Spor dünyası tek yürek

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin ardından bütün Türkiye tek yürek oldu. Asrın felaketinin 10. gününde enkazlar da arama kurtarma çalışmaları devam ederken bilanço da her geçen gün biraz daha ağırlaşıyor.

spor dünyası

Merkez Üssü Kahramanmaraş’ın yanı sıra Adana, Gaziantep, Hatay, Malatya, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman’da yıkıcı etkilere sebep olan felaketin ardından bölgede; 15 Şubat 2023 tarihi itibari ile resmi kaynaklarca yapılan açıklamalarda, hayatını kaybedenlerin sayısının 35 bin 418‘e yükseldiği, 105 bin 505 depremzedenin ise enkazdan yaralı olarak kurtarıldığı, 158 bin 165 depremzedenin diğer illere tahliyesinin gerçekleştiğini bildirildi.

Son yılların en yıkıcı felaketi olarak kayıtlara geçen depremde, bir çok vatandaşımızı kaybetmenin acısı ile birlikte spor dünyasından da birçok sporcu, antrenör, teknik adam, taraftar , hakemler, medya mensubu ve spor çalışanları kardeşlerimizi de kaybetmenin ve yaralanmalarının üzüntüsünü hep birlikte yaşamaktayız.


Depremin yaşanması ile birlikte, harekete geçen Devlet Kurumları, Sivil Toplum Kuruluşları ve Gönüllüler Ordusu, ele ele gönül gönüle vererek yaraları sarmaya, bu felaketin izlerin silmeye çalışmaya devam etmektedir.

Deprem ile harekete geçen, spor dünyasının kurumları, tepe yönetimleri, spor federasyonları, spor kulüpleri, sporcular, futbolcular, taraftar grupları, spor medyası mensupları ve spor çalışanları, başlatmış oldukları destek ve yardım kampanyaları ile önemli görevler üstlenerek sembol oldular.

Yurt dışında oynayan Türk sporcuların yanı sıra birçok branştan dünyaca ünlü ve milli sporcular, Türkiye’ye destek çağrısında bulundu. Futbolda ise antrenmanlardan ve resmi maçlardan önce 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, tüm spor tesislerini ve Öğrenci Yurtlarını Depremzedelerin kullanımına açarak, 5000’e yakın gönüllü gençle depremlerden etkilenen bölgede vatandaşlara yardımcı olduklarını duyurdu.

Uluslararası Spor Kuruluşları, IOC, OCA, EOC ve ORF, gerçekleşen depremler nedeniyle Türkiye ve Suriye’ye toplam 1 milyon Dolar bağışta bulunulacağını açıkladı. IOC ve OCA’ nın her biri 250 bin Dolar, EOC 250 bin Euro, ORF ise Türkiye’deki yerel nüfusa ve mültecilere acil yardım için ek 260 bin Dolar sağlayacak. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesine (TMOK) 250 bin Euro bağış yapılmasına karar verildi.

FIFA Infantino yaptığı açıklamada, “Dünya futbol camiası adına, Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dostlarına en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Yaralananların ve felaketzedelerin üzüntülerini paylaşıyor, onlar için dua ediyoruz. Bu zor zamanlarda iki ülke halklarıyla dayanışma içinde olduğumuzu ve kendilerine desteğimizi ifade ediyoruz.” ifadelerini kullandı.


UEFA, depremlerde zarar gören vatandaşlar için ilk etapta 200 bin Euro yardım yapacağını duyurdu.. UEFA, ayrıca Haziran ayında İstanbul’da yapılacak olan Şampiyonlar Ligi Final haftasında da ek bağış toplama etkinlikleri düzenleneceği de belirtildi. UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, UEFA bu bağışı, bu korkunç trajediye acil insani müdahaleyi desteklemek için yapıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye Futbol Federasyonu, Kulüpler Birliği Vakfı ile ortaklaşa olarak deprem bölgesine, 1.000 Konteyner Projesi’nin gerçekleştirilmesine karar verildiğini açıkladı.

TFF, Proje finansmanı için gerekli paranın 59 milyon TL’sinin 2022-2023 Sezonu Naklen Yayın Dağıtım Havuzu‘ndan alınmasına karar verildi. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’dan 5’er milyon TL, diğer Süper Lig kulüplerinden 3’er milyon TL olmak üzere yayın havuzu gelirlerinin çekilen kulüpler hariç olmak üzere azaltılmasına; hak ediş tutarlarının revize edilmesine, Proje için bakiye tutarın, TFF’ye gelen depreme yönelik bağışlardan ve/veya TFF’nin kaynaklarından karşılanmasına karar verildi.

ABD’de Ulusal Futbol Ligi’nin şampiyonunun belirlendiği Super Bowl (Süper Kupa) maçının 12 Şubat 2023 açılış töreninde, Türkiye’de ve Suriye’ depremler için yardım çağrısında bulunuldu. Açılışta: Bugün Super Bowl için buradayız ama Türkiye ve Suriye’deki son deprem felaketlerini de farkındayız. Dualarımız onlarla. Bütün sporseverleri yardım çabalarını desteklemeye çağırıyoruz.” İfadelerine yer verildi.

Spor Dünyası, Türkiye ve Suriye’de meydana gelen deprem felaketinin acıların azaltmak için başlatmış olduğu seferberlik ile spordaki rekabetin din dil ırk ayrımı gözetmeksizin, bir başka yönünü tüm dünyaya Tek Yürek olarak göstermiş oldu.

Spor ve spor kurumlarının, iyi ve kötü günlerde birlikte hareket etme yeteneği ve kabiliyetinin ne kadar önemli olduğunu, yaşamış olduğumuz bu acı tecrübe ile hep birlikte bir kez daha görmüş olduk.


Bu vesile ile, Türkiye’de ve Suriye’de meydana gelen depremlerde, hayatını kaybeden kardeşlerimize, sporcularımıza, spor çalışanlarına, spor severlere, Allah’tan rahmet, spor dünyasına başsağlığı ve sabırlar, yaralılara acil şifalar diliyorum…

Deprem bölgesindeki 11 kentin yeniden inşası 25 yıl sürebilir!