Deprem bölgesindeki 11 kentin yeniden inşası 25 yıl sürebilir!

Türkiye’nin 11 kentinde uzun yıllar silinmeyecek etkilere neden olan Kahramanmaraş merkezli depremleri değerlendiren acil durum planlaması ve yönetimi profesörü David Alexander, Türkiye’deki yeniden inşa çalışmalarının 25 yıl sürebileceğini söyledi.

Deprem 11 kentin

Kahramanmaraş’ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17’de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 35 bin 418 kişi hayatını kaybetti, 105 bin 505 kişi yaralandı. Suriye’den Ankara’ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25’te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremden etkilenen illerden 195 bin 962 afetzedenin başka illere tahliye edildiğini bildirdi.

Deprem tehlikesi ve güvenlik açığı

University College London‘da acil durum planlaması ve yönetimi profesörü olan David Alexander, 35 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği Kahramanmaraş merkezli depremlere dair değerlendirmede bulundu.


İngiliz Telegraph gazetesine konuşan Prof. Alexander, doğal afetlerin neden olduğu hasarın genellikle iki bileşene ayrılabileceğini söyledi. Alexander, bunları tehlike (depremin kendisi) ve güvenlik açığı (bir ülkedeki binaların durumu) olarak açıkladı.

Prof. Alexander, bu durumda tehlikenin veya Türkiye’nin depremlere karşı en savunmasız bölgelerinin iyi bilindiğini, güncellenen yönetmeliklerdeki şartnamelere göre tasarlanan binaların bu büyüklükteki sarsıntılara dayanabilmesi gerektiğini söyledi.


“Cehalet, ihmal, yolsuzluk”

Gazete Oksijen‘de yer alan habere göre, The Telegraph muhabiri Matt Oliver, “Kurallar, yapıların çelik takviyeli beton, iyi dağıtılmış kolonlar ve kirişler içermesi gerektiğini belirtiyor. Ancak depremde birçok binanın çökmesi, bu şartların görünüşte ne kadar geniş çapta göz ardı edildiğini gösterdi. Milyonlarca binaya geçmişe dönük af çıkarıldığı gibi, bazılarının modern standartlara uymadığı halde yerel yönetimler tarafından onaylandığı düşünülürken, kaçınılması gereken kusurlu inşaat teknikleri daha fazla kullanılıyor” yorumunu yaparken, Prof. Alexander, bu sonuçları, “Ortada cehalet, ihmal ve yolsuzluk var” diye açıkladı.

“GAZETE OKUMAYI BİLE BIRAKMADILAR”

Japonya ile Türkiye’yi kıyaslayan Oliver, “Bugün, oradaki birçok şehir sakini deprem olduğunda umursamayabilir” derken, kısa bir süre önce Japonya’da olduğunu söyleyen Alexander’ın “6,8 büyüklüğünde bir deprem olduğunda bir binanın altıncı katındaydım. Kafede oturan insanlar gazete okumayı bile bırakmadı. Bu neler yapabileceğinizin bir göstergesi” sözlerini de aktardı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede konutların bir yıl içerisinde tamamlanacağını açıklarken, Prof. Alexander, Türkiye’deki yeniden inşa çalışmalarının tamamlanmasının 25 yıl kadar sürebileceğini belirtti.

Depremde çelik konstrüksiyon olan binalar daha mı güvenli?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.