Gençlik iksiri: Farelerin yaşam süresi ikiye katlandı!

Küçük bir biyoteknoloji şirketi, yaşlı farelerin yaşam sürelerini uzatmak için yeniden programlama adı verilen ve gençlik iksiri olarak ifade edilen bir teknolojiyi kullandıklarını ve farelerin ömürlerinin iki kat uzatıldığını duyurdu.

gençlik iksiri

San Diego merkezli biyoteknoloji girişimi Rejuvenate Bio, bilim camiasının muhtemelen hararetli incelemelerin geçecek bir iddiada bulundu. Şirkete göre yaptıkları araştırma kapsamında yaşlı farelerin yaşamları önemli ölçüde uzatıldı.

Gençlik iksiri olarak ifade ediliyor

Rejuvenate Bio tarafından BioRxiv’de yayınlanan ve henüz hakem incelemesi yapılmamış makaleye göre[*]; bilim insanları yaşlı farelerin vücutlarındaki genleri yeniden programlayan bir enjeksiyonun kalan yaşam sürelerini etkili bir şekilde ikiye katladığını bulundu.


Şirket yestlerde, tedavi edilen farelerin ortalama olarak 18 hafta daha yaşadığını, tedavi görmeyen farelerin ise sadece dokuz hafta yaşadığını belirtiliyor. Genel olarak, tedavi edilen fareler yaklaşık %7 daha uzun yaşamış durumda.

Nobel ödülü kazanan bir teknik

Donanım Haber’in aktardığı habere göre; potansiyel olarak bir gençlik iksiri olarak görünen teknik, hücreleri daha genç bir duruma sıfırlamayı içeren yeniden programlama tekniğine dayanıyor. Daha öneki laboratuvar testlerinde tek hücre bazlı testlerde bu tekniğin işe yaradığı gösterilmişti. Bu teknik, Japon biyolog Shinya Yamanaka tarafından bulunmuştu ve kendisine 2012 yılında Nobel Ödülü kazandırmıştı. Ek olarak, bilim camiasının birçok üyesi, gen değiştirme tekniğinin tedaviyi aldıktan sonra farelerin kanser geliştirmesine neden olduğu bulunduğundan, daha önce bu deneyle ilgili endişelerini dile getirmişti.


Ancak Rejuvenate Bio, tekniğinin farklı olduğunu ve deneklerinde kansere neden olmadığını iddia ederken, şirket ayrıca gen terapisini kullandığını ve tekniğin insanlar için değiştirilebileceğini belirtiyor. Şirkete göre, bu güçlü yeniden programlama genine maruz kalan fareler, 77 yaşındaki bir insanla aynı yaştaydı.

Bilim insanları uyarıyor: Henüz yeterince anlaşılmadığı için büyük riskler taşıyor

Şirketle bağlantısı olmayan bilim insanları, çalışmayı heyecan verici bir dönüm noktası olarak nitelendirdi, ancak gen terapisi kullanarak tüm vücudu gençleştirmenin büyük riskler içerdiği ve yeterince anlaşılmayan bir kavram olmaya devam ettiği konusunda uyardı.

Buna rağmen, yeniden programlamanın bir gençlik iksiri olma ihtimali, araştırma ve yatırım patlamasına yol açtı. Altos Labs adlı bir şirket, 3 milyar doların üzerinde para topladığını açıklamış durumda.



Kaynak: Carolina Cano Macip, Rokib Hasan, Victoria Hoznek, Jihyun Kim, Louis E. Metzger IV, Saumil Sethna, Noah Davidsohn; Gene Therapy Mediated Partial Reprogramming Extends Lifespan and Reverses Age-Related Changes in Aged Mice. (January 5, 2023). doi: 10.1101/2023.01.04.522507 https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2023.01.04.522507v1.full

Yaşlanma sürecinin sırrı çözüldü: Tersine çevrilebilir!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.