Trafik cezaları siliniyor: Son başvuru tarihi belli oldu

Borç yapılandırma yasasıyla birlikte trafik cezaları da siliniyor. 2 bin liranın altındaki borçlar silinecek. Peşin ödemelerle yüzde 25 indirim hakkı elde edilecek. Enflasyon farkının yüzde 90’ı da ödenmeyecek.

trafik cezaları

Vergi ve prim borçları ile trafik cezalarının yapılandırılmasına ilişkin ayrıntılar belli oldu. Yapılandırılan trafik cezalarında peşin ödeme gerçekleştiren kişiye hem ana parada hem de enflasyon farkında indirim yapılacak. 4 bin 538 liralık borç bin 871 liraya kadar inecek.

Yüzde 25 indirim ve enflasyon farkı

Trafik cezası borcu bulunan vatandaşlara, borçlarını peşin ödenmeleri şartıyla anaparada yüzde 25 indirim yapılacak. Enflasyon farkının ise yüzde 90’ı silinmiş olacak.


Son başvuru 31 Mayıs

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre; vergi ve prim borçları ile trafik cezalarının yapılandırılması ile ilgili olarak gerçekleştirilirken başvurular 31 Mayıs tarihine kadar yapılabilecek.

Yapılandırmaya başvuranların borçlarındaki gecikme faizi silinerek bunun yerine Yİ-ÜFE hesaplanacak.

48 aya varan taksit imkanından yararlanılması halinde ana para ve Yİ-ÜFE’den oluşan borca belirlenen katsayı eklenecek. Peşin ödemeyi seçenler ise Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90’ını ödemeyecek.

Peşin ödeyene yüzde 25 indirim

Yasa, trafik cezaları da dahil idari para cezalarında peşin ödemelerde bir imkan daha sunuyor. Eğer borç 30 Haziran’a kadar peşin ödenirse, para cezasının aslından da yüzde 25 indirim yapılacak.

2 bin lira altındaki borçlar silinecek

Vergiler, vergi cezaları, adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim ve katkı kredisi alacakları, yiyecek bedelleri gibi vergi dairelerince tahsil edilen borçların 2 bin liranın altında kalması halinde, tahsilinden vazgeçilecek. Bir alacağın tahsilinden vazgeçilebilmesi için vadesinin 31 Aralık 2022 tarihinden önce dolması, 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla her bir borçlu adına tahakkuk ettiği halde ödenmemiş anapara ve gecikme cezası şeklindeki borçların toplamının tüm vergi daireleri itibarıyla 2 bin lirayı aşmaması gerekiyor. Örneğin A vergi dairesine 560 TL damga vergisi, B vergi dairesine 950 TL trafik cezası bulunması halinde, toplam borç 2 bin liranın altında kaldığı için borcun tamamı silinecek.


4538 TL olan trafik cezası borcu, 1871 TL’ye nasıl inecek?

Yapılandırılan trafik cezaları peşin veya taksitle ödenebilecek. Peşin ödemelerde hem anaparada yüzde 25 indirim yapılacak, hem de gecikme cezası yerine hesaplanan enflasyon farkının yüzde 90’ını silinecek.

Örneğin, 17 Ekim 2021 tarihinde 2.453 TL trafik cezası kesilmiş olsun. O tarihten bu yana uygulanan faiz oranı yüzde 85 olduğu için 2.085 TL faiz borcu bulunuyor. Trafik cezası anaparası ve gecikme faizi toplamı 4.538 TL’ye ulaşıyor.

Trafik cezaları

Yapılandırma başvurusu yapıldığında 2085 TL gecikme faizi yerine 312.76 TL enflasyon farkı hesaplanacak. Böylece yapılandırma sonrası borç 2 bin 765.76 TL olacak.

Bu borcu 3 yılda ödemek isteyen vatandaşa yüzde 27 oranında vade farkı uygulanacak ve borcu 3 bin 512.52 TL’ye çıkacak. Borç ayda 97.57 TL taksitle 36 ayda ödenebilecek.

Aynı vatandaş, haziran ayına kadar peşin ödeme başvurusunda bulunursa bu kez 2.453 TL anaparanın yüzde 25’i silinecek. Enflasyon farkı olarak hesaplanan 312.76 TL’nin de sadece yüzde 10’unu (31.73 TL) ödeyecek, kalan tutar silinecek. Böylece 1.871.03 TL ödeyerek 4.538 TL borçtan kurtulacak.

Davalık trafik cezasında yüzde 50 indirim

Dava açma süresi geçmemiş veya ilk derece mahkemelerinde dava açılmış olan trafik cezalarında yüzde 50 oranında indirim yapılacak.


Örneğin, 2021 yılında 2.698 TL trafik cezası kesilmiş olsun. Vatandaşın ilk derece mahkemesinde yaptığı itiraz üzerine açılan dava devam ederken yapılandırma başvurusu yapıldığında 2.698 TL cezanın yarısı silinecek. Peşin ödeme yapıldığı takdirde, toplam 2.428 TL tutarındaki gecikme faizi yerine hesaplanan 182.12 TL enflasyon farkının da yüzde 90’ı silinecek. Böylece vatandaş 1.349 TL + 18.21 TL olmak üzere toplam 1.367,21 TL ödeyerek borçtan kurtulacak.

10 soruda vergi borcu yapılandırma paketi detayları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.