Gönüllülük esastır

Gönüllülük, maddi kazanç olmaksızın bir ihtiyaca, amaca veya göreve zaman, çaba ve yetenek katkısıdır.

Gönüllülük

Gönüllülük, kendi zamanınızın bir kısmını topluluklarımızdaki insanlara yardım etmek için katkıda bulunabilmenizle ilgilidir. Gönüllüler, topluluklarımızı destekler ve çok çeşitli becerileri, bilgileri ve deneyimleri kullanarak topluluklara kendi benzersiz yollarıyla katkıda bulunurlar.

Literatürde “Gönüllülük, kamu yararı için isteyerek ve maddi kazanç olmaksızın verilen zamandır” şeklinde tanımlansa da, gönüllülüğün birçok faydası vardır. İnsanlara özgüven ve memnuniyet, sosyal temas, önceden oluşturulmuş becerileri kullanma veya yenilerini geliştirme yeteneği, tutkunuzu takip etme şansı ve olası bir ücretli işe başlama şansı verir.


Gönüllülük veya toplum hizmeti, göze çarpan bir özgeçmişin önemli bir parçası haline gelmektedir. İşverenler, gönüllülüğün gösterdiği bağlılık, sadakat ve toplumun başarısına katkıda bulunmaya yönelik güçlü bir arzunun kanıtlarını aramaktadırlar.

Gönüllülük esnektir ve mevcut taahhütlerinize uyar. Ülkemizde inanç ve kültürümüz gereği birçok alanda gönüllülük esasına dayalı faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve necip insanımız bulunmaktadır. Ülke olarak ortak kaderi paylaştığımız birçok toplumsal olayı ve krizi, hiç bir karşılık ve talep beklemeksizin tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak geliştirdiğimiz, yöntem ve metotlarla çözüme kavuşturmuşuzdur.

Bugün binlerce insanımız herhangi bir talep olmaksızın, arkadaşının, komşusunun, akrabasının, hemşerisinin, temsil ettiği toplumun dertlerin derman olmak için her türlü fedakârlığı göstermiş ve göstermeye hazırdır. Bu çok güzel bir haslettir ve birçok medeniyete, topluma, insana ve ülkeye örnek ve model olmuştur.


Tarihsel süreç incelendiğinde, Türk toplumu ve kurmuş olduğu devlet modellerinde, gönüllülük kurumuna ve uygulamalarına önem vermiş ve desteklemiştir.

06 Şubat 2023 sabahı yaşadığımız ve ülkemizi yasa boğan deprem hadisesi, maalesef birçok insanımızı kaybetmemize ve yaralanmasına, evinden yurdundan olmasına sebep olmuştur. Devletin tüm kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları, spor kulüpleri harekete geçerek, yerinde müdahaleler ve desteklerle yaraları sarmaya çalışmaktadır.

Bu kamu desteği ile birlikte necip milletimiz de hiçbir teklif beklemeksizin her zaman olduğu gibi harekete geçerek gönüllük esasına dayalı faaliyetler katılarak ve maddi manevi katkı sağlayarak, destek olmaya başlamış ve destekler binlerce gönül eri ile birlikte devam etmektedir.

Umarım bu acı gerçeklerle bir daha yüzleşmeksizin ve gönüllülük özelliklerimizi yitirmeden ve suistimal etmeden, bu kötü olayı hep birlikte el ele ve gönül gönüle vererek en kısa zamanda atlatırız. Bu vesile ile Ülkemizi derinden etkileyen ve üzen, Anadolumuzun birçok şehrinde ve beldesinde meydana gelen Depremde, hayatını kaybedenlere, Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum.


Bu sürecin atlatılması için katkı sağlayan; Devletimize, Milletimize, hiç bir karşılık beklemeksizin maddi ve manevi yardıma koşan fedekar “Gönül Erlerimize” hürmetlerimi saygılarımı sunuyorum. Şimdi Birlik Olma Zamanı!.. Allah Devletimize Milletimize Zeval Vermesin.

1996’da yayınlanan sismik boşluk haritası bugün bize ne anlatıyor?