Araç temizliği konusunda 5 püf nokta!

Günlük kullanımda ulaşımı büyük ölçüde kolaylaştıran ve hayatın bir parçası haline gelen araçların iç ve dış temizliği de ihmal edilmemesi gereken konular arasında yer alıyor.

araba yıkama

Araçların periyodik ve planlı olarak temizlik işlemlerinin yapılması, aracın görüntüsü ve performansının yanı sıra olası bir satış durumunda aracın değerinin korunmasına da katkı sağlıyor. Generali Sigorta uzmanları daha temiz arabalar için öneriler paylaştı.

Program hazırlayın

Uzmanlara göre araç temizliğinin haftalık, aylık ve 3 aylık olacak şekilde periyodik ve planlı yapılması oldukça önemli bir kriter. Masif yüzeylerin temizlenmesi, çöp ve döküntülerin araçtan uzaklaştırılması haftalık, cila ve önleyici bakımı içeren temizliğin aylık, derinlemesine temizlik, bakım ve onarım gibi işlemlerin ise 3 aylık zaman dilimleri içerisinde yapılması önem taşıyor. Bu işlem yalnızca aracın dış görüşünü değil aynı zamanda performansını da olumlu anlamda etkiliyor.


Jantlara önem verin

Aracın temiz olup olmadığına ilişkin ilk izlenim aracın dış görüntüsü ile alakalı bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle kirli jantlar araç her ne kadar temiz olsa da olumsuz bir izlenim oluşturuyor. Uzmanlar aracın haftalık dış temizliğini yaparken jantların basınçlı su ile yıkanması gerektiğinin altını çiziyor.

Aracı kurulayın

araç temizliği

Sürücülerin temizliğin ardından aracı iyi bir şekilde kurulaması gerekiyor. Aksi takdirde aracın iç ve dış yüzeyinde kalan fazla su çeşitli lekelerin oluşmasına yol açıyor. Uzmanlar bu noktada sürücülerin araca zarar vermemesi adına mikrofiber araç havluları kullanılması gerektiğini belirtiyor.


Konsola dikkat edin

konsol temizleyici

Sürücülerin araç içerisinde en sık gördüğü alan olan konsol aynı zamanda araç içerisinde en fazla tozlanan bölümlerden biri olarak ön plana çıkıyor. Sürücülerin 2-3 günlük aralıklarla mikrofiber havlu yardımıyla konsolu temizlemesi gerekiyor. Ayrıca konsol temizliği için kimyasal ürünlerin kullanılması durumunda aracın havalandırılması büyük önem taşıyor.

Paspas türüne dikkat edin

Kauçuk ve halı olarak ikiye ayrılan araç paspasları, sürücülerin araç temizliği açısından dikkat etmesi gereken bir diğer unsur olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanlar kauçuk paspaslar için köpüklü su ve fırça, halı paspaslar için daha hassas temizlik malzemelerinin kullanılması gerektiğini belirtiyor.

deri temizleyici

Koku seçimini iyi yapın

Sürücülerin araç içindeki konforuna ve aracın iç temizliğine doğrudan etki eden faktörlerden biri de kokudur. Uzmanlara göre koku giderici mum veya sprey kullanmak, günlük araç kullanımında oldukça önemli bir kriter. Sürücülerin, ayrıca aracı sık sık havalandırması ve kokuya neden olan ya da olabilecek maddeleri uzun süre araç içinde tutmamaları da önem taşıyor.

araba süpürme

3 aylık bakımı ihmal etmeyin


Haftalık ve aylık bakımların yanı sıra 3 aylık periyodlarla derinlemesine araç temizliğinin yapılması önemli bir diğer kriter olarak dikkat çekiyor. Aracın iç ve dış temizliğinin dışında klima filtrelerinin ve koltukların anti bakteriyel ekipmanlarla temizlenmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra Covid-19 ve diğer salgın hastalıklara karşı araç içerisinde uzman bir ekip tarafından dezenfeksiyon işlemlerinin gerçekleştirilmesi de uzmanlar tarafından öneriliyor.

Euro NCAP 2022: En güvenli arabalar listesi açıklandı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.