BTK’dan istenmeyen arama yapan şirketlere 51,5 milyon lira ceza!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), kamuoyunda “istenmeyen arama” olarak nitelendirilen, elektronik haberleşme hizmetlerine ilişkin usulsüz pazarlama ve satış aramaları yapan şirketlere, 51,5 milyon lira idari para cezası uyguladı.

istenmeyen arama

BTK’den yapılan yazılı açıklamaya göre, kurum tarafından internet erişim hizmetlerinin satış ve pazarlamasına yönelik yapılan izinsiz aramalar hakkında bir süredir yürütülen idari süreç tamamlandı.

Kurum, “istenmeyen arama” olarak bilinen ve vatandaşları rahatsız eden satış ve pazarlama aramalarıyla ilgili, işletmecilerin alt bayilik, acentelik düzenlemelerine uyumlarını kapsamlı şekilde inceleyerek, mevzuata aykırı uygulamaları bulunduğu tespit edilen ve vatandaşla izinsiz aramalarla iletişime geçen 15 işletmeciye, değişik tutarlarda olmak üzere, 51,5 milyon lira para cezası verdi.


e-Devlet üzerinden istenmeyen aramalar, e-posta ve SMS’ler nasıl engellenir?

e-devlet

Vatandaşların istenmeyen SMS, e-posta ya da sesli aramaları engelleyebileceği Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS), bu yılın başında kullanıma açılmıştı. Biz de mobil uygulamaları ve özelliklerini incelediğimiz kanalımız Fobito’da bu sistemi nasıl kullanabileceğinizi ele aldık.

Ticaret Bakanlığı, aylar önce resmi web sitesinden paylaştığı yazılı açıklama ile istenmeyen SMS, e-posta ve sesli aramalarla ilgili rahatsızlıkları ortadan kaldıran Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi’nin (İYS) kullanıma açıldığını duyurmuştu. Ekstra bir uygulama gerekmeden rahatsız edici her türlü mobil etkileşimi yönetebilen bu özellik, her gün onlarca reklam SMS’i alan vatandaşlarca beğenilmişti. Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi’ni kullanmak oldukça kolay. Ancak hâlâ bu özellikten haberiniz olmamış olabilir.

İstenmeyen aramalar, SMS’ler ve e-postalar nasıl engellenir?

İYS

Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi ile reklam amaçlı SMS, e-posta ve sesli aramaları engellemek için iys.org.tr web sitesini kullanabilirsiniz. Uygulamaya telefon numaranızı ve e-posta adresinizi girdiğinizde size reklam gönderen ya da reklam amaçlı sesli arama yapan tüm firmaları görüntüleyebiliyorsunuz. Bu firmalardan size reklam göndermesini istemediklerinizin izinlerini kaldırabiliyorsunuz.

İYS üzerinden reklam mesaj ve aramalarını engelleme

  • Adım 1: iys.org.tr web sitesine gidin.
  • Adım 2: e-Devlet, telefon numarası ya da e-posta adresi ile giriş yapın.
  • Adım 3: Telefon numarası, e-posta adresi gibi iletişim adreslerinizi kaydedin.
  • Adım 4: “İzinleri yönet” butonuna tıklayın.
  • Adım 5: Açılan listede izinlerini iptal etmek istediğiniz şirketin üstüne tıklayın.
  • Adım 6: Mesaj ve arama izinlerinin onayını kaldırın.

İstenmeyen SMS, e-posta ve sesli aramalar tek bir noktadan reddedilebilecek

Bakanlık, yazılı açıklamada 150 bin adedin üstünde ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara mevcut onaylarını İYS’ye yüklemeleri için verilen sürenin de 31 Aralık 2020 tarihinde sona erdiğini hatırlatırken; paylaştığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:


“Bilindiği üzere, tüketicilerimizin istenmeyen SMS, e posta ve sesli aramalar  gibi ticari elektronik iletilerle ilgili maruz kaldığı rahatsızlıkların ortadan kaldırılması  amacıyla Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) oluşturulmuştur.

Söz konusu sistem ile onaysız ticari elektronik iletilerin tüketicilerimize gönderilmeden engellenmesi ve istenmeyen mesaj trafiğinin azaltılması amaçlanmıştır.

İYS ile tüketicilerimiz verdiği tüm ticari elektronik ileti onaylarını tek bir noktadan görebilecek, kontrol edebilecek ve reddetme hakkını kullanabilecektir.

150 bin adedin üstünde ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara mevcut onaylarını İYS’ye yüklemeleri için verilen süre 31 Aralık 2020 tarihinde sona ermiştir.


Vatandaşlarımız ticari elektronik iletilere ilişkin onaylarını bugünden itibaren 16 Şubat 2021 tarihine kadar e-Devlet üzerinden veya www.iys.org.tr adresinden kontrol edebilecek ve onay tercihlerini değiştirebilecektir.”

0850’li numara kabusu sona mı eriyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.