Dolar (USD TRY), Euro (EUR TRY) ve Gram Altın’da yeni rekor!

Küresel piyasalarda euro hareketliliği yaşandı. ABD’den gelen TÜFE ve ÜFE verilerinin ardından dolar endeksi 1,5 ayın en düşük seviyesine gerilerken euro/dolar ise son 12 ayın en yüksek seviyesini gördü. Altın da tüm zamanların rekorunu kırdı.

dolar

Dün 21,39 seviyesi üzerine çıkarak rekor kıran euro/TL bu sabah 21,46 ile yeni zirveyi gördü. Dolar endeksindeki kayıp ve doların para birimleri karşısında düşüş yaşamasına karşın dolar/TL 19,38 üzerine çıkarak yine rekor yüksek seviyeden işlem görüyor.

Sterlin/TL 24,30 ve frank/TL 21,90 üzerini görerek yine zirve yaptı.


Altında tüm zamanların rekoru

altın fiyatları

Dolardaki düşüşten destek alan ons altın 2.049 dolara çıkarak 13 ayın en yüksek seviyesini gördü. Altın, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın etkisiyle geçen sene 2.074 dolar ile tarihi zirveyi görmüştü. Fiyat bugün de 2.040 dolar yakınında işlem görüyor.

Altın ABD’de zayıf enflasyon verisi sonrası Fed’in faiz artırmayacağına dair fiyatlamaların artmasıyla yükselişini üçüncü güne taşırken her gün peş peşe yeni rekor kıran gram altında bugün 1.273 TL ile yeni rekor seviyesi görüldü.

Değerli metal fiyatlandığı doların zayıflamasında destek bulurken Pazartesi’den beri yüzde 1’den fazla yükselerek 2 bin dolar seviyesinin üstünde tutundu. Fed yetkilleri gelecek ay faiz artışlarını uzatma yolunda görünürken Çarşamba günü beklentilerin altında gelen enflasyon verileri bu yılın sonuna dek faizlerin düşeceğini dair fiyatlamaları artırdı.

Yine de Fed’in enflasyonu tamamen ortadan kaldırma çabalarını sürdürmeye hazır olması nedeniyle Mayıs’ta yeni bir faiz artışına ilişkin yakın vadeli beklentiler altının yukarı yönlü hareketini sınırlayabileceği değerlendiriliyor.

ABD’de çekirdek enflasyon bir yıl öncesine göre yüzde 5,6 artış gösterdi.

Borsada yatırımcı sayısı rekor kırdı: Piyasa değerinde düşüş yaşandı

borsa istanbul

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) hisse senedi piyasasında bakiyeli yatırımcı sayısının 12 Nisan itibarıyla 4 milyon 525 bin 99 kişiye çıktığını duyurdu. Dün itibarıyla ise rakam 4 milyon 530 bine yükseldi.


İlk çeyrekte yatırımcı sayısı ne kadar artış gösterdi?

2022’de borsa %197 oranında tarihi yükseliş yaşarken borsaya talep de oldukça arttı. 2022’de borsaya 1,4 milyon yatırımcı giriş yaptı ve toplam yatırımcı sayısı 3 milyon 794 bine çıktı.

2023’ün ilk ayında 200 bin üzerinde yeni girişle toplam yatırımcı sayısı 4 milyona çıktı.

Şubat ayında ülkede yaşanan depremin etkisi ve borsadaki düşüşle yatırımcı sayısında azalma oldu.

Mart ayında borsaya giriş yapan yatırımcı sayısı 450 binin üzerinde arttı ve toplam yatırımcı sayısı 4,5 milyona yaklaştı.

31 Aralık 2022’de 3,79 milyon olan yatırımcı sayısı 13 Nisan itibarıyla 4,53 milyon oldu ve böylelikle yılın ilk çeyreğinde borsaya giren yatırımcı sayısı 740 bin arttı.

MKK verilerine göre Aralık 2022’de hisse senedi piyasasının toplam büyüklüğü 6,20 trilyon TL idi. 13 Nisan itibarıyla bu rakam 5,78 trilyon TL.


Yılın ilk çeyreğinde %12 düşüş gösteren borsa, Nisan ayının ilk yarısında kayıplarının yarısını sildi. Endeks bugün 5.170 puan üzerinde işlem görüyor. (Investing.com)

Ekonomi haberleri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.