20.000 dolar seviyelerinin aşılmasının madencileri rahatlattığı ve kâr elde ederek faaliyet gösterebilmelerini sağladığını vurguluyor.


Glassnode raporunda, finans araçlarında yaygın kullanılan teknik analiz araçlarından 200 günlük ortalamadaki değişime de dikkat çekildi. Yaklaşık olarak 381 gün boyunca bu ortalamanın altında kaldıktan sonra BTC’nin, direnci kırdığı belirtildi.

Daha önce bu kadar uzun bir ortalama fiyat altında görülen hareketin, 2019 yılında 386 gün olduğu belirtildi. Uzmanlara göre 200 günlük ortalamadaki kırılım da son günlerde olumlu bir görüntü ortaya koydu.

bitcoin glassnode

Ancak bazı uzmanlara göre piyasanın yine de son kazançları koruyup koruyamayacağı hâlâ belirsiz:

“Yüzde 23,3’lük ralli ile Bitcoin yatırımcılarının ve madencilerinin geniş bir kesimi, net varlıklarının (ve operasyonlarının) kâra döndüğünü gördü. Bu hem güçlü fiyat takdirinin hem de son aylarda el değiştiren devasa kripto para hacminin etkisini yansıtıyor. Piyasanın bu kazançları elinde tutup tutamayacağı ise gizemini koruyor.”

Bitcoin tüm bu veriler ile birlikte şu an için kazançlarını korumaya devam ediyor. Lider kripto para birimi an itibariyle 21.100 dolar seviyelerinde.

Bitcoin neden yükseliyor? Eski SEC üyesi açıkladı

Bitcoin güçlü bir ralliyle, 11 Kasım’da 15.501 dolara kadar düşmesine neden olan FTX çöküşünün zararlarından nihayet kurtulmayı başardı.

Cuma günkü 19.927 dolarlık günlük kapanış fiyatının ardından 20.000 dolarlık psikolojik eşiği test edildi ve ardından Cumartesi günü 21.000 dolarlık psikolojik eşiğin direnci test edildi. Pazar günkü düzeltmenin ardından, bugün 21.414 dolarda yeni bir ara zirve kaydedildi.

Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi (Fear and Greed Index) 45 değeriyle nötr bölgeye geçmek üzere ve bu da olumlu piyasa hissiyatını yansıtıyor. Hissiyat endeksi Pazar günü, 52 değeriyle geçen yılın Nisan ayı başından bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak bu önemli bölgeye ulaştı.

Deneyimli bir tacir olan Peter Brandt, haftalık ve aylık grafiklerde ters bir omuz baş omuz oluşumunu görüyor ve kısa vadede 25.000 dolara bir yükselişin ardından aşağı doğru bir düzeltme yaşanacağını ve öngördüğü grafik formasyonu için boyun çizgisinin yeniden test edileceğini tahmin ediyor. Bahsettiği ters omuz baş omuz formasyonu gerçekten oluşursa, boyun çizgisi 18.387 dolarda olacaktır.

Brandt, uzun vadede Bitcoin’in bu yıl 50.000 dolara ulaşacağını, 2024’te ise 100.000 dolar sınırını aşacağını öngörüyor. Önceki tahminlerinde dibe en geç 13.000 dolarda ulaşılacağını defalarca vurgulayan Brandt, artık bu seviyeye gerçekten ulaşılmasını beklemiyor.

Bloomberg verilerine göre, Bitcoin Ocak ayında şimdiden yüzde 28’in üzerinde artış gösterdi ve COVID-19 salgınının patlak vermesinden hemen önce yüzde 31 yükseldiği Ocak 2020’den bu yana bir yıla en iyi başlangıcını yaptı.

Kripto paralar gibi daha riskli varlıklardaki yükseliş, piyasanın Fed’in kısıtlayıcı para politikasının sona yaklaştığını fiyatlamasıyla ilişkili görünüyor. Ancak Fed kısa süre önce faiz oranlarının daha uzun bir süre yüksek kalacağını yineledi.

Diğer yandan, eski SEC üyesi John Reed Stark ise aksini düşünüyor ve Bitcoin’in son dönemdeki fiyat artışının “piyasa manipülasyonundan” kaynaklandığına inanıyor. Stark’a göre, Forbes tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmada incelenen 157 kripto borsasındaki günlük işlem hacminin %51’inin “gerçek olmadığı” görüldü.

Teknik fiyat göstergeleri

bitcoin btc usd

Bitcoin şu anda, 20.781 dolarlık BTC/USD kurunda %0,77’lik bir kazanç gösterirken, haftalık kazanç %22,73 seviyesinde.


Kripto para bugün 21.414 doşar ile yeni bir ara zirveye ulaştı ve buradan aşırı alım koşullarının (RSI 85’te) baskısı altında aşağı yönlü bir düzeltmeye başladı. %23,6 Fibo seviyesi 20.018 dolarda destek sağlıyor ve 20.000 dolarlık psikolojik seviye de bu desteği güçlendiriyor.

Bu seviyenin altında bir günlük kapanış, aşağı yönlü düzeltmenin %38,2 Fibo geri çekilme seviyesi olan 19.155 dolara doğru uzamasını destekleyecektir.

200 günlük hareketli ortalama olan 19.524 dolar kalıcı bir şekilde ihlal edilmediği sürece orta vadeli görünüm pozitif kalacaktır.

Eğer 21.414 dolarlık ara zirve aşılırsa, odak noktası 22.000 dolarlık psikolojik seviyenin aşılmasının ardından %123,6 Fibo seviyesi 22.809 dolara kayacaktır.

ABD’den Bitcoin için rapor: 3 uzman teyit etti, geliyor!

Bitcoin (BTC) sürpriz ralliler ile heyecan yaratırken, önde gelen 3 yönetici BTC’nin bir sonraki hareketine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

btc rally

Michigan Üniversitesi’nde kritik rapor!

Bitcoin’in dibe vurmuş olabileceği ve enflasyonun zirveye ulaştığına dair iyimser hava devam ederken, Bitcoin Cumartesi günü 21.000 doların üzerine çıktı. BTC, an itibariyle 20.700 dolardan işlem görüyor. Bitcoin, % 7,5’e atarak 21.299 dolara kadar ulaşmayı başardı. Bitcoin, 8 Kasım’dan beri 20.000 doların üzerine çıkmamıştı ve art arda 11. gün değer kazandı. C

oinGecko’nun verilerine göre, kripto para piyasasının değeri Kasım ayının başından bu yana ilk kez 1 trilyon doların üzerine çıktı. Yatırım şirketi Venn Link Partners’ın CEO’su Cici Lu’ya göre yılın başından bu yana istikrarlı bir yükseliş vardı. Bu durum yatırımcı duyarlılığını da etkiledi. 20.000 doların geçilmesi önemli bir olaydı. Bitcoin’deki yükseliş devam edebilir.

Michigan Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ABD kısa vadeli enflasyon beklentileri Ocak ayı başında yaklaşık iki yılın en düşük seviyesine gerileyerek tüketici güveninde beklenenden daha fazla bir artış sağladı. Ayrı rapor, ABD tüketici fiyatlarının Aralık ayına kadar geçen 12 ayda yüzde 6,5 artarak bir yıldan uzun süredir en düşük enflasyon oranına işaret ettiğini gösterdi.

ABD Federal Rezervi, enflasyondaki düşüşün ardından daha küçük faiz oranları artışlarına doğru vites küçültme yolunda ilerliyor, ancak baskılar daha kesin yavaşlama işaretleri gösterene kadar faiz artırmaya devam etmesi muhtemel. Bu durum, altı gün boyunca yükselen Nasdaq 100 hisse senedi endeksi gibi riskli varlıkların artmasına yardımcı oldu. Fundstrat’ın dijital varlık stratejisi başkanı Sean Farrell’a göre, kripto paralar düşük enflasyon verilerinin ardından iyi performans gösterdi. Bu durum, Bitcoin’in makro ortam ile korelasyonunun yakın zamanda ortadan kalkmayacağını gösteriyor. Tek risk şu anda DCG’nin iflası. Şu anda her şey yolunda gidiyor.

“İki faktör etkili oldu!”

Bitcoin fiyatı, son ralliden önce 16.000 ile 17.000 dolar arasında dar bir aralıkta sıkışmıştı. Coinglass’ın verilerine göre,  kısa pozisyon tasfiyeleri son altı günün beşinde 100 milyon doları aştı. Cumartesi günkü toplam, 449 milyon doları aşarak en yüksek seviyeye ulaştı.  Sosyal ticaret platformunun CEO’su Hayden Hughes’a göre, FTX avukatlarının 5 milyar dolarlık likit varlıkları geri kazandığı duyurusu ve olumlu TÜFE, verileri, kripto para piyasalarına makro faktörleri unutturdu.

Altcoin rallisi için de tarih verildi!

Kripto Para Nedir?

2023 yılının başından bu yana Bitcoin (BTC) ve altcoinlerde yaşanan ralli yatırımcıları biraz da olsa rahatlattı. Yatırımcılar bu rallinin devam edip etmeyeceğini merak ederken popüler kripto para analisti Benjamin Cowen yakın tarihli bir YouTube oturumunda Bitcoin ile altcoinlerdeki yükseliş ivmesini kıyasladı.

Bitcoin Hakimiyet endeksinin (BTC.D) BTC hangi yöne giderse gitsin yükseleceğine inandığını belirten analist, fiyatları yükselse bile altcoinlerin riskli olduğunu söyledi.

Cowen, yükselen bir BTC Hakimiyetinin, Bitcoin’in diğer kripto varlıklarından daha hızlı yükseldiğini veya BTC yükselirken altcoinlerin değer kaybettiğini gösterdiğini söyledi. Bir düşüş senaryosunda, yükselen bir BTC Hakimiyeti, altcoinlerin Bitcoin’den daha hızlı düştüğünü gösterir.

“Bitcoin yükselse de düşse de BTC hakimiyeti her iki durumda da artmalı. Bitcoin fiyatı ile ilgili tezim şu: ‘Bitcoin hakimiyeti, Bitcoin’in parçalanıp parçalanmadığına bakılmaksızın artmalı’ 2022’ye başladığımızdan beri, altcoinlerin Bitcoin’e kıyasla riske değmeyeceğini söyledim. Hala da altcoinlerin riske değeceklerini düşünmüyorum ancak bu düşüncem bazı altcoinlerin dip yapmadığı anlamına gelmiyor.”

Bitcoin’in bu yıl içinde yatırımcılar için daha iyi bir seçenek olduğunu belirten analist, altcoinlerin bu yılın sonunda ya da 2024’ün başında yükselmeye başlayabileceğini ifade etti.


“Bitcoin, riske göre düzeltilmiş getiri açısından daha iyi bir seçenek olmaya devam ediyor. Çünkü Bitcoin, altcoin piyasasının sahip olduğu türden bir düzenleyici incelemeye sahip olmayacak. Bu nedenle 2023 yılı bu düzenlemeler bağlamında altcoinler için muhtemelen zor bir yıl olacak. 2024’e geldiğimizde ve hatta belki 2023’ün sonlarına geldiğimizde, maksi şapkamı çıkaracağım ve muhtemelen altcoin piyasasına geri döneceğim.”

Ekonomi Haberleri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.