Iron Maiden için pul basıldı

Birleşik Krallık Postanesi Heavy Metal müziğinin efsanevi topluluğu Iron Maiden için pul basma kararı aldı. Ünlü grup bu gurur verici gelişmeyle müzik tarihindeki yerini daha da sağlamlaştırmış oldu.

Iron Maiden

Birleşik Krallık Postanesi filateli ve müzik dünyasını gülümseten bir gelişmeye imza attı. 2007 yılında Beatles, 2016 yılında Pink Floyd, 2020 yılında Queen ve 2022 yılında Rolling Stones’ten sonra bu yılın Ocak ayında heavy metal müziğinin dev ismi Iron Maiden için de pul basılacak.

1975 yılında, Londra’da, Steve Harris tarafından kurulan Iron Maiden ‘New Wave of British Heavy Metal – (Britanya Heavy Metal’inin Yeni Dalgası)’ akımının öncülerinden biri olarak Heavy Metal müziğinin dünya çapında büyük beğeni kazanmasına çok ciddi katkılarda bulundu. Efsanevi altılının kariyeri ulaşılması çok zor rakamlar ve saygın ödüller ile dolu. Dünya genelinde 130 milyondan fazla müzik kaydı satışı, altmışdört ülkede yaklaşık 2500 kere canlı performans sunumu, Grammy ve Brits gibi en saygın müzik ödülleri ilk akla gelen başarılar arasında sayılabilir.


Bunlara ek olarak Birleşik Krallık müzik listelerinin ‘İlk 40’ sıralamasına otuz beş şarkı soktukları gibi ‘Fear of the Dark’, ‘The Book of Souls’, ‘The Final Frontier’, ‘Seventh Son of a Seventh Son’ ve ‘The Number of the Beast’ albümleriyle bir numaraya çıkmayı da başardılar. Tüm zamanların en etkileyici rock topluluklarından biri olarak görülen Iron Maiden kısa süre önce üç milyonu aşkın müziksevere seslendikleri Legacy of the Beast Dünya Turu’nu tamamlamıştı. Grubun son albümü Senjutsu ise yirmiyedi ülkenin müzik listelerine bir numaradan giriş yaptı.

Iron Maiden’in kurucu üyesi olan bas gitarist Steve Harris grup olarak Birleşik Krallık Postanesi’nin çalışmasına hayran kaldıklarını ve pulları ilk gördüklerinde uzun bir süre birşey söyleyemediklerini iletti. Ünlü müzisyen duygularını “Harika görünüyorlar. Bence Maiden’ın özünü ve enerjisini gerçekten yakalıyorlar. Birleşik Krallık Postanesi’nin grubun mirasını bu şekilde onurlandırmayı seçmesinden hepimiz büyük gurur duyuyoruz ve hayranlarımızın da aynı şekilde hissedeceğini biliyoruz.” şeklinde dile getirdi.


stamp

Iron Maiden’ın menajeri Rod Smallwood, Birleşik Krallık Postanesi’nin pul basımı kararıyla ilgili olarak, “40 yılı aşkın bir süredir yalnızca kendi kurallarına göre çalmış bir grup olarak kendi ülkeleri tarafından bu şekilde onurlandırılmaları çok sevindirici. Bu pullar sayesinde, müzikleri ve efsanevi şovlarıyla her yıl hayran sayılarını arttırdıklarını göstermiş oluyoruz ve bundan dolayı gurur duyuyoruz. Eddie’nin de onurlandırılmış olması harika. Majesteleri’nin ikonik silüetini onlara ödünç verdiğini düşünmek inanılmaz birşey.” dedi.

Birleşik Krallık Postanesi’nin Iron Maiden serisi oniki anma pulundan oluşmakta. Sekiz pul grubun elli yıllık kariyerinden performansları yansıtıyor; diğer dört pulda grubun maskotu Eddie’ye saygı duruşunda bulunulmuş. Kırk yıllık zaman dilimi içerisinde Iron Maiden’ın kadrosuna birçok müzisyen katılıp ayrıldı. Anma pullarında solist Bruce Dickinson’a, gitaristler Dave Murray, Adrian Smith, Janick Gers’e, davulcu Nicko McBrain’a ve basçı Steve Harris’e yer verilmiş.

iron maiden pul

Birleşik Krallık Postanesi’nin Halkla İlişkiler ve Politika Direktörü David Gold ise “Rock müzik tarihinde çok az grup gerçek rock efsaneleri olarak adlandırılabilir. Ancak, Iron Maiden tam anlamıyla rock efsanesi ve daha fazlasıdır.” şeklinde konuştu. 5 Ocak’ta siparişe açılan pullar 12 Ocak’tan itibaren satılmaya başlanacak. Pul derlemcileri ve müzikseverlerin yoğun ilgi göstermeleri bekleniyor.


Kaynak: BBC, Royal Mail Post Office, The Guardian

Dopamin salınımını tetikleyerek mutluluğu artıran şarkılar


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.