Son seçim anketi: Deprem ilk kez soruldu!

İstanbul Ekonomi Araştırma’nın son seçim anketi, depremin seçmen oyuna etkisini ortaya koydu. Buna göre, kararsızlar dağıtılmadan AKP’nin oy oranı yüzde 27 olarak kayda geçti. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra AKP’nin oy oranı yüzde 33.7 oldu. Ankette MHP ise baraj altında kaldı.

son seçim anketi

Son seçim anketi: Deprem sorusu ilk kez soruldu!

Yüzde 41’lik kesim ise yakınlarının ya da kendisinin deprem bölgesinde olmadığını, depremden etkilenmediğini dile getirdi.


Katılımcılara “Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili hangi ifade görüşlerinizi en iyi yansıtır?” sorusu yöneltildi.

Ankete katılanların yüzde 82’si, kurumlar üzerine düşeni yapsaydı depremin çok daha az kayıpla sonuçlanacağını düşünüyor

Gazete Duvar‘ın aktardığına göre katılımcıların yüzde 82’si kurumlar üzerine düşeni yapsaydı depremin çok daha az kayıpla sonuçlanacağını düşündüğünü söyledi. Sadece yüzde 18’lik kesim depremin yüzyılın felaketi olduğu ve alınacak tedbirlerin fayda etmeyeceği görüşünü savundu.

Katılımcılara “Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşanan yıkım konusunda en büyük sorumlunun kim olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusu yöneltildi.

En büyük sorumlular

Katılımcıların yüzde 34’ü depremdeki hasarın en büyük sorumlusunun müteahhitler olduğunu düşünüyor. Müteahhitleri yüzde 28 ile hükümet, yüzde 18 ile belediyeler takip ediyor.

Hükumet afet yönetiminde ne kadar başarılıydı?

“Kahramanmaraş merkezli depremlerdeki afet yönetimi konusunda hükümeti ne derece başarılı buldunuz?” sorusunun yöneltildiği katılımcıların yüzde 34’ü hükümetin çok başarısız olduğunu düşünüyor. Buna “başarısız” değerlendirmesinde bulunanlar da eklendiğinde oran yüzde 45‘e yükseliyor.

Diğer taraftan toplumun yüzde 38’i hükümeti afet yönetim sürecinde “başarılı” veya “çok başarılı” görüyor.

  • Afet yönetiminde hükümetin başarısız olduğunu düşünenlerin en yüksek oranda olduğu seçmen grubu yaklaşık yüzde 90 ile HDP olurken, en düşük olarak yaklaşık yüzde 17 ile AKP oldu.
  • 65+ yaş grubundaki katılımcılar hükümeti bu konuda yaklaşık yüzde 57 ile çok başarısız ve başarısız olarak değerlendiriyor.
  • Çok başarılı ve başarılı olduğunu düşünenlerin en yüksek olduğu grup ise yaklaşık yüzde 45 ile 45-54 yaş grubu.

Vatandaş dayanışmaya güveniyor

“Afet yönetimi konusunda sayacaklarıma ne derece güveniyorsunuz?” sorusuna verilen yanıtlar ise dikkat çekici.


• Katılımcılar yüzde 87 ile en çok gönüllü yardımlarına, bir başka deyişle toplumdaki dayanışma duygusuna güveniyor.

TSK ise yüzde 79 ile ikinci olarak en çok güvenilen kurum oldu.

• Üçüncü olarak ise yüzde 76 ile Haluk Levent’in AHBAP Derneği sıralamayı takip etti.

“Deprem sonrası afetzedelerin KYK yurtlarında kalması için uzaktan eğitime geçilmesi kararını destekliyor musunuz?” sorusunun sorulduğu katılımcıların yüzde 60’ı afetzedelerin otellerde kalması gerektiğini düşünüyor.

Hükümetin verdiği kararı destekleyenlerin oranı ise yüzde 35 seviyesinde.

Seçimler vaktinde yapılmalı

“Haziran 2023’te yapılacak genel seçimlerle ilgili hangi ifadeye katılırsınız?” sorusunun yöneltildiği katılımcıların yüzde 71 ile büyük çoğunluğu genel seçimlerin vaktinde yapılması gerektiğini düşünüyor.

Yüzde 29’luk kesim ise seçimlerin ertelenmesi gerektiğini söylüyor.

Seçim anketi sonuçları:


Deprem felaketinin yaraları sarılmaya çalışılırken, 2023 seçimleri de gündemin en çok konuşulan olaylarından biri. Bu kapsamda katılımcılara “Bu pazar seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusu yöneltildi.

Kararsızlar dağıtılmadan:

  • AKP’nin oy oranı yüzde 27 olarak kayda geçti.
  • CHP’nin oy oranı ise yüzde 20 seviyesinde.
  • İYİ Parti’nin oy oranı yüzde 10.1 olarak ölçüldü.
  • HDP’nin oy oranı yüzde 8.5 olarak kayda geçti.
  • MHP’nin oy oranı ise yüzde 5.3 olarak ölçüldü.
  • Yüzde 13.9’luk kararsız seçmen ile yüzde 9.9’luk “oy kullanmayacağım” diyen seçmen ise dikkat çekti.

Kararsızlar orantısal olarak dağıtıldığında ise:

  • AKP’nin oy oranı yüzde 33.7 oldu.
  • CHP’nin oy oranı ise yüzde 25.8 oldu.
  • Üçüncü parti olan İYİ Parti’nin oy oranı yüzde 13,9 olarak kayıtlara geçti.
  • HDP’nin oy oranı yüzde 11.2 olarak çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim tarihi ile ilgili net konuştu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.