Okyanus dibinde dev delik keşfedildi: Mega depremlere neden olabilir!

Uzmanlar, Pasifik Okyanusu’nun dibinde yer alan ve 965 kilometre uzunluğunda olan fay hattında bir delik keşfetti. Bu deliğin, ABD kıyılarında mega bir depreme neden olabileceğinden korkuluyor.

okyanus delik sızıntı

Okyanus dibinde dev delik keşfedildi: Mega depremlere neden olabilir!

Video aşağıda – Bilim insanları, Pasifik’teki 965 kilometre uzunluğundaki fay hattında bulunan bir deliğin, ABD’nin kuzeybatısındaki şehirleri yok edecek korkunç bir depremi tetikleyebileceğinden korkuyorlar. Daily Mail’in haberine göre bu jeolojik özellik, Kuzeybatı Pasifik’te 9 büyüklüğünde bir depreme sebep olabilir.


Sıcak sıvı püskürten delik, Kuzey Kaliforniya’dan Kanada’ya kadar uzanan Cascadia Dalma-Batma Bölgesi olarak bilinen dalan fayın sınırında, Oregon kıyı şeridinden 80 kilometre uzakta yer alıyor.

Fay kayganlaştırıcı

Sıvı püskürmesi, ilk olarak 2015’te gözlemlendi. Ancak şimdi, Washington Üniversitesi (UW) liderliğindeki yeni bir analiz, kimyasal olarak farklı sıvının “fay kayganlaştırıcı” olduğunu öne sürüyor.*

Yapılan basın açıklamasında, deniz dibindeki deliğin sızdırıyor olmasının bölgedeki deprem hareketliliğine işaret olmayabileceği de belirtildi. Delik “Pythias’ın Vahası” olarak adlandırılmış. İlk olarak 2015 yılında keşfedildiğinden beri de bilim insanlarının ilgisini çekiyor, ancak yeni araştırmalar, delikten sızan suyun başka bir şey olabileceğini öne sürüyor.

Robotla tespit edildi

robot uw

Bir araştırma gezisi sırasında, bilim insanları okyanus yüzeyinin yaklaşık dörtte üçü kadar altında beklenmedik bir baloncuk bulutu keşfettiler. Mürettebat, deniz tabanını keşfeden bir robot kullanarak, baloncukların deniz tabanındaki tortudan fışkıran sıcak, kimyasal olarak farklı sıvının yalnızca küçük bir bileşeni olduğunu öğrendi.


“Okyanus dibindeki delik daha önce gözlemlenmedi”

okyanus deliği

Washington Üniversitesi’nden (UW) Evan Solomon şunları söyledi: “Görüldüğü kadarıyla sadece metan kabarcıkları yok, deniz tabanından hortum gibi çıkan suydu. Bu daha önce hiç görmediğim bir şey ve bildiğim kadarıyla daha önce de gözlemlenmedi.”

Çukurla ilgili yapılan araştırmalar; bölgeden sızan suyun, okyanus suyundan daha sıcak olduğunu bulmuştu.

Okyanus dibindeki bu sızıntının bir ilk olduğuna inanılıyor, ancak uzmanlar başka sızıntıların da olabileceğine inanıyor. Araştırmacılar, bu sıvının plakaların sorunsuz hareket etmesine izin verdiğini, ancak bu sıvı olmadan “stresin, zarar verici bir deprem oluşturmak için birikebileceğini” söyledi.

Pythias Vahası

pacific leak

pacific leak

Ekip, bir kaplıca olarak tanımladıkları deliğe, bir kaplıcadan yükselen zihin değiştiren gazların yardımıyla “kehanette bulunan” antik Yunan kahinini anarak “Pythias Vahası” adını verdi. Araştırmacılar tarafından yapılan açıklamada, “Oregon kıyılarında yüzeyin 1000 metre altında deniz tabanından akan düşük tuzlu, yüksek sıcaklıkta, mineral bakımından zengin bir su kaynağı bulmak benzer bir şekilde halüsinasyon gibi görünüyor” denildi.



Kaynak: Brendan T. Philip et al. ,Fluid sources and overpressures within the central Cascadia Subduction Zone revealed by a warm, high-flux seafloor seep.Sci. Adv.9, eadd6688(2023).DOI:10.1126/sciadv.add6688 https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.add6688

Webb Teleskobu var olmaması gereken galaksiler bulup duruyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.